Derfor mener han at du ikke skal frykte AI
Eirik Solheim er teknologioptimist, og mener kunstig intelligens bare vil bli bedre i tiden framover.
(ULLEVÅL): Under Social Media Days i Oslo torsdag snakket Eirik Solheim fra NRK Beta om kunstig intelligens.
Solheim snakket om flere områder der man ganske enkelt kan bruke teknologien til å få svært nyttig hjelp.
– Jeg er teknologioptimist. Men når jeg holder foredrag som dette, ser jeg at folk blir litt skremt. De er redde for å miste jobbene sine, og for spredning av falsk informasjon, sa han fra scenen.
– Revolusjon
Det første Solheim snakket om, var det å skape innhold ved hjelp av ChatGPT.
– Det foregår en industriell revolusjon for innholdsproduksjon. Det er første gang at datamaskinene kan lage så mye på egen hånd. Og dette går fort, sa han.
Samtidig mener han at mange misforstår, og tror det kan bruke AI til mer enn de egentlig kan.
– Du må gi chatroboten nok grunnlag å jobbe med. Den er for eksempel veldig fin å bruke til skrivehjelp. Så lenge jeg leser og ser over litt i ettertid, kan jeg bruke den til det jeg snakker om her nå.
I tillegg fungerer ChatGPT svært bra når man mangler noe i en tekst som kanskje er litt uferdig. Dersom du sitter fast, kan det være et hjelpsomt verktøy. Men den kan også hjelpe til med hele tekster.
– Vi har brukt den til å skrive behovsmeldinger i NRK, noe som fort tar to eller tre dager hvis man gjør det helt selv.
Oversetter
ChatGPT kan mellom 60 til 70 språk, opplyste Solheim. Han foretrekker den over andre oversettere.
– Google kommer etter, og legger inn sin Bard-teknologi i Google Translate. Men akkurat nå fungerer OpenAI sin ChatGPT mye bedre til oversetting, sa han.
I NRK, som i andre medier, har de også tatt i bruk teknologien til å lage korte sammendrag av artikler.
– Jeg kan for eksempel si at jeg vil ha et sammendrag på 50 ord av en bestemt tekst. Dette var VG tidlig ute med, men flere bruker det nå. Vi har en person som ser over og kvalitetssikrer, men det som kommer ut er ofte veldig bra.
Det å lage overskrifter er ofte vrient for journalister.
– Vi kan be den om å lage overskrifter og titler. Og blir vi ikke fornøyd, kan man si at man vil ha det litt mer tabloid. Den forstår hva man mener med det.
Utfordringer
Solheim var også innom noen utfordringer med den raske utviklingen. Selv om han omtaler seg selv som en teknologioptimist, erkjenner han at det finnes noen negative sider.
– Desinformasjon er mye enklere å lage. Det har jo alltid vært mulig å lage det for mennesker, men AI er så mye mer effektivt. OpenAI sier selv at de jobber med å lage retningslinjer, og at det ikke vil bli et problem. Men den er ganske enkel å lure.
Han fortalte blant annet om da han fikk oppskriften på napalm, som er farlige brannbomber. Da han spurte direkte, fikk han beskjed fra ChatGPT om at det ikke var mulig.
– Men da jeg skrev at jeg var redd for å lage napalm ved et uhell, og lurte på hvordan jeg kunne unngå det, fikk jeg hele oppskriften.
Solheim avsluttet med å snakke om transkribering og dataanalyse ved hjelp av AI. Spesielt sistnevnte fremhevet han som en spennende del av utviklingen framover, der verktøyene bare vil bli bedre.