Simen Velle og Sylvi Listhaug valgte å kontre debatten med å legge ut dette på Facebook, til Listhaugs 184 000 følgere.

Eksperter om Frp-grep: – Forsøker å ta tilbake tolkningen

Debatten om «stem Frp»-kommentarene i sosiale medier har rast de siste ukene. Vi spurte noen eksperter om hva de mener om partiets håndtering av saken.

Publisert Sist oppdatert

Ordene «Stem Frp» dukker ofte opp i kommentarfeltene på TikTok og andre sosiale medier under videoer som viser eller omhandler mennesker med innvandrerbakgrunn.

VG har blant annet skrevet om fenomenet, som av mange omtales som skjult rasisme.

Samtidig har kommunikasjonssjef i Frp, Jon Helgheim, forsvart kommentarene. Han omtaler sakene i media som konspiratoriske og spekulative.

Skadelig for omdømmet?

– Frp er kjent for å være for en strengere innvandringspolitikk. Og jeg tror at de velgerne som stemmer på partiet på grunn av det, er ganske lei av å bli kalt rasister. For den velgergruppen har nok ikke denne saken så mye betydning.

Det sier Eli Skogerbø, som er professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Hun tror derimot at det kan være omdømmeskadelig på andre måter.

– For de som stemmer Frp på grunn av andre saker, kan det få negativ betydning, sier Skogerbø.

Simen Velle, som er leder i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), har uttalt til VG at dersom man ønsker å få gjennomført rasistisk politikk, er det ikke forenlig med å skrive «stem Frp».

Han ønsker derimot ikke å tolke hva som ligger bak kommentarene i sosiale medier.

Etter sakene i media dukket han opp på et bilde på partileder Sylvi Listhaugs Facebook-profil, der de poserer med et ark med budskapet «Stem Frp». Kommunikasjonssjef Helgheim kastet seg på og gjentok det i kommentarfeltet under bildet.

– Jeg tror det var et trekk de gjorde for å understreke at «stem Frp» kan bety nettopp det, og at det er noe som hvilket som helst parti kunne brukt om seg selv.

– De forsøker å ta tilbake tolkningen av ordene. Det tror jeg de lykkes med overfor flere av sine egne velgere, men ikke så mange andre, sier Skogerbø.

Avhengig av kontekst

Jens Kjeldsen, professor ved Universitetet i Bergen, synes debatten er interessant. Han tror Frp forsøker å vri budskapet slik at det får «riktig» betydning for partiet.

– Ord får betydning ut fra konteksten de ytres i. Når partiet selv sier det, betyr det ofte noe annet enn når noen skriver «stem Frp» i kommentarfeltet på TikTok. Derfor må det også tolkes ut fra hvem som er avsender og i hvilken sammenheng det blir sagt eller skrevet, sier Kjeldsen.

Jon Helgheim uttalte følgende til VG da han ble konfrontert med andres synspunkter om at kommentarene har en rasistisk underbetydning.

– Lenge har det vært ønskelig at ungdom skal engasjere seg mer i politikk, da er det underlig at VG og enkelte andre forsøker å koble de ungdommene som faktisk engasjerer seg, til rasisme.

Jens Kjeldsen mener saken i seg selv både gir muligheter og utfordringer for partiet. Han tror også at innlegget på Listhaugs Facebook-profil var et forsøk på å rette betydningen.

– De forskjellige kontekstene gir ordene «Stem FrP» en tvetydighet som kan utnyttes retorisk. Men når Frp sier at de ikke ønsker å bli forbundet med rasistiske synspunkter, må de også forsøke å ufarliggjøre betydningen av de to ordene, sier han.

Ser ikke noen sammenheng

Jon Helgheim i Frp har blitt forelagt sitatene fra Skogerbø og Kjeldsen. 

Han skriver i en e-post til KOM24 at det har vært mange forsøk på å koble partiet eller deres støttespillere til rasisme gjennom tidene, og at denne saken ikke skiller seg spesielt ut.

– Oppfordringer om å stemme Frp har blitt en trend blant unge som man finner i en lang rekke ulike kommentarfelt og det er vanskelig å finne noen fellesnevner for hvor det skrives. Det betyr i all hovedsak ikke noe annet enn at mange ungdommer er enig med FrP, og oppfordrer andre til å stemme Frp, skriver Helgheim.

Kommunikasjonssjefen mener det ikke finnes noe grunnlag for å tillegge kommentarrene det han kaller kreative og konspiratoriske fortolkninger.

– At noen enkeltpersoner misbruker vårt navn og har rasistiske undertoner kan forekomme og det skjer med alle partier, og vi tar sterk avstand fra alle rasistiske undertoner, avslutter Helgheim.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS