Justisminister Emilie Enger Mehl og ordfører i Lom, Kristian Frisvold, er ikke nådige i debatten om skolenedleggelser i Innlandet.

Ekspert om retorikken fra ordføreren: – Ser ut som PR-folka til Trump har holdt kurs i Lom

Justisministeren og ordføreren i Lom kommune bruker sterke ord når de snakker om skolenedleggelsene i Innlandet. Det får retorikk-eksperter til å reagere.

Publisert

– Det ser ut som PR-folka til Donald Trump har holdt kurs i Lom, og at ordføreren var en interessert deltaker, sier førstelektor ved Institutt for kommunikasjon ved Kristiania, Kjell Terje Ringdal, til KOM24.

Han er svært kritisk til måten Lom-ordfører Kristian Frisvold (BL) uttalte seg om fylkesordfører i Innlandet, Thomas Breen (Ap), og andre fylkespolitikere.

– Jeg har kontaktet journalister for å be dem grave rundt fylkestingsmedlemmer fra Arbeiderpartiet, Høyre og MDG. De skal ha opp all mulig dritt, sa Frisvold i et kommunestyremøte.

Ringdal er overrasket over at en norsk politiker velger å ta i bruk slike virkemidler.

– Jeg kan ikke komme på noen andre eksempler som ligner på dette. Fram til nå har vi bare sett denne typen retorikk i USA. Man graver seg ned, og sier at «dersom du ikke gjør som jeg mener, skal det graves fram dritt om deg».

Betent sak

Skolene i Innlandet mangler elever, og det er derfor planer om å legge ned flere av dem.

De siste ukene har dette skapt en stor debatt. For en uke siden beskyldte også justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) Breen for å drive med politisk prostitusjon for å få makt sammen med Høyre.

– Dette er retorisk språkbruk, patos, der man går rett inn i følelsene til folk for å fremkalle en reaksjon, sier Ringdal.

Også her ser han en likhet med det Trump holder på med i USA.

– Trumps retorikk og hans appell handler om å vise fram at Washington D.C. er en maktpøl. De som bor alle andre steder i USA har sannsynligvis Washington D.C. langt oppi vranga, og det vil han utnytte. Jeg synes det er en likhet her også, både i det Mehl og ordføreren i Lom sier.

– Frisvold benytter seg av et klassisk grep, nemlig forholdet mellom den kaffe latte-drivende eliten i Oslo, eller Hamar i dette tilfellet, og distriktene. 

Isolert sett synes Ringdal at ordbruken til justisministeren er innafor.

– Det er en effektiv metafor som det lyser litt av, men det må vi tåle. Jeg synes den er innenfor rimelighetens grenser, og det er nok dekkende for det hun selv mener om saken.

Vil markere seg

Jens Kjeldsen, professor ved Universitetet i Bergen, tror ikke Frisvold og Mehl oppnår mye annet enn å ta fokuset vekk fra selve saken.

– De gjør det for å markere seg og for å få oppmerksomhet. Og det fungerer. Men det gjør også at ordbruken deres blir det de fleste diskuterer, og at skolenedleggelsene i seg selv får mindre oppmerksomhet, sier Kjeldsen.

Heller ikke han er særlig begeistret for tonen i debatten.

Raymond Johansen og Ingvild Kjerkol er blant de som har reagert på uttalelsene til Frisvold og Mehl. Mehl var også i Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen for å snakke om saken.

– Både som vanlig norsk borger og som retorikkforsker synes jeg dette er utrolig urovekkende. Justisministeren burde ikke brukt ordet prostitusjon, men det ordføreren sier er spesielt uvanlig. De oppfører seg ganske usivilisert, sier Kjeldsen.

 KOM24 har kontaktet Emilie Enger Mehl og Kristian Frisvold, og forelagt kritikken fra Ringdal og Kjeldsen. Sistnevnte har ikke svart på vår henvendelse.

Torleik Svelle, som er Mehls rådgiver, henviser til det hun tidligere har sagt om uttalelsen sin. I Politisk kvarter tirsdag morgen forsvarte hun utspillet og sa at hun sto for det hun hadde sagt.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS