NRK-profil og programleder, Tore Strømøy
NRK-profil og programleder, Tore Strømøy, på sitt kontor på Tyholt i Trondheim.

Ekspert om NRKs Strømøy-håndtering: – Et mislykket forsøk på å skjerme ledelsen

Da nyheten om at den kjente programlederen var ferdig i NRK sprakk, svarte ikke ledelsen på spørsmål fra pressen.

Publisert Sist oppdatert

Mandag denne uken ble det kjent at mangeårig programleder i NRK, Tore Strømøy, er ferdig i kanalen.

Selv om Strømøy er et kjent navn, valgte NRK-ledelsen å ikke svare på spørsmål etter at de gikk ut med nyheten. I tillegg kom pressemeldingen klokken 17:39.

– I beste fall naivt

Johan Wilskow er partner i Zynk. Han peker på at NRK-ledelsen har kommet med noen sitater dagen etter, men er samtidig kritisk til måten de håndterte saken på i første omgang.

– Det er i beste fall naivt av NRK-ledelsen å tro at en slik sak ikke vil medføre flere spørsmål fra journalister, og de burde nok hatt en klarere plan for å svare ut spørsmål fra media. Ikke minst på grunn av alle sakene som Strømøy har vært gjennom den siste tiden, sier Wilskow til KOM24.

– Det kan se ut som et mislykket forsøk på å skjerme ledelsen, legger han til.

Tore Strømøy fikk også kritikk tidligere denne måneden etter en radiosending der han hadde Gjert Ingebrigtsen som gjest.

Friidrettstreneren er tiltalt for vold i nære relasjoner, men tiltalen ble aldri nevnt i løpet av intervjuet.

– Jeg tror jeg ville rådgitt dem om at nettopp fordi Strømøy er så kjent og fordi det har vært mye støy rundt han, burde de hatt en god plan da de slapp nyheten. Jeg har forståelse for at personalsaker er vanskelig å snakke om i offentligheten. Men å gjemme seg bort er sjeldent en god strategi, sier Wilskow.

Han tror ikke omdømmet til NRK generelt tar stor skade etter denne saken.

– Disse enkeltsakene er selvfølgelig ikke bra for omdømmet til NRK eller ledelsen. Men NRK står tradisjonelt veldig sterkt blant publikum, og folk stoler på mediene generelt.

 Se svar fra NRK nederst i saken.

Åpenhet

Regiondirektør i NRK Midt, Eivind Undrum Jacobsen, uttalte at Strømøy har vært en viktig profil for NRK, men at det nå var riktig å avslutte samarbeidet.

– Jeg mener at et mediehus som NRK ville tjent bedre på å gå bredere ut med de redaksjonelle vurderingene som ligger bak en slik beslutning. Det ville styrket troverdigheten deres.

Det sier Stine Grøndahl Sesseng, som er daglig leder i TRY Råd, til KOM24.

Hun mener NRK har alt å tjene på å være åpne i en slik situasjon.

Strømøy er kjent fra flere TV-programmer, blant annet «Tore på sporet». I 2023 skapte dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt» overskrifter og fikk kritikk på grunn av flere presseetiske vurderinger.

Den siste tiden har han ikke vært fast ansatt i NRK, men jobbet på en oppdragskontrakt med kanalen.

– Samtidig kan det være detaljer om arbeidsforholdet hans og ulike hensyn de må ta, som gjør at det er vanskelig. Det er ting vi på utsiden ikke vet, og bare kan spekulere i, legger Sesseng til.

Hun stusser litt over at NRK ikke svarte på flere spørsmål etter at pressemeldingen kom.

– Det er ingen tvil om at dette er en folkekjær og stor profil, som nå forsvinner fra NRK. Da er det ikke overraskende at det får stor offentlig interesse, og da bør de ha en god plan.

NRK svarer

Eivind Undrum Jacobsen i NRK svarer følgende på kritikken fra Wilskow og Sesseng:

– Tore Strømøy har hatt en oppdragstakerkontrakt med NRK, og denne ble vi enige om å avslutte i går. Jeg forstår at det er mange som har spørsmål rundt denne saken, men detaljene i våre samtaler med Tore Strømøy må bli mellom ham og oss. Det er alltid en krevende og vanskelig balanse mellom åpenhet og hensynet til enkeltpersoner og prosessen.

– NRKs håndtering av slike saker, kan selvsagt diskuteres. Vi prioriterer alltid kommunikasjon med oppdragstaker og medarbeidere fremfor media.Jeg mener vi må skille mellom å svare som redaktør i en redaksjonell sak, på en redaksjonell vurdering, og her hvor det er snakk om kontraktsforhold og en oppdragstakerrelasjon.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS