Petter Thorendahl er byråleder og partner i PR-operatørene. Han spår et bedre 2024 for bransjen.

Dette er hans budskap til studenter som er redde for framtiden sin

Tunge tider i PR-bransjen gjør det vanskeligere for yngre og nyutdannede på arbeidsmarkedet. Petter Thorendahl håper situasjonen endrer seg i 2024.  

Publisert

PR-operatørene holder til midt i Oslo, og er Stortingets nærmeste nabo. Byråleder Petter Thorendahl har, sammen med sine tolv ansatte, vært gjennom et utfordrende og annerledes år.

PR- og reklamebransjen har møtt store økonomiske utfordringer, og flere byråer har blitt nødt til å permittere ansatte. Dette har PR-operatørene unngått, men de har likevel kjent på presset.

– Jeg kan ikke huske en verre situasjon for bransjen generelt. Man leser jo om veldig mange konkurser og nedbemanninger. En skulle kanskje trodd at det var verre under finanskrisen i 2009, men da hadde vi veldig mye å gjøre, sier Thorendahl til KOM24.

For deres egen del har 2023 vært et overraskende bra år, ifølge sjefen.

– Det har vært roligere enn i fjor, men vi har ikke opplevd noe dramatisk. Men selv om vi ikke har tenkt å gjennomføre noen drastiske grep for å kutte kostnadene, følger vi selvfølgelig med på situasjonen.

Petter Thorendahl startet i PR-operatørene første gang i 2007.

Usikkerhet

Thorendahl har jobbet i bransjen i nesten 20 år. For han er det viktig å ha en realistisk holdning til det kommende året.

– Jeg tror det kan bli en litt treg start på 2024. Så får vi håpe at det løsner litt utover våren. Det er mange ting som skaper usikkerhet. Ikke bare i Norge, men også internasjonalt.

Dette skal de selv være godt rustet for, mener han.

– Vi har vært ganske flinke til å ha en spredning i porteføljen. Vi jobber ikke bare med ett segment, men flere. Også har vi bygget flere gode kundeforhold over tid, noe vi ser lønner seg nå.

Gir yngre sjansen

PR-operatørene har siden 2008 arrangert det de kaller for rekrutteringsdagen. Her inviterer de unge talenter til å prøve seg hos dem.

Førstepremien er fast jobb i byrået, og de er enda ikke helt i mål med årets prosess.

– Vi får inn studenter fra flere ulike universiteter, men spesielt mange fra Høyskolen Kristiania. Årets nivå har vært skyhøyt, sier Thorendahl.

Han kommer med flere eksempler på egne ansatte som kommer fra denne rekrutteringsprosessen.

– Vi bruker mye tid på opplæring, og synes det er givende å se at folk utvikler seg hos oss. Vi synes at vi har lyktes med de ansettelsene vi har gjort, og jeg ser mange grunner til å fortsette med dette i årene som kommer.

Hos PR-operatørene får kandidatene bryne seg på utfordringer som de kanskje ikke støter på gjennom studiene. 

Thorendahl har forståelse for at universitetene og høgskolene ikke kan tilby like mange praktiske oppgaver, men tror samtidig de kunne tilpasset seg noe mer til det arbeidslivet etterspør.

– De kunne vært tjent med å ta inn litt flere ting som knytter seg tettere til typiske arbeidsoppgaver. Det blir kanskje litt mye teori.

Vil bedre seg

Studier innenfor kommunikasjon og markedsføring blir stadig mer populære blant de som søker.

Med vanskelige tider i flere relevante bransjer, kommer færre stillingsutlysninger og mindre behov for nyansettelser. Thorendahl har derimot noen beroligende ord til de som snart er ferdig utdannet.

– Jeg er ganske sikker på at det kommer til å ordne seg. Det er alltid sånn at etter noen vanskelige tider, så blir det bedre. Det er jo også noen baksider med det å ikke ansette i krisetider. Plutselig endrer markedet seg slik at man får mye mer å gjøre, men så har man ikke ressursene til det.

Powered by Labrador CMS