
Derfor trakk Vipps samtykket til to millioner nordmenn
– Å si «nei» skal være like enkelt og greit som å si «ja».
– Siden vi fikk den tydelige tilbakemeldingen fra Forbrukerrådet har vi tatt en god kikk i speilet og på arbeidet vi har gjort, og kommet fram til at vi kunne løst det bedre. Derfor har vi valgt å trekke tilbake alle samtykker som er samlet inn til personalisert markedsføring.
Det skriver Caroline Lunde, Nordic head of communications i Vipps, i en e-post til KOM24.
Fredag ettermiddag kom nyheten om at Vipps trekker tilbake samtykket de har hentet fra to millioner nordmenn om å bruke kundenes kvitteringer og kjøpshistorikk til å målrette reklame. Forbrukerrådet mener dette bryter personopplysningsloven og at Vipps manipulerer brukerne til å gi samtykke.
Derfor hadde Forbrukertilsynet bedt Datatilsynet om å undersøke saken.
Fredag kom altså nyheten om at Vipps selv tok tak i saken.
– For ordens skyld vil vi forsikre om at vi ikke har igangsatt noen aktiviteter basert på disse samtykkene, skriver Lunde.
– Var det krevende å komme til denne konklusjonen?
– Det er klart det – men vi har en selskapskultur for å lære av feil og være åpne om det. Dette er et tydelig eksempel på nettopp det, skriver hun.
Lunde sier at dette var det de bommet på:
- Vi kunne gjort det enda enklere å klikke «nei».
- Vi kunne, og burde, forklart tydeligere og enklere hvilke data vi bruker.
- Vi kunne vært mer åpne om hva dataene skal brukes til og hva de ikke skal brukes til.
Men det store spørsmålet er hvordan en slik feil kan oppstå.
Lunde sier at små nyanser i ord og design kan ha stor innvirkning på hvordan fire millioner nordmenn leser en melding fra dem.
– Det er ingenting som er løst med dårlig intensjon, men i lys av det Forbrukerrådet ga av tilbakemelding så tok vi en ny runde med både design og formuleringer.
Hun skriver videre at fremover kommer de ikke til å be om samtykke til personalisert markedsføring før de er helt sikre på at alt er tydelig, i tråd med kravene – og gir brukerne full kontroll.
– Det betyr at alle veldig enkelt skal forstå hvilke data vi ber om, hvorfor vi trenger dem, og hvordan de vil bli brukt. Å si «nei» skal være like enkelt og greit som å si «ja».
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no