Trond Birkedal har erfaring fra både politikken og næringslivet.

Reagerer på at Aftenbladet bruker PR-rådgiver som kommentator

Trond Birkedal er PR-rådgiver med eget firma og skriver betalte gjestekommentarer i Stavanger Aftenblad. Nå må han og uttale seg til avisen som ordførerens PR-rådgiver.

Publisert

– Om man betaler en politisk kommunikasjonsrådgiver for å skrive kommentarer, da risikerer man å kompromittere de viktige prinsippene pressen har. 

Det sier Elisabeth Emilie Sefranek Rongved, kommunikasjonsrådgiver ved Universitetet i Stavanger.

Hun reagerer på at Stavanger Aftenblad lar Trond Birkedal skrive kommentarer for dem.

– Brudd på tilliten mellom leser og avis

Elisabeth Emilie Sefranek Rongved
Elisabeth Emilie Sefranek Rongved går hardt ut mot Stavanger Aftenblads bruk av Trond Birkedal som gjestekommentator.

Birkedal er en tidligere politiker som i sommer etablerte sitt eget PR-byrå. 

I høst har han kommet i søkelyst for hans jobb som PR-rådgiver for Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal, som er i politiets søkelys for at hun angivelig skal ha underslått penger fra sitt eget parti.

Rongved mener avisen bør avslutte praksisen sin umiddelbart. 

– Han representerer en kunde og en oppdragsgiver og har en økonomisk interesse i å få fram bestemte politiske synspunkt eller andre ting som kan påvirke interessene for dem de jobber for. Det er jobben til alle kommunikasjonsrådgivere, sier hun.

Hun peker og på at byrået til Birkedal ikke har åpne kundelister, dermed vet man ikke i hvilke kontekster han skriver i eller hva han vil påvirke.

– Det er et brudd på tilliten mellom leser og avis, mener hun.

Hun peker på at det er en kontrakt mellom lesere og avis om at journalister skal gå makta etter i sømmene og opprettholde sin integritet og være uavhengige. 

Nå er han i tillegg rådgiver for ordføreren i en veldig betent sak og uttaler seg til samme avis som han og blir betalt for å skrive kommentarer i.

Hun peker på flere punkter i pressens Vær varsom plakat, som hun mener dette kan være brudd på og viser til paragrafene 2.2, 2.4 og 2.6.

– Hvem sin tjeneste er han i?

– Det står i Vær varsom plakaten at det skal ikke være dobbeltroller som kan føre til spekulasjoner om inhabilitet og at man må ikke utnytte stillingen sin til å tjene penger. Her får han penger fra to parter. Hvem sin tjeneste er han i? Det er en samrøre uten like, mener hun.

Aftenbladet har denne uken gått til det skrittet at de i sjefredaktørens nyhetsbrev har gått ut og forklart om samarbeidet med Birkedal. Der opplyser de og at han ut året skal skrive om det amerikanske valget. 

KOM24 har vært i kontakt med Trond Birkedal i sakens anledning. 

Han svarer på e-post på våre spørsmål.

Avisen har hatt innsyn i kundelistene

– Hva tenker du selv om at du nå bare skal skrive om det amerikanske valget framover? 

– Det er få ting som er mer spennende for tiden, kanskje med unntak av stavangerpolitikken 

– Kommer du til å fortsette med å skrive for Aftenbladet etter det amerikanske valget? 

– Det tenker jeg blir en diskusjon mellom Aftenbladet og meg etter hvert. 

– Du har lukkede kundelister. Hva tenker du om at det kan settes spørsmålstegn ved hvem du har som kunder og hva du skriver om for avisa? 

– Det er en av flere problemstillinger vi må finne en løsning på dersom jeg skal fortsette å skrive. Aftenbladets politiske redaktør har innsyn i mine kundelister, det var en avtale vi inngikk da jeg startet Worsøe kommunikasjon 

– Har du forsøkt å skrive positivt for dine kunder i dine kommentarer i avisa? 

– Nei, jeg har ikke hatt kunder knyttet til noen av de sakene jeg har skrevet om. Aftenbladets politiske redaktør har også kunnet ettergå dette med sitt innsyn i mine kundelister. 

– Hva tenker du om at du nå fakturerer både Aftenbladet og ordføreren i Stavanger, der du og må uttale deg i avisa?

– Jeg mener vi i samarbeid har funnet en god løsning. Aftenbladets lesere er kjent med min rolle for avtroppende ordfører og jeg skriver ikke om annet enn amerikansk politikk fra og med den dagen oppdraget startet. 

KOM24 har og vært i kontakt med Kjersti Sortland, sjefredaktør i Aftenbladet.

– Skal stole på leserene våre

Hun er på reise i utlandet, men har sendt en e-post til KOM24.

Hun skriver blant annet: 

– Når Birkedal i egenskap av nylig jobb-bytte tar oppdrag som kommunikasjonsrådgiver for én part sentralt i stavangerpolitikken – en høyreordfører i krise – kan han åpenbart ikke lenger analysere uhildet omkring politikk i Stavanger. Dette avklarte sjefredaktør og Birkedal tidlig denne uka. Til orientering var begge parter helt omforent om dette. 

Hun skriver videre:

– Som journalister og redaktører skal vi samtidig stole på at leserne våre er kloke og kan tenke selv; Det viktige er full klarhet og åpenhet fra redaksjonens side, om roller og bindinger; Det gjelder både for egne journalister, frilansere og eksterne partnere. 

Hun skriver og at man kan ikke på generelt grunnlag si at kommunikasjonsrådgivere som yrkesgruppe aldri skal kunne være gjesteskribenter i noen avis.

– Dersom kommunikasjonsrådgivere skal skrive om konkrete, norske samfunnsforhold innenfor politikk og samfunnsliv, vil jeg som redaktør be om å få se kundelisten før vi vurderer. Birkedal har bekreftet at et nystartet, lite byrå i Stavanger foreløpig ikke har noen amerikaner på kundelisten, skriver hun

Sortland mener at så lenge Aftenbladet er åpen om hans yrkesrolle og hans gjesteskribent-status, kan leseren fritt ta stilling til om de synes analysen av amerikansk valgkamp er leseverdig eller ikke. 

– Den daglige, politiske overvåkingen og kommenteringen, får leserne av våre faste reportere.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS