Fra venstre: Ida Lindtveit Røse, Olaug Bollestad og Dag-Inge Ulstein. Alle tre er i partiledelsen i KrF.

Omdømmeekspert om KrF-bråket: – Det verste man kan tenke seg

En offentlig toppkrangel var det siste Kristelig Folkeparti trengte nå, mener Tor Wallin Andreassen.

Publisert

– Det er helt åpenbart at mange ble overrasket da denne nyheten kom. Vi forbinder jo KrF med Edens hage, tilgivelse og inkludering. Også kommer sakene om varsel mot partilederen og anklager om kuppforsøk.

Det sier Tor Wallin Andreassen, professor ved Norges Handelshøyskole, til KOM24.

Onsdag 14. august ble det kjent at leder i Kristelig Folkeparti, Olaug Bollestad, har fått et skriftlig varsel mot seg. Varselet går på hennes lederstil.

20. august svarte Bollestad med å anklage generalsekretær Ingunn E. Ulfsten og nestlederne Dag Inge Ulstein og Ida Lindtveit Røse for å forsøke å presse henne ut av sjefsstolen.

– Jeg tror de absolutt ville unngå at dette ble en offentlig krangel. Det viser at de som leder partiet ikke fungerer sammen, og det påvirker «merkevaren» til KrF.

Snart valg

Neste år er det stortingsvalg.

Ifølge en måling gjennomført av Norstat på vegne av NRK og Aftenposten, ligger KrF an til å havne under sperregrensa på fire prosent. Partiet ligger an til å få 3,6 prosent av stemmene.

– Når saken sprekker og de heller ikke klarer å håndtere det bedre, er det kommet dit at de på mange måter er handlingslammet. Ledelsen går i stabilt sideleie, sier Andreassen.

Han mener det må en omfattende jobb til for å snu den negative trenden.

– De ligger an til å havne under sperregrensen, og det som skjer nå er den beste billetten til å bli værende der.

Ulike generasjoner

Alexander Ruser er sosiologi-professor ved Universitetet i Agder. Han sier at krangelen i KrF kan dreie seg om generasjonskonflikt.

– Partileder Bollestad er jo 62 år, mens nestlederne i partiet er 31 og 43 år gamle. Dette kan dreie seg om uenigheter rundt den politiske kursen, men det er bare spekulasjoner, sier Ruser.

Han legger til at forskning tidligere har vist at yngre partiledere kan tiltrekke stemmer fra yngre velgergrupper.

– Yngre kandidater bruker nye metoder og kanaler for å nå ut til velgerne. Hvordan man bruker sosiale medier og andre kommunikasjonsmetoder, kan være avgjørende. Man trenger også unge politikere for å favne neste generasjon. Slik er det for alle partier.

Også Ruser tror lederstriden og all medieoppmerksomheten vil påvirke KrF.

– Det ser selvfølgelig ikke bra ut når det blir en offentlig krangel, avslutter han.

KOM24 har forsøkt å kontakte Kristelig Folkeparti i forbindelse med denne saken. De har ikke svart på våre henvendelser.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS