Ungdomspartiene om TikTok: – Et mørkt hull
Unge Høyre og AUF er samstemt når det kommer til å bruke TikTok for å nå ut til unge velgere.
(ARENDAL): Tirsdag kveld var flere samlet for å diskutere sosiale medier som politisk virkemiddel. Arrangementet skjedde i regi av byrået Pressure.
Julia Eikeland, sentralstyremedlem og TikTok-ansvarlig i AUF, deltok i seansen sammen med Unge Høyre-leder Ola Svenneby.
De to er samstemt når det kommer til TikTok, som de begge bruker i sitt arbeid. De fremhever det som spesielt viktig for å nå yngre.
– Jeg skulle gjerne sluppet å være der. Jeg er der fordi jeg må. Men TikTok er et mørkt hull når man ser på måten folk snakker til hverandre på der inne. Jeg blir for eksempel sjokkert av alt homohatet som finnes der inne blant unge på rundt 15 år. Det minner ofte om en «hjemme alene-fest», sier Svenneby.
TikTok er en kontroversiell plattform, som har sterke bånd til kinesiske myndigheter. Mulighetene for personlig data fra TikTok kommer på avveie har lenge vært diskutert.
Samtidig er plattformen enormt populær over hele verden.
Eikeland forteller at de i AUF har tatt nøye vurderinger rundt deres tilstedeværelse der.
– Vi har blitt nødt til å ta en runde. Og vi har kommet til den konklusjonen at det er så mange unge der i dag at vi må være der. Men dersom det en dag kommer en klar anbefaling fra myndighetene om å forlate TikTok, vil vi gjøre det, sier Eikeland.
Mange muligheter
De to ungdomspolitikerne forteller at de bruker tid på både Facebook, Instagram, Snapchat og Twitter/X.
Men selv om TikTok har mange ulemper, har appen også flere muligheter som andre sosiale medier ikke har.
– Det er i utgangspunktet mulig å snakke politikk der inne. Mine videoer er utelukkende av meg selv som snakker til kamera om konkrete saker, men på en mer ungdommelig måte. Det er effektivt hvis man treffer med budskapet sitt, sier Svenneby.
Det er også mulig å «stitche», som vil si at man tar et klipp fra en video og bruker det i sin egen. Dette fungerer blant annet for å svare på andres videoer.
Baksiden er at verktøyet ofte brukes til å ta noe ut av kontekst.
– Jeg kan ta en video fra AUF, svare på den, også kan folk følge tråden og diskusjonen enkelt. Men ofte brukes det helt klart til å misforstå med vilje, og da er det ikke så nyttig lenger, sier Svenneby.
– Noen ganger blir debattklimaet på TikTok veldig skarpt. Vi har flere stygge eksempler, blant annet i diskusjoner om Pride. Samtidig har man ikke samme mulighet til å svare på andres innlegg på for eksempel Instagram eller Facebook, sier Eikeland.
Tror på en bedre løsning
Administrerende direktør i Pressure, Celine Gran, ledet samtalen i Arendal. Hun er enig med de to politikerne.
– Det er veldig interessant å høre deres tanker om TikTok. Det er på mange måter en forferdelig kanal, men man kommer ikke unna den. Jeg synes mange politikere er knallgode til å slenge seg på trender i sosiale medier. Det er bare synd at det skjer på akkurat den plattformen, sier Gran til KOM24.
Hun har troen på at det kand dukke opp en bedre løsning i løpet av de kommende årene.
– Jeg tror absolutt at det er mulig å få en plattform med tydeligere og bedre retningslinjer, som i tillegg kan tiltrekke seg unge mennesker. Det er såpass mange store aktører som jobber med det nå, avslutter Gran.