Menn tjener best i dette byrået: Men sjefen mener det er unyansert
Sliter med å rekruttere kvinner inn i de best betalte jobbene.
De er like mange som mennene, kvinnene i WAL. Men likevel er det flere menn som har lederposisjoner og det er mennene som tjener mest penger.
Det kommer fram fra WAL sin egen årsrapport.
Der skriver selskapet at de har et mål om å være en arbeidsplass der det råder full likestilling mellom kvinner og menn og at de jobber aktivt mot alle former for diskriminering.
– Noe vi jobber aktivt med
Oversikten deres viser at av 58 fast ansatte ved årsskiftet var 29 kvinner, det er helt nøyaktig 50 prosent kvinneandel.
Når man ser på detaljene er det likevel noen ting som skiller seg ut.
I ledergruppen er det bare 33 prosent kvinneandel og blant rådgiverne 20 prosent.
Når det kommer til prosjektledere er kvinneandelen derimot hele 79 prosent. Innen produksjon og design er den og tilnærmet 50/50.
Men når det kommer til lønn er det ikke lenger 50/50.
For i WAL har de gjennomført en lønnskartlegging og den viser at kvinnene får 78 prosent av lønnen som mennene får og de fleste lederne er menn.
– Ledergruppen består i dag av blant annet de fire som startet selskapet og så har man jo hele tiden på veien dit prøvd å gjøre noe med det, helt aktivt, og tilrettelegge også for å få flere, ikke bare kvinner, men mangfoldighet inn i ledergruppa.
– Har dere klart det da?
– Ikke godt nok da, gitt at vi har 67–33 per i dag på kjønnsbiten. Men det er en ting vi jobber aktivt med, sier byråsjef Herman Mueller Stormyr, til KOM24.
– Hva gjør dere aktivt for å for å få både flere kvinner og mangfold generelt inn i ledergruppa?
– Går lenger for å finne egnede kvinner
– Her gjøres det mye, det er blant annet to kvinnelige ledere på vei inn, i tillegg til at to andre kvinner har fått økt ansvar. Så allerede inn i neste årsrapport vil dette være jevnere. Vi går litt lenger i rekrutteringen for å finne egnede kvinner rett og slett, sier han.
– Men på lønnsbiten også var det jo kjønnsforskjell. Da hadde kvinner 78 prosent av lønnene til menn, står det?
– Ja, det stemmer.
– Hvorfor det?
– Hvis vi ser litt på fordelingen av hvilke type roller kvinner har i byrået versus menn, så er det noen roller hvor snittlønnen ligger lavere på tvers av kvinner og menn enn i andre da.
– Men er det en fordeling du er fornøyd med?
– Nei, nei, dette er jo en tematikk som er veldig sårbar. Fra mitt perspektiv så handler det, helt uavhengig av kjønn, om at folk skal ha riktige vilkår. Det handler om lønn, spennende oppgaver og en kultur du trives å jobbe i, sier han.
– Så balansen mellom like roller her er nok mye jevnere enn 78 prosent, mener han.
Rekrutteringsproblem
– Så det du sier da at hvis vi tar roller for roller så er lønnen ganske likt fordelt? Og så har du en del menn som er ansatt i høyere betalte roller?
– Ja, sammenligner du epler og epler er det ikke forskjell på lønnsnivået. Altså en er en mannlig rådgiver og kvinnelig rådgiver på likt nivå.
– Hvorfor er det ikke flere kvinner i de da?
– Det er nok også et godt spørsmål. Det er sånn som man har vært inne på. Hvorfor er det flere mannlige kreatører enn kvinnelige og så videre? Det er jo fordi at vi har hatt et rekrutteringsproblem over lang tid. Og det handler ikke bare om kvinner og menn, men det handler om enda bredere mangfold. Som for eksempel at vi ser at folk med innvandrerbakgrunn i mindre grad rekrutteres inn i kreative yrker, sier han og legger til at dette er en konkret punkt i mangfoldsstrategien til WAL der de jobber med utvalgte utdanningsinstitusjoner for å fremme og informere rundt kreative fagretninger.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no