
Ekspert om kompensasjon i offentlige anbudsrunder: – Unaturlig for reklamebransjen
Anders Thue mener det er usannsynlig at flere offentlige oppdragsgivere vil dele ut kompensasjon for deltakelse i anbudsrunder fremover.
Flere byråer i reklamebransjen har etterlyst føringer og retningslinjer for anbudskonkurranser.
Offentlige oppdrag
Et av problemene som flere har nevnt, er at offentlige aktører gjerne går for samme byrå hver gang. Men siden de er lovpålagt å utlyse oppdragene, må anbudsrundene arrangeres.
– Det kan selvfølgelig skje i flere sammenhenger. Mange oppdragsgivere har en favoritt som de har brukt før, og som ender opp med å vinne nye oppdrag. Da kan man lure litt på hvilken evaluering de faktisk har gjort når det gjelder pris og kvalitet, sier Anders Thue.
Han er advokat og ekspert på offentlige anskaffelser. Rådet hans når slike problemstillinger oppstår, er å henge på og forsøke å skaffe seg innsyn i avgjørelsene som blir tatt.
– Hvis man føler seg forbigått, kan man be om innsyn i vurderingene. Hos offentlige aktører, skal man i prinsippet få tilgang. Og hvis viktig informasjonen du mottar blir sladdet, fortsett å heng på.
Thue legger til at dette også er et problem i for eksempel IT-bransjen, der kostnadene for å bytte leverandør ofte er store.
I reklamebransjen er nok ikke disse beløpene like omfattende.
Mange deltakere
Et annet tema som flere har tatt opp, er at det ofte er uhensiktsmessig mange deltakere i anbudsrundene.
Prosessen blir lite effektiv, og flere av de som konkurrerer egner seg egentlig ikke til det bestemte oppdraget.
– Dette merker vi selv også som advokater. En mulighet mange benytter seg av her, er innledende kvalifiseringsrunder som gjør at selve tilbudsrunden blir mindre omfattende. At det ikke er 100 ulike aktører som deltar, er jo også en fordel for de som lyser ut oppdraget, sier Thue.
Men selv om det kan være i alle parters interesse at antall deltakere begrenses, er det ingen definert regel som sier noe om dette.
– Nei, du kan invitere så mange du vil. Selv om det blir tungvint.
Kompensasjon?
Flere av aktørene KOM24 har snakket med, både på kundesiden og byråsiden, etterlyser kompensering for deltakelse.
Dette forekommer nok oftere hos kommersielle aktører enn statlige aktører, forteller Thue.
– Det er ikke vanlig at offentlige aktører gir kompensasjon. Du kan se det noen ganger i oljebransjen, der tilbyderne kanskje må gjøre en jobb for kunden som en del av konkurransen. Men det offentlige vil ikke bruke mer penger enn de må.
– I reklamebransjen vil jeg ikke tenke at kompensasjon ved deltakelse i offentlige anbudsrunder er særlig naturlig, legger Thue til.
Fire bud fra KF
Disse budene gjelder også for offentlige anbud, og økonomisk kompensering blir nevnt i ett av dem.
Også Marianne Dragsten i Vaar Advokat er tvilende til at kompensering blir mer vanlig i byråkonkurranser framover.
– Jeg tror ikke det er realistisk at vi vil se mer av det. Kompensasjon gis bare unntaksvis dersom oppgaven krever særlig omfattende arbeid, sier Dragsten.
Ulik praksis
Dragsten forteller at det ikke finnes noen felles retningslinjer innenfor det offentlige for hvordan prosesser for å velge byrå skal foregå.
Opplegget varierer ut fra anbyder og bransje.
– Det finnes mange ulike prosedyrer man kan velge mellom. Om man ønsker en prekvalifisering eller ikke, er opp til den som lyser ut. Så lenge man er innenfor forskriftene, er det greit.
Av og til er det også uklart hvem som får eierskap til det som lages under en konkurranse. Dette bør klargjøres i starten, sier Dragsten.
– I utgangspunkter har den som lager noe, eierskap til det selv. Men det finnes unntak, og dette bør man være tydelig på i forkant.