Thomas Engeset i aksjon på scenen under Social Media Days.

Video-ekspert: – Fortell én ting om gangen!

Thomas Engeset tror mange vil fortelle for mye på en gang når de lager videoinnhold.

Publisert

(ULLEVÅL): Thomas Engeset er frilanser, og jobber som regissør og innholdsprodusent.

Torsdag holdt han et av de siste foredragene under årets Social Media Days. Her snakket han om hva en bør tenke på når en lager videobasert innhold til sosiale medier.

Bruk tid på idéen

Engeset mener blant annet at idéfasen er undervurdert når man skal lage video.

– Er idéen god nok? Altfor mange lager video basert på en idé som ikke er godt nok tenkt ut på forhånd. Man blir litt for ivrig og rask. Jeg vil oppfordre til å bruke mye tid i idéfasen, sa han.

Som en del av dette arbeidet, går det også an å bruke kunstig intelligens. Engeset viste hvordan han bruker ChatGPT som en samarbeidspartner når han utvikler sine idéer.

– Spør ChatGPT om idéen er god nok. Jeg tuller ikke. Hvis du lager innhold for sosiale medier og ikke bruker kunstig intelligens, sett i gang nå. Manusene mine skrives først av ChatGPT, før jeg bruker til på å finpusse dem. Du skal bruke mye tid, energi, og kanskje penger på det du skal lage, så dette er et nyttig hjelpemiddel, sa Engeset

Én ting om gangen

Regissøren viste frem flere eksempler på videoer han selv hadde laget for sosiale medier som Instagram og Facebook.

Han fremhevet at mål og budskap er to veldig ulike deler av videoproduksjon.

– Veldig mange har flere ting som de ønsker å fortelle i samme video. Fortell én ting. Da blir det mye enklere å nå ut med budskapet ditt.

– Vi blander ofte begrepene mål og budskap. Budskapet er det du vil at seerne skal sitte igjen med etter å ha sett videoen. Da må du tenke nøye på og gjerne høre med andre om det er tydelig nok. Målsetting er det du vil at seerne skal gjøre. Skal de klikke på en lenke? Kjøpe klokker?

I tillegg sa han at dyrt filmutstyr er overvurdert. Ofte foretrekker Engeset mobiltelefonen når han lager video.

– På plattformer der folk scroller seg nedover, vil man gjerne ha noe litt mer personlig og ekte. Mobiltelefonen har god nok kvalitet på kamera, men samtidig føles ikke ting like oppstilt og uekte som noe som er filmet med profesjonelt utstyr kanskje gjør.

«Dumme» seere

Når man lager video-innhold, vil man at folk skal forstå mest mulig av det som blir formidlet.

Dette er en balansegang, fordi du ikke vil fortelle for mye eller for lite, mener Engeset.

– Du kan enten underfortelle eller overfortelle. Begge deler vil i mange tilfeller gi det samme resultatet, at seerne føler seg dumme.

For å være så sikker som mulig på at disse kriteriene er oppfylt, bruker han også andre partnere enn ChatGPT som rådgivere.

– Jeg har en gruppe venner som jeg alltid sender ting jeg har laget til. De synes det er gøy å gi tilbakemeldinger. Da spør jeg ikke «var dette bra?», men heller «hvor ville du kuttet her?». Min erfaring er at svarene da blir mer ærlige.

Og kutting er noe man bør bli vant til når man lager SoMe-innhold, poengterte Engeset.

– Det kan alltid kuttes i noe. Kanskje kan en video starte senere og slutte tidligere? Vi har dårlig tid når vi lager video, og hvert eneste klipp bør vise noe nytt, sa han.

Powered by Labrador CMS