Vidar Singh

Kommentar:

Nytt Storting, nytt samfunn, mer krevende kommunikasjonsbehov

I går svarte flere bransjeprofiler godt på Vedums tomme påstander og hans karikerte krigserklæring mot PR-bransjen. Jeg hiver meg på, jeg også.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Jeg tror på demokratiet, og har tillit til politikerne. Derfor mener jeg at ingen norske PR- rådgivere, uansett hva de selv måtte tro eller skrive på egne nettsider, har reell makt til å endre valg eller politiske løp mot politikernes vilje. Bare spør pengespill- og pelsindustrien om hvor mye «bang for the bucks» de har fått for pengene de har investert i PR-arbeidet sitt. Flere andre har trodd at man får til endringer bare man bruker nok penger. Men vi bor i Norge, ikke i USA.

Politikk og myndigheter er blitt et fag

Myndighetskontakt, ordet som påstås å være et synonym på lobbyisme, er i realiteten ikke noe mer enn det ordet fremstilles som. Kontaktsøkende oppdragsgivere kan, med ekstratrykk på kan, settes i kontakt med politikere eller andre interessenter. Den eneste reelle makten gode PR-rådgivere har er at de har kunnskap om de viktigste prosessene i samfunnet. Rekk opp hånda hvis du vet hvordan du skal få 500 000 kroner over statsbudsjettet til en sak du brenner for. Politikk og myndigheter er blitt et fag, og dette faget er blitt så komplekst at det er svært få som mestrer det. PR-rådgivere spiller en rolle i å hjelpe aktører i å navigere i dette landskapet, og å koble løsninger med de som er i posisjon til å gjøre noe med dem. Makten til å bestemme hvilke løsninger som velges, vil uansett ligge hos de folkevalgte og regjeringen.

Og fremover vil et mangfold, som representerer en enda større del av samfunnet vårt, sitte på denne makten.

Mangfoldig Storting i et polarisert samfunn

Tirsdag våknet vi alle opp til rødgrønn seier og et historisk mangfoldig storting. Flere med minoritetsbakgrunn har stemt på politikere som representerer dem best når det kommer til politikk, identitet og kultur. Disse velgerne vil ha folkevalgte som forstår dem.

Et mangfoldig Storting betyr at enda mer av samfunnet er med på å bestemme hvordan vi skal ha det i Norge. Alt tilsier at vi er bedre rustet enn noen gang til å ta de store og vanskelige samtalene rundt saker som innvandring, netthets, flyktningkriser og bistandshjelpen. Diskusjonene vil bli tøffe, og rebellene vil hamre løs på tastaturet fra kjellerleiligheten sin. De folkevalgte med minoritetsbakgrunn, flere av dem relativt ferske, har en spesiell krevende tid foran seg. Også disse vil trenge all den kommunikasjonshjelpen de kan få, enten den kommer fra innsiden eller utsiden av det offentlige.

Eie eller leie PR-rådgivere, det får være opp til de rødgrønne. Men uten ekspertisen vil det fort bli mye tåkeprat, veike debatter og polariserende misoppfatninger.

Powered by Labrador CMS