Mark Zuckerberg hadde nok håpet på flere aktive brukere på Threads.

MENINGER:

Et år med Threads - hva nå?

«Threads har akkurat feiret sin første bursdag. Appen som skulle fylle tomrommet etter Twitter har vokst til 175 millioner aktive brukere, men er fortsatt mye mindre enn X. Kanskje verden ikke trengte et nytt Twitter likevel?», skriver Ståle Lindblad.

Publisert

Threads ble lansert med et smell 5. juli 2023. Allerede etter syv timer hadde mer enn 10 millioner mennesker lastet ned appen, og etter fem dager passerte den 100 millioner. 

Treet så ut til å vokse inn i himmelen, og Mark Zuckerberg skrev på Threads at han håpet på en milliard brukere.

Forventningene ble styrket av at Elon Musk hadde gjort store endringer på Twitter etter at han kjøpte plattformen. 

Navnet ble endret til X, han fjernet teamene som modererte innholdet på plattformen og slapp inn igjen flere kontroversielle brukere som tidligere var kastet ut. Tonen på Twitter forandret seg, og en rekke annonsører og brukere valgte å forlate plattformen.

Rivaliseringen toppet seg da Musk utfordret Zuckerberg til slåsskamp. Ikke overraskende rant det hele ut i sanden etter at de to milliardærene hadde utvekslet digitale lyskespark i noen uker.

Her i Norge ble imidlertid lanseringen av Threads en skuffelse. Av frykt for å bryte Digital Markets Act, valgte Meta å utsette lanseringen i Europa. Først i desember ble europeiske brukere invitert inn i Threads-varmen.

I løpet av året som har gått siden lanseringen har Threads jevnt og trutt lansert nye funksjoner. Noen var kjente og kjære funksjoner fra Twitter, og noen, som muligheten til å redigere en post etter at den er publisert, var funksjoner som hadde vært etterspurt i årevis hos konkurrenten.

Den eksplosive veksten avtok fort, men likevel har Threads økt antallet brukere jevnt og trutt gjennom resten av sitt første leveår. I dagene før ettårsdagen offentliggjorde Mark Zuckerberg at de hadde passert 175 millioner brukere.

Det er imidlertid tegn som tyder på at Threads sliter med å holde brukerne aktive. CNBC skrev allerede i september 2023 at Threads var en av de minst populære av de største appene, langt bak rivalen X. 

Noen eksperter har også kommentert at Meta ikke offentliggjør antallet daglig aktive brukere på Threads, slik de gjør for Facebook og Instagram, og mener det kan skyldes at tallene er dårlige.

For undertegnede, som har vært en aktiv Twitter-bruker i over 15 år, oppleves Threads som litt stille og kjedelig. 

Tonen er stort sett positiv, og stemningen oppleves litt som «Twitter i gamle dager», men Threads mangler dynamikken og det yrende livet som Twitter hadde. Jeg vil gjerne at Threads skal være det Twitter var, men jeg opplever den fortsatt litt som en plattform uten sjel.

Det viktigste som skjer med Threads i tiden som kommer er «fødiverset». Threads er bygget rundt den åpne ActivityPub-protokollen, som lar Threads utveksle data med andre tilsvarende plattformer, som Mastodon.

Helt siden det første sosiale mediet ble lansert i 1997, har de ulike plattformene vært separate øyer som ikke kommuniserte med hverandre. Det du delte på LinkedIn, ble på LinkedIn, og det du delte på Instagram, ble på Instagram. 

Med fødiverset kan du som Threads-bruker respondere på innholdet en venn deler på Mastodon. Vi kan velge vår favorittplattform, men samtidig få tilgang til innhold fra brukerne på alle de andre plattformene i fødiverset.

Threads har gitt brukerne tilgang til fødiverset i hele verden, bortsett fra i Europa.

Igjen er det EU-reguleringene som er festbrems. Jeg krysser fingrene for at det ikke tar lang tid før Europa også blir invitert inn på festen.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS