
Kommunikasjonsfolk i Oslo drar fra på lønnstoppen
Kommunikasjonsdirektører i Oslo tjener 11 % mer enn ellers i landet. Menn tjener fortsatt mer enn kvinner, og gapet mellom offentlig og privat sektor består. Se årets lønnsvinnere.
– De som jobber i Oslo har i snitt 8,4 prosent høyere lønn enn de som har tilsvarende stilling andre steder i Norge, sier Anne-Lise Mørch von der Fehr, daglig leder i Kommunikasjonsforeningen.
Foreningen har nå lagt frem årets ferske lønnsstatistikk, basert på svar fra 1759 medlemmer. Undersøkelsen ble gjennomført i perioden desember 2024 til januar 2025 – og tallene viser tydelige geografiske forskjeller i lønn.
Oslo-effekten tydeligst for toppene
Kommunikasjonsdirektører i Oslo har en snittlønn på 1 389 013 kroner. I resten av landet ligger snittet på 1 254 485 kroner – en forskjell på 11 prosent.
Også kommunikasjonssjefer uten personalansvar får en tydelig Oslo-bonus: 964 332 kroner i hovedstaden, mot 889 083 ellers i landet.
– Vi ser et tydelig geografisk skille. Lønnsnivået i Oslo er jevnt over høyere i de fleste stillingskategorier, sier Mørch von der Fehr.
Blant seniorrådgivere er forskjellen 32 000 kroner, mens vanlige kommunikasjonsrådgivere i Oslo tjener snaue 10 000 kroner mer enn sine kollegaer ellers i landet.
Overrasket over svak lønssvekst
Mørch von der Fehr sier hun er overrasket over den svake lønnsveksten for kommunikasjonsdirektører – særlig sammenlignet med resultatet i frontfaget i fjor.
– Mange kommunikasjonsdirektører har høy utdanning og stort ansvar. Jeg kan ikke se noen grunn til at de skal ha en dårligere lønnsvekst enn andre grupper i samfunnet, sier hun.
Årets statistikk viser en økning på kun 2,8 prosent fra i fjor for denne gruppen. Til sammenligning fikk kommunikasjonssjefer med personalansvar en lønnsvekst på 5 prosent.
Ifølge Mørch von der Fehr kan tallene være påvirket av at mange direktører jobber i staten, der årets lønnsoppgjør ble utsatt og fortsatt ikke er gjennomført for alle.
Kvinner tjener fortsatt minst
Tallene viser at menn i snitt fortsatt tjener mer enn kvinner.
– Det er generelt større forskjell mellom privat og offentlig sektor enn det er mellom kvinner og menn i vår statistikk, sier imidlertid Mørch von der Fehr.
Lønnsstatistikken er et av Kommunikasjonsforeningens mest populære medlemsgoder.
– Medlemmene bruker statistikken i sine lønnssamtaler med arbeidsgiver enten det gjelder den årlige lønnsjusteringen eller de forhandler lønn i ny jobb.