MENINGER:
Drit og dra: Eller kanskje en aldri så liten tommel opp?
«Kanskje du heller burde vurdere å gi langfingeren til den du kommuniserer med. For om du kun svarer med tommel opp, er du sannsynligvis veldig lat. Eller over gjennomsnittet passiv aggressiv», skriver Rita Tvede Bartolomei.
Helt siden Mark Zuckerberg gjorde tommel opp til allemannseie gjennom Facebook, har denne, tilsynelatende uskyldige emojien vært et populært valg for de fleste av oss.
Tommel opp i meldinger, startet som en måte å gi et kort og hyggelig svar på. Helt siden cirka 2007: Til venner og familie, bekjente og kolleger.
Men tommel opp er ikke lenger den magiske, flotte emojien du kan bruke for å si:
Tipp topp, tommel opp!
Tommel opp er dovent (eller passivt aggressivt)
FUN FACT: Det var utrolig nok de gamle romerne som introduserte tommel opp/tommel ned-gesten: For å signalisere om en Gladiator skulle drepes eller fikk muligheten til å leve videre.
Men emoji-varianten av håndgesten, har allerede fått en nesten like kraftfull effekt på mottaker: Enten dør du av kjedsomhet. Eller så dør du av sinne.
Tommelen har blitt ambivalent. Den har blitt emojienes svar på Jekyll & Hyde. Den er «The Devil In Disguise», som Elvis sang om i 1963.
For hva sier du egentlig med din kommunikasjon? Når du rett og slett ikke makter å gjøre noe annet enn å svare med en blå (eventuelt gul, hvit eller brun) tommel opp? Og hva sier tommelen om din respekt for den du kommuniserer med? Fortjener ikke personen et bedre svar?
La meg fremlegge en teori, om hva slags signaler du gir om deg selv med tommel opp:
1) Du er doven og gir blanke i mottakeren.
2) Du er passiv aggressiv og gir blanke i mottakeren.
3) Du er antikvarisk og gir blanke i at det ikke er 2007.
Frekk, fiendtlig og gammeldags emoji
Til skeptikere av min tommel opp-teori, så kan jeg backe opp argumentene med samtidsaktuelle kilder.
Så sent som i oktober 2022, skrev The New York Post, om hvordan Generasjon Z (de mellom rundt 13 og 30 år) ikke kan fordra tommel opp. De ser på tommelen som frekk og sarkastisk.
I beste fall ser de på den som skikkelig gammeldags.
I november 2022, skrev den britiske språk-eksperten Vyvyan Evans i «Psychology Today», om hvordan tommel opp har mistet sin opprinnelige, vennlige betydning. Den er ikke kun avleggs. Den blir lett oppfattet som fiendtlig.
Tommelen har blitt så loslitt, at den har mistet seg selv. Den har blitt strippet for positivitet, argumenterer Evans, som har en doktorgrad i lingvistikk (språkvitenskap).
Skrot tommelen på jobben
Respektfull og god kommunikasjon er like relevant på jobb som hjemme. Så du må ikke tro at det er mye bedre å sende tommel opp som svar til ansatte, kolleger, sjefen, samarbeidspartnere eller kunder.
Ledere må virkelig passe seg: For selve definisjonen på god ledelse er å se og anerkjenne, ikke minst respektere, sine ansatte. En leder som bryr seg, klarer å stable sammen en setning bestående av 3 til 4 ord satt i system. Slik som: Det høres bra ut. Det er en god plan. Jeg er enig. Veldig fint.
Hva om du er i besittelse av noen få mikrogram med kreative evner? Og samtidig anvender kunnskapene om synonymer og superlativer fra ungdomsskolen? Du kan få mottageren til å føle seg skikkelig bra, ved å svare med: Fantastisk. Strålende. Glimrende. Du må kanskje anstrenge deg for å bruke noen flere bokstaver. Men alt trumfer egentlig tommel opp.
For et medmenneske, som bryr seg om mottakeren. Han, hun eller hen, vil heller danse seg gjennom helvetes forgård, ikledd tornebusker og et glødende sverd gjennom låret.
Mye heller det: Enn å svare med tommel opp.
Nødstilfellet der du kan svare med tommel opp
Derfor må tommel opp kun brukes ytterst sjeldent. Da snakker jeg om ekstreme nødstilfeller. Slik som når du befinner deg på toppen av en islagt fjelltopp.
Med koldbrann i begge føttene, knust skjerm på mobilen og kun 0,5 prosent batterikapasitet: Når alle andre emoijer og bokstaver har falt bort fra tastaturet ditt.
Da er du velkommen til å (med god samvittighet) trykke på den bittelille, jævelen av en emoji:
Tommel opp.
Jeg lever.
———————————————-
Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.