Mener omdømmet står på spill: – En situasjon med bare tapere
Ingen kommer godt ut av konflikten innad i hopplandslaget, ifølge eksperter.
Tidligere denne måneden ble det kjent at de norske skihopperne er misfornøyde med landslagstrener Alexander Stöckl. Misnøyen skal blant annet handle om lederstil og manglende oppfølging, skriver blant annet Nettavisen.
Østerrikeren har derfor ikke reist med utøverne den siste tiden. Han ble også hjemme denne helgen, da hopperne konkurrerte i Oberstdorf i Tyskland.
Kommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt, mener konflikten er svært skadelig for hvordan hopplandslaget blir oppfattet utad.
– Akkurat nå ser dette ut som en situasjon med bare tapere. Det er kritisk, og særlig for hoppsporten som er så sårbar fra før. Det er en situasjon som er ubehagelig å se på, da det har vært mer enn nok bråk rundt hopperne tidligere, sier han til KOM24.
Saltvedt sikter til den langvarige konflikten mellom Skiforbundet sentralt og hoppsjef Clas Brede Bråthen, som har kunngjort at han vil gå av etter sesongen.
Mangel på profiler
Alexander Stöckl har vært hovedtrener på landslaget siden 2011. Under hans ledelse har hopperne i perioder oppnådd svært gode resultater.
Stöckl har blant annet blitt kåret til årets trener i 2015 på Idrettsgallaen.
– I hopp-Norge har han vært den største profilen i en god stund. Det er et paradoks når ledelsen er større profiler enn utøverne, men sånn har det vært med både Bråthen og Stöckl en stund nå, sier Saltvedt.
– Laget har vært en enhet totalt sett, og hopperne har stått for gode sportslige resultater. Men de har ikke fått like mye oppmerksomhet som Stöckl, legger han til.
Denne sesongen har vært skuffende for hopperne. Marius Lindvik er så langt beste nordmann sammenlagt i verdenscupen på en sjetteplass. Deretter kommer Johann André Forfang på 14. plass.
Fredag var en tydelig preget Stöckl gjest i Dagsnytt 18 på NRK, der han uttalte at han føler seg alene i konflikten. Forfang svarte med å kalle opptredenen for en sympatirunde i media, noe han senere angret på at han sa.
– Kommunikasjonen utad har vært overraskende hatsk, spesielt fra hoppernes side. Det kan virke som at det har vært lagt lokk på vonde følelser altfor lenge. Timingen på Forfangs uttalelse var feil, men innholdet var nok ikke så spontant, sier Saltvedt.
Trøbbel med sponsorer
I tillegg til at bråket internt fortsetter, står hopplandslaget fremdeles uten en hovedsponsor.
NRK-kommentatoren tror ikke de blir mer attraktive etter dette.
– Hoppsporten har stort potensial til å tiltrekke seg sponsorer. De har hatt store og solide partnere tidligere, som VG og LO. Nå er man derimot på et helt annet sted. Og når man tror det blir roligere, dukker det opp en ny konflikt. Problemene finner stadig nye former, sier Saltvedt.
Førstelektor i medier og kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania, Øystein Pedersen Dahlen, er enig.
– Dette vil helt klart gjøre landslaget mindre interessant på sponsormarkedet. Det dukker stadig opp nye ting som de sliter med, og det får omgivelsene med seg, sier Dahlen.
Han mener også at sjefene til Stöckl kunne gjort en bedre jobb med tanke på kommunikasjon.
– Det største problemet er at hoppkomiteen ikke kommer med noen klar uttalelse. De har arbeidsgiveransvar overfor Stöckl, og er uklare rundt hvordan de forholder seg til sin egen ansatt. De burde vært tydeligere og forsvart han i media.
Det er heller ikke bare hopplandslaget som har vært gjennom offentlige oppvasker de siste årene. Skiforbundet har av ulike grunner slitt med å håndtere flere av stjernene i både langrenn og alpint.
– Det skjer offentlig fordi utøverne har så mye makt. Det er de som står bak prestasjonene til syvende og sist. Er de ikke fornøyde, er det vanskelig å kaste dem ut, avslutter Dahlen.
KOM24 har kontaktet Skiforbundet for en kommentar i forbindelse med denne saken. De har ikke besvart vår henvendelse.