Jacob Mæhle snakker om hva som lokket han vekk fra PR-bransjen.

Fra Kruse Larsen til politikken: Derfor vil Jacob Mæhle bli byråd i Bergen

Særlig ett grep fra hans tidligere jobb blir viktig når Jacob Mæhle skal få kontroll på økonomien i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

(Bergen): – Det første jeg gjorde da jeg fikk telefonen var at jeg begynte å le, for den hadde jeg ikke sett for meg. Så kom panikken i det og da skjønner du at du vurderer det på ekte.

Det sier den nye finansbyråden i Bergen, Jacob Mæhle (H), til KOM24.

Dette lokket han vekk fra PR-bransjen

Mandag denne uken startet han i sin nye jobb som finansbyråd etter tre år som PR-rådgiver i Kruse Larsen og han forteller om en veldig overveldende og hektisk start på livet som politiker på heltid.

– Bergen har kjempemange tunge, store saker som skal leveres framover og selv om jeg ikke fikk lov til å begynne før over sommeren i jobben så har man jo jobbet i kommunen i mellomtiden, så det forventes at du leser deg opp raskt og at du er oppe på hesten på kort tid, sier han.

Driftsutgiftene til kommunen er på 27,9 milliarder kroner i 2024 og man styrer mot et underskudd på 370 millioner kroner.

Mæhle møter KOM24 i Amalies hage en onsdag ettermiddag og han forteller om en hektisk uke med en brå start på mandagen med mange navn, store saker og store tall.

Mæhle har en lang politisk karriere bak seg, blant annet har han vært bystyrerepresentant i Bergen for Høyre i to perioder. 

Men de siste tre årene har han jobbet som PR-rådgiver i Oslo.

– Hva var det som lokket deg vekk fra PR-bransjen?

– Det enkle svaret er stillingen som finansbyråd og Christine Meyer, sier han.

Han snakker om det han kaller for en kjempegøy jobb i Kruse Larsen og at han har både lært masse og vokst masse. Han kaller det formative år i Oslo og sier at han har lært masse han kan ta med seg hjem til Bergenspolitikken.

– Men det er klart at når du får muligheten til å komme hjem og jobbe med noe av det aller mest krevende som finnes i politikken og i den situasjonen Bergen står i økonomisk, med det laget jeg får jobbe med nå, så er det nok til å rive meg ut av Kruse Larsen. Selv for en fyr som egentlig har vært ferdig med partipolitikken en stund, sier han.

– Hva sa Jan-Erik Larsen da du kom til han?

– Superraus og innsiktsfull

– Han sa at nå må du ikke tenke på oss, dette må du bare gjøre. Han har vært superraus og innsiktsfull å ha på siden, sier Mæhle. 

Han kaller det et privilegium å jobbe på et hus hvor det er så mange som har erfaring med politikk på høyt nivå. 

 – Jeg tror de kjenner igjen hvilken mulighet det er til å lære og utvikle seg, og de respekterer veldig at det er sånn det blir, sier han.

– Hvordan vil man merke i Bergen at det er en PR-mann som er kommet inn i politikken? 

– Det som er viktig i Bergen akkurat nå, er å få fortalt den strategiske historien om økonomien i byen vår, sier han. 

Mæhle, som er siviløkonom i bunn, mener at historien om Bergen kommune akkurat nå er kanskje viktigere enn noen gang å fortelle, for det er så mange økonomiske utfordringer som er stablet oppå hverandre.

Han peker på det han kaller et demografisk underliggende kjempetøft behov, i form av at man blir flere eldre og færre yngre og får svekkede skatteinntekter. Samtidig har kommunen bundet opp investeringer og et forbruk som ikke er bærekraftig over tid. På toppen av det hele sier Mæhle at staten ikke kompenserer dem for ting som de skulle vært kompensert for, og at kommunen nå må gjøre noen valg for hvordan de bruker pengene sine som kommer til å gjøre vondt.

I Bergenspolitikken er skillelinjene harde og det er til tider lite vilje til kompromiss.

Opptatt av historiefortellingen

Derfor er Mæhle veldig opptatt av å historiefortellingen, slik at det blir større felles forståelse for hva man er nødt å gjøre.

– Så er det min jobb å sørge for at det blir lettere å samarbeide om dette på tvers av skillelinjene.

Han sier at man nå må ta en samling i økonomisk bånn for Bergen kommune og man må løfte i lag.

Det var alt den 27. juni det ble kjent at Meyer ville ha Mæhle som finansbyråd. Men det gikk over fem uker før han faktisk kunne begynne i jobben.

Den store utfordringen var at han og konen Anne Rokkan har flyttet til Oslo for å søke karrierer der. Men da Mæhle fikk jobben i Bergen måtte han melde flytting og det tok lang tid før man fikk en løsning på situasjonen.

For ikke bare måtte han melde flytting hjem igjen, det samme må og konen. Men de skal beholde leiligheten sin i Oslo, hvor konen fortsatt skal jobbe.

Han legger ikke skjul på at han har vært frustrert

– Jeg har vært på ferie i Frankrike i sommer med min kone og Folkeregisteret, sier han og humrer.

– Det er klart det har gått mye tid til det og jeg har vært frustrert over det. Frustrasjonen ligger ikke nødvendigvis hos Folkeregisteret, men hos loven og hvor utrolig rigid den er innrettet. 

Han kaller lovene utdaterte og kaller det hele absurd.

Framtiden

– Det er nok til å mane fram statshateren i meg med god margin. 

En karriere i politikken kan være fort over. Bare i forrige valgperiode var det flere ulike varianter i tillegg ble det en gang stilt kabinettsspørsmål.

Men Mæhle har ikke lagt noen plan for hva han skal gjøre etterpå ennå.

– Jeg vet ikke hvor jeg bor, hva jeg skal jobbe med og sånn som Folkeregisteret holder på, så vet jeg ikke en gang om jeg er gift. Så det er veldig mye som må komme på sikt, sier han.

Han sier at nå handler det om å forsøke å være fullt og helt til stede i øyeblikket og ta det ordentlig inn.

– Jeg sitter midt i et arbeid som gir hands on erfaring med vanvittige budsjettstørrelser, masse ansvar, mange ansatte. Jeg har gått fra å være kommunikasjonsrådgiver til å få bruke den erfaringen til mye mer enn bare kommunikasjon.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS