Dag-Inge Ulstein og Olaug Bollestad i bedre dager tidligere i sommer – før det like etter ble full krise i KrF. Lite visste hun at hun da pekte ut sin etterfølger.

Omdømmeeksperter om Ulsteins snuoperasjon: – Kaotisk og vinglete 

Kim Arne Hammerstad ser en motvillig leder i Ulstein, mens Dag Inge Fjeld påpeker utfordringen med at han sier nei til Stortinget. Trond Blindheim mener Ulstein burde vært ærlig fra start.

Publisert

Dette har skjedd:

  • Olaug Bollestad ble tidlig i sommer konfrontert med kritikk av sin lederstil, før det ble levert et formelt varsel mot henne.
  • KrF-lederen ble sykemeldt i begynnelsen av juni, og i løpet av sommeren ble det utarbeidet en plan for hvordan hun skulle kunngjøre sin avgang. 

  • Da sentralstyret møttes 6. august, var det forventet at hun skulle offentliggjøre avgangen dagen etter, i tråd med ledelsens forståelse.

  • Ifølge TV 2 var det lagt en kommunikasjonsplan for hennes avgang, der 1. nestleder Dag-Inge Ulstein midlertidig skulle ta over som leder. 

  • I stedet møtte Bollestad selv opp i sentralstyremøtet og holdt en tale, der hun hevdet at nestledere hadde presset henne til å gå av og takke nei til gjenvalg på Stortinget. Dette ble først omtalt av Vårt Land.

Dag-Inge Ulstein har ombestemt seg og sier han vil bli partileder i KrF likevel, til tross for tidligere uttalelser om å trekke seg fra toppolitikken. 

Han uttrykker et sterkt ansvar for partiet, som er i dyp krise etter at partileder Olaug Bollestad trakk seg etter full splittelse i ledergruppen og dramatiske fall på målingene.

– Vi må forholde oss til den situasjonen som har vært i KrF. Ansvaret for både partiet og de hjemme er sterkt. Jeg kjenner utrolig sterk motivasjon, sier Ulstein til VG

– Oppsikts­vekkende 

Skandaleekspert Kim Arne Hammerstad mener Ulsteins avgjørelse kan slå begge veier. 

– For hans rolle internt i partiet tror jeg denne prosessen har vært gunstig for ham. Han fremstår som den motvillige lederen som tar på seg dette av ren plikt.

Kim Arne Hammerstad er statsviter, utdannet ved Universitetet i Bergen. Han har skrevet boka «Politiske skandaler».

Hammerstad har skrevet bok om politiske skandaler, og han kommenterer norsk politikk for Agenda magasin.

Han påpeker at Ulstein ikke har uttrykt noe sterkt ønske om å lede partiet, noe som kan resonnere godt med de tradisjonelle verdiene til KrFs velgere.

– Det er en form for luthersk etikk som jeg tror treffer godt blant mange av partiets støttespillere, både internt og blant velgerne, sier Hammerstad. 

Samtidig advarer han om at dette kan fremstå som vinglete for den jevne velger.

– KrF har fått et inntrykk av å være et kaotisk og vinglete parti, spesielt siden veivalget i 2018. Ulstein blir nå den fjerde lederen på seks år, noe som er oppsiktsvekkende i seg selv. 

– Avgjørende for KrF

Statsviteren mener valget til neste år vil bli kritisk for KrF. 

– Partiet må komme seg over sperregrensen for å sikre finansiering og unngå presset fra å være et lite parti med få representanter, forklarer Hammerstad.

Han advarer om at å oppleve to valg under sperregrensen kan få alvorlige konsekvenser. 

– Det er avgjørende for KrF å vise en klar retning og styrke sin tilstedeværelse i politikken for å overleve som parti.

I forkant av dette skjebnevalget, har alt Olaug Bollestad og Ingunn E. Ulfsten lansert en ny valgstrategi som retter fokus mot unge, konservative menn. 

– Vi ser en dreining blant unge, spesielt unge menn, mot mer konservative verdier. Dette er en utvikling som Ola Svenneby og Simen Velle i henholdsvis Unge Høyre og Fpu har vært flinke til å utnytte.

Han mener at KrF kan oppnå større suksess ved å engasjere denne demografien med en yngre talsperson. 

– En slik representant som kan kommunisere på en ungdommelig og engasjerende måte, vil være en god strategi, forklarer han.

Hammerstad påpeker at KrFs utfordring er at de i stor grad tiltrekker seg sistegangvelgere, ikke førstegangsvelgere. 

– For KrF er det avgjørende å nå ut til den yngre velgermassen for å ha en sjanse til å komme over sperregrensen, understreker han.

– Høyt spill og intriger

Omdømmeekspert Trond Blindheim mener at Ulsteins beslutning om å likevel stille som partileder ikke kommer som noen overraskelse.

– Enhver idiot skjønte at han kom til å stille. Det var helt åpenlyst fra starten, sier Blindheim, og legger til at prosessen har vært preget av høyt spill og intriger innad i KrF.

Dosent Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania.

Han påpeker at denne ombestemmelsen ikke gagner verken Ulsteins eller partiets omdømme.

– Hadde han vært ærlig fra begynnelsen, hadde saken stilt seg annerledes, fortsetter Blindheim.

Blindheim mener også at Ulstein ikke gjorde et godt inntrykk da han var gjest hos Fredrik Solvang i Debatten på NRK. 

– Intervjuet med Solvang viste en leder som ikke fremsto særlig troverdig, mener Blindheim, og legger til at inntrykket av Ulstein som partileder allerede er svekket.

Problematisk uten stortingsplass

Omdømmeekspert Dag Inge Fjeld mener at Ulsteins helomvending styrker hans posisjon som «menneske», ved å sette familien øverst.

– Når han først sa nei, regnet de fleste med at det hadde sammenheng med at det var utfordrende å være ukependler med en familie, sier Fjeld.

Høyskolelektor i markedsføring ved Høyskolen Kristiania, Dag Inge Fjeld.

Han mener at når familien nå har gitt grønt lys, fremstår Ulsteins beslutning om å ombestemme seg som både naturlig og troverdig. 

– Det er en fin fortelling at han setter familien først. Når han ombestemmer seg etter at familien har funnet ut at det kan fungere, synes jeg det er helt legitimt og styrker KrFs familiepolitikk i praksis, forklarer Fjeld.

Fjeld peker på at det å ikke stille til Stortinget kan bli en utfordring.

– Som partileder burde han sitte på Stortinget. Det kan bli en kjempeutfordring.

– KrF har vært langt nede på meningsmålingene over flere valg. Mange har avskrevet partiet. Men med saker som utvidelsen av abortgrensen, kan de kanskje få ny oppmerksomhet med Ulstein som påtroppende leder, avslutter Fjeld.

KOM24 har forsøkt å kontakte både Dag-Inge Ulstein og Kristelig Folkeparti i forbindelse med denne saken. De har ikke svart på våre henvendelser.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS