Blir det nok temperatur i debatten kan det skje mye. Blant annet at Petter Stordalen begynner å kle av seg for å flekse, når han blir tatt på faktagrunnlaget i debatten.

Her tar Petter Stordalen helt av under Arendalsuka-debatt

– Du må forstå deres ønsker. Men de forstår ikke nødvendigvis at om du følger de ønskene så blir det drittdårlig.

Publisert

(Arendal): – Dette var en sterk fem-er tror jeg. Det skyldes panelet og hva vi fikk til sammen. Det kunne blitt ledet så det ble terningkast 3 eller 4.

Det sier Svein Tore Bergestuen til KOM24.

Vi møter han rett etter en heseblesende debatt i Annen Etage i Arendal der blant andre Ole Robert Reitan og Petter Stordalen var nødt til å forklare hvorfor de hadde så dårlig kvinneandel i styrene sine, foran rundt 150 frammøtte.

På vei ut av lokalet blir han til stadighet stoppet av folk som vil skryte av debatten han ledet.

– Da kjenner jeg at jeg har gjort en god jobb

– Når folk kommer bort sånn uoppfordret, da kjenner du at du har gjort en god jobb. For du kan få gode tilbakemeldinger uten at du fortjener det. Den første debatten jeg ledet i dag var terningkast tre, det kjente jeg da jeg gikk av, sier han.

Onsdagen i Arendalsuka er svært travel for alle som er der med 728 arrangementer. Bergestuen ledet fem av dem. Det skulle egentlig vært seks, men et ble avlyst.

Bergestuen har tatt med seg hele byrået til Arendal og sier at slike oppdrag gjør at de kan forsvare å ta alle med seg til Sørlandet.

– Jeg har forsøkt å sørge for at jeg ikke har oppdrag hver dag. Så nå har jeg sagt nei til alt mandag og tirsdag og så har jeg fullt kjør onsdagen, forteller han.

Bergestuen sier at da er det lettere å forberede seg. 

– Å være her nede i den bransjen vi er i, så er det som å være på den samme leirskolen mange, mange år på rad. Det er et vanskelig sted å skulle ha masse å gjøre, så ble det sånn. Så kan jeg ta fri eller jobbe med kunder på en annen måte resten, sier han.

Den første debatten han ledet startet klokka 9 om morgenen og den siste var ferdig rundt klokka 20. 

Svein Tore Bergestuen

– Hvor utmattende er det å ha en sånn dag?

– Det syns jeg går bra, for du kan konsentrere det til en dag, så blir det som en veldig lang arbeidsdag. men det er klart etterpå så merker man det at det å stå på scenen så mye er litt annerledes enn å jobbe på vanlig måte. Da er man helt fullstendig kaputt, innrømmer han.

– Hvordan forbereder man seg til å lede slike debatter?

– Den viktigste erfaringen jeg har er at det blir kjedelig om du ikke forbereder deg og gjør det mer spennende. Så jeg tror du må ha det som utgangspunkt, sier han og mener at det er altfor mange debattledere som tar dette alt for seriøst. 

– De tenker at man skal være flink og være så ekstremt faglig opptatt. det er bra det, men her med over 2000 arrangement blir det kjedelig. Du må finne en litt annen inngang på det som gjør det lettere å henge med og litt morsommere å være til stede på, sier han.

– Må utnytte momentet

Debatten KOM24 overvar handlet om mangfold og integrering, et tema som gang på gang fører til kjedelige debatter. Men denne gangen var det høy temperatur på scenen, en Petter Stordalen som flekket av seg skjorta, høy latter fra publikum og scene og en debattleder som kjørte de på scenen hardt.

– Selv om du forbereder deg godt må du utnytte momenter som oppstår. Når Stordalen ble spurt om den dårlige kvinneandelen i styret og fyrte seg opp med tall og viste hvor bra det sto til med kvinneandelen i selskapet tenkte jeg «Men åpnet han ikke med at det begynner på toppen og at du ikke kan delegere det til HR og sånt?», så jeg snudde det rundt og spurte igjen «Hvorfor får du ikke det til på toppen» Den dynamikken kan du ikke forutse, det syns jeg var gøy, sier han.

Bergestuen sier han kjenner Stordalen etter å ha jobbet for han i noen år og vet at han er med på det og dermed kan han dra det langt. 

Reitan kjenner han ikke, så der har han snakket med folk rundt han, slik at han vet hvordan han reagerer når han blir presset på at han ikke har kvinner i styrene sine.

Debattoppdragene er betalte oppdrag for kunder som vil ha fram et budskap.

– Hvor stor forskjell er det på å tenke journalistisk og corporate?

– Jeg sier ofte til mine oppdragsgivere at jeg skjønner dere har et mål med dette og dere vil ikke at folk skal gå derfra og føle seg helt totalt overkjørt. Men jeg sier samtidig at det å legge seg så tett opptil optimal gjennomføring som mulig, hvor du stiller kritiske spørsmål når du skal det, være morsom når du skal det, det å ha den friheten. Så skjønner jeg det er noen hensyn jeg må ta om jeg kanskje ikke ville gjort om det var fritt og uavhengig, sier han.

Men han tror samtidig at mange ikke yter nok motstand til oppdragsgiverne.

– Hender jeg har gått for langt

– Du må forstå deres ønsker. Men de forstår ikke nødvendigvis at om du følger de ønskene så blir det drittdårlig. Du må tørre og gi motstand, selv om det er bestillingsoppdrag, sier han.

– Men i og med dette var betalt oppdrag, kunne du ikke backet litt ut der, for å la han slippe unna?

– Når jeg er der slår det meg ikke i det hele. Da følger jeg stemningen og tonen i debatten, så får jeg heller få kjeft etterpå om noen syntes jeg gikk for langt. For da bryter du av noe av det som er på vei opp. Men det hender at jeg har gått for langt, innrømmer han.

– Får du kjeft da?

– De sier «ja, det var bra det men...». Jeg sier at det var kjempebra, ikke tenk på det. de går ikke ut herfra og er sure, de er sure på meg om jeg kjører det litt lenger, sier han.

– Savner du journalistikken når du leder sånne debatter? 

– Jeg gjør egentlig ikke det. Jeg savner journalistikken når jeg ser dårlig journalistikk. jeg savner å få utøvd et fag jeg har drevet med lenge, i en setting som betyr noe og kanskje noe av den pulsen med å være i sentrum av begivenhetene. Men jeg savner det ikke så mye at jeg vil gjøre noe med det.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS