Mathilde Danielsen og Marthe Carlsen-Kirkemo tror det er flere måte å kommunisere og skape engasjement for teknologiyrker.

MENINGER:

Vi trenger å vise variasjonene, og ikke minst formidle at tech ikke bare er for gutta

«Ved å kommunisere hva ulike teknologiyrker innebærer, kan vi lettere tiltrekke oss begge kjønn.», skriver Mathilde Danielsen og Marthe Carlsen-Kirkemo.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Viser til Otto Backer Solbergs kronikk Å få flere jenter interessert i teknologi handler om å kommunisere teknologi på jenters premisser, der Solberg deler tanker om at vi må kommunisere teknologi på jenters premisser. Dette er TENK helt enig i – og gjennom vårt arbeid med blant annet årlig teknologicamp for tenåringsjenter er vi med på å bidra til dette.

Solberg trekker fram at vi både må legge vekk «geek-talks» og vise at IT ikke bare er koding. TENK stiller seg spesielt bak det siste poenget. Vi mener at flere jenter vil bli interessert i teknologi, og velge disse fagene, dersom vi klarer å vise bredden innenfor IT.

Forskning underbygger at vårt arbeid er nødvendig. Tekna skriver i sin rapport “Norges behov for IKT-kompetanse i dag og fremover” at vi kommer til å trenge 94.000 personer med IKT-utdanninger innen 2030, men vi vil ikke klare å dekke det økende behovet dersom vi ikke får med jentene. European Journal of Engineering Education peker blant annet på at det krever en langvarig innsats å få kvinner til å begynne å velge kjønnsutradisjonelt, og ifølge Vestlandsforskning er jentene avhengig av et samspill av ulike motivasjonsfaktorer.

TENK mener at ved å kommunisere hva ulike teknologiyrker innebærer, og vise at teknologer og de med IKT-kompetanse er nødvendig i ALLE sektorer; inkludert helse, juss, og i kreative yrker, som interaksjonsdesign og markedsføring, kan vi lettere tiltrekke oss begge kjønn. Vi trenger å vise variasjonene, og ikke minst formidle at tech ikke bare er for gutta.

Innsatsen som kreves er vi i TENK villig til å legge ned. Gjennom vår årlige Tenk Tech Camp inviterer vi 13–18 åringer i Oslo, Bergen og Trondheim til to hele dager med inspirerende foredrag, rollemodeller og hands-on workshops hvor de får teste teknologi i praksis. Vi vet at initiativ som dette er med på å gjøre en forskjell, og ifølge en analyse fra Vestlandsforskning er “teknologi som problemløser” noe av det som motiverer unge jenter mest.

I 2018 var det 23 % kvinner som studerte IT på bachelor- eller masternivå, en økning fra 18 % i 2013. Det går fremover, men det går for sakte.

Dersom vi ikke klarer å løse mangfoldsproblemet og andelen jenter som velger teknologifag fortsetter å være lav, vil vi langt inn i fremtiden ha en IT-næring, innenfor mange fagområder, dominert av menn.

I praksis vil dette bety at vi går baklengs inn i fremtiden – og det i et av verdens mest likestilte land! La oss alle ta ansvar for at dette ikke skjer, være gode rollemodeller, kommunisere teknologi på jenters premisser og fortsette initiativ som viser bredden i tech. Vi trenger nemlig at ALLE er med når vi skal løse utfordringer for hele befolkningen.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS