Kjetil Botten Skogly tviler ikke ett sekund på at valgene de har tatt i Ahead er til det beste for byråene deres.

Ahead-sjefen med klar beskjed: – Den tradisjonelle forretnings­modellen er døende

Kjetil Botten Skogly bruker sterke ord når han forklarer hvorfor Ahead-gruppen valgte å omorganisere seg. Og selv om 2025 etter all sannsynlighet ikke blir noe godt år, er han helt sikker på at de har gjort det riktige.

Publisert Sist oppdatert

– En sånn prosess skjer ikke over natta. På papiret kan vi godt si at «slik var det» og «slik er det nå». Men det tar tid å få etablert disse endringene.

Det sier Kjetil Botten Skogly til KOM24. Vi møter Ahead-sjefen på kontorene deres i Oslo sentrum, omtrent ett år etter at omorganiseringen ble kjent for allmennheten.

Byråene Hyper, Elg, Clay, Nova Vista, Varejo og Pop Film ble til Bloom. Ahead i Norge består nå av Oculos, PR-byrået WergelandApenes, Bloom, 11:11 og KI-byrået MediaCatch.

Skogly anslår at omkring 20 ansatte mistet jobben som følge av endringene. I tillegg har flere som tidligere hadde lederstillinger forlatt dem.

Kontorlokalene til Ahead huser blant annet byrået Bloom.

Vil ikke drive som før

De var helt klar over at det ville koste dem å legge om strukturen på denne måten. Men ifølge Skogly var det helt nødvendig.

– Den tradisjonelle forretningsmodellen til reklamebyråer er døende. Den har fungert i lang tid, og lenge har man kunne tjent gode penger på å drive på den måten. Vi kunne også fortsatt sånn i noen år til, men det vi gjorde var helt nødvendig, sier han.

Han oppgir fire grunner til det. Inhousing-trenden gjør at flere og flere kunder nå gjør reklamejobben selv. Skogly peker også på utviklingen av teknologi og kunstig intelligens, som han mener går for raskt for byråene.

I tillegg mener han at rollen til en markedsfører i stor grad har endret seg, slik at den nå rommer mye mer enn før. Til slutt snakker han om at kundene krever mer enn før, og at byråene må være i stand til å levere et mer helhetlig tilbud.

– I sum har betalingsviljen fra kundene gått ned når det gjelder de mer tradisjonelle reklametjenestene. 

– Alt dette har bidratt til at byråene har havnet der de er i dag, med de samme timeprisene som man hadde for 15 eller 20 år siden. Samtidig har kostnadsnivået doblet seg. Det sier seg selv at det ikke kommer til å gå framover, sier Skogly.

Det er tydeligvis lov til å stå i sofaen hos Ahead. Eller, sjefen har i alle fall lov.

Gikk gjennom research

De har sett denne utviklingen lenge, hevder Ahead-sjefen. Men etter pandemien ble det tydeligere enn noen gang. Noe måtte skje.

– Det var litt «point of no return» for oss. Da satte vi oss ned og bestemte oss for å ta grep.

I 2023 gjennomgikk de alt de kunne finne av research knyttet til hva store merkevarer vil ha behov for framover.

– Da fant vi for eksempel tall som viste at åtte av ti markedssjefer sier at de ikke finner gode måter å måle effekt på tvers av kanaler på. Sju av ti sier at det er vanskelig å skape løsninger som fungerer på ulike kanaler. Markedsføring er ikke bare reklame, det er hele businessen.

– Du bruker sterke ord når du sier at den tradisjonelle modellen er døende. Har du fått noen reaksjoner på det?

– Jeg har ikke forsøkt å gjøre et stort poeng ut av det eksternt, men jeg mener det oppriktig. Så det må du gjerne sitere meg på, svarer Skogly.

– Men det betyr ikke at jeg ikke tror på kreativitet, slik noen har oppfattet det. Kreative løsninger fungerer og er viktigere enn noensinne, men ikke forretningsmodellen, legger han til.

Skogly sier at 2025 ikke blir noe fantastisk år økonomisk, men at de har store forhåpninger for 2026.

Har tro på 2026

Reklamebransjen har hatt det tøft de siste årene, noe Ahead også har fått kjenne på. Gjennom intervjuet med KOM24 bruker Skogly gjentatte ganger et fly som metafor for det de driver med.

Flyet må holdes i lufta, samtidig som de må gjøre justeringer underveis. Men ikke alle har vært like enige i retningen de har tatt. 

For eksempel sluttet Kristian Schøning-Kristiansen som kreativ leder i Bloom, og var åpen på at det var årsaken.

Skogly vil ikke kommentere enkelttilfeller.

– Forutså dere at noen kom til å slutte på grunn av endringene?

– Ja. Ikke alle ville være med videre, og alle skal ikke være med videre heller. Og det er helt greit. Vi har ikke noen dårlige relasjoner til noen som var her før, sier Skogly.

Akkurat nå har Ahead rundt 150 ansatte i Norge. Sjefen sier at det ikke er et mål i seg selv å bli enda flere, men at de absolutt kan finne på å gjøre nye oppkjøp.

I januar omtalte KOM24 de økonomiske resultatene for hele Ahead Group, som viser et kraftig underskudd

For Skogly er det viktig å få fram at dette ikke viser hvordan situasjonen er i Norge. Her finnes det ikke noen klare tall enda.

– Kan du likevel si litt om hvordan det går økonomisk for dere?

– 2025 kommer ikke til å bli noe stort økonomisk år for oss, men det hadde vi heller ikke forventet med de store og viktige endringene vi har gjort. Det vi gjør, koster penger og vi er i en privilegert situasjon som har muligheten til å gjøre disse investeringene nå. Vi må få fortsette å få inn riktig kompetanse, optimalisere våre posisjoner og utvikle vår kundeportefølje.

– Dette er en investering fra våre eiere, og en bevisst langsiktig handling. Vi har positiv utvikling nå og begynner å se resultatene av grepene vi har gjort. Og vi har stor tro på at 2026 kommer til å bli et år med videre positiv utvikling, avslutter han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS