Peder Haugfos og Terje André Helgheim har store ambisjoner for sitt nye byrå. De lar seg frustrere over bedrifter som ikke tenker godt nok gjennom hvordan de skal tiltrekke seg kunder. Og ja, dette rommet er kontoret deres.

– Vi er sinnssykt forskjellige, men vi har også en felles visjon et sted

En livskrise førte til at Terje André Helgheim måtte ta grep om livet sitt. Nå starter han nytt byrå sammen med Peder Haugfos. 

Publisert

(Bryggen/Bergen): Et kunstgalleri. 16 kunstnere som har tolket navnet gjennom ulike uttrykksformer. Ni DJ-er som spilte der DJ-settene ble paret med mat, tatoveringsartist som tatoverte folk gratis og en Berlin-stil dørvakt som nektet folk adgang.

Det manglet ikke mye da det ferskeste byrået i Bergen så dagens lys denne uken.

Da ble det nye byrået Fingerspitzgefhül lansert.

Livskrise

Det krøkkete ordet betyr på godt norsk at man har teft, finfølelse og intuisjon.

Byrået er et samarbeid mellom Peder Haugfos og Terje André Helgheim, som for ni år siden etablerte Sølvrev. 

Sølvrev er nå vel etablert i Bergen og har de siste årene laget musikkvideoer for artister som Aurora, Astrid S og Sigrid, samt Tines internasjonale reklame for brunost.

Men Helgheim sier at de siste årene har vært veldig tøffe for han personlig. Noe han først delte på LinkedIn.

– Det var en aldri liten livskrise, med mye på personlig front og et oppgjør med barndom og forholdskrise og forskjellige ting, som gjorde at man måtte ta tak i ting Man måtte gå inn i seg selv og man måtte jobbe med en del ting, sier han og innrømmer at det var en tøff periode i livet.

Etter sin søken etter noe som kan hjelpe prøvde han flere ulike ting, blant annet opplevelser han ikke vil anbefale andre skjedde det en omveltning i livet hans.

– Livet har blitt totalforvandlet

– Noen uker etter dette så møter jeg Jesus, overnaturlig. Klin edru, bare så det er sagt. Så har livet mitt vært totalforvandlet siden. All avhengighet og mørke på den måten er vekke og jeg har forandret livet mitt totalt. Og i den prosessen har jeg lært å kjenne meg selv bedre, lært å bli glad i meg selv for første gang i mitt liv og lært at jeg er skapt for å skape. Og at det er viktig for meg at jeg finner dyktige mennesker som Peder og finner på noen merkelige konsepter der vi kriger dette opp og får det til å gå. Det er viktig for at jeg skal kjenne at jeg lever, sier han.

Peder Haugfos sier ambisjonene deres er å vokse utenlands og sier måten byrået tenker på er mer etablert i utlandet enn i Norge.

En konsekvens av det er nå at Fingerspitzgefhül eksisterer.

Håpet er at de to firmaene kan jobbe og utvikle seg sammen.

Helgheim eier i dag 61 prosent av Sølvrev og har ingen planer om å selge seg ned der. 

Men han varsler at han kommer til å jobbe mindre og mindre i byrået og gå over til sin nye baby, Fingerspitzgefhül.

Byrået har allerede vært oppe og gå i to måneder og han innrømmer at det blir lange dager.

– Det er litt som i starten med Sølvrev hvor det var mye 16 timersdager, det er en god del av det nå og, sier han.

– Vi er sinnsykt forskjellige

Der Helgheim er fødd og oppvokst i Bergen, er Peder Haugfos en østlending som valgte å flytte til Bergen for vel ett år siden.

Fra sin base i Bergen har Haugfos frilanset og blitt kjent med folk over hele byen og det var slik han kom i kontakt med Helgheim. En dag var Haugfos på besøk i kontorene til Sølvrev for å møte noen andre i byrået og det tok ikke lang tid før de Haugfos og Helgheim fant ut at de ville starte opp noe sammen.

– Vi er sinnssykt forskjellige, men vi har også en felles visjon et sted og kan spille hverandre gode, sier Haugfos. 

Han mener de har en utfyllende kompetanse. Der Haugfos er kreativ og strategisk, tenker Helgheim mer streetsmart og kommersielt.

Norge er ikke deres primære marked, de vil vokse internasjonalt og innen fem år skal de ha kredibilitet og jobbe hos noen av de største brandene i verden og gjør større prosjekter for dem.

Haugfos mener det som skiller dem fra andre byrå er at de har en mye mer fleksibel forretningsmodell enn byråene. De skal være små og så skal de hente inn de ulike tjenestene de trenger. 

Tanken bak modellen er å kunne tilby de beste produktene til kundene sine uten å måtte forholde seg til interne ressurser og hva de har inhouse.

De kaller seg selv et byrå som hjelper merkevarer med å nå nye målgrupper ved å aktivere de på rett måte og riktig sted.

– Vi ønsker å lage innhold som taler til venner og fans, snarere enn forbrukere og målgrupper. Og prøve å skape øyeblikk som er verdt å nevne og starte samtaler som merkevarer har lyst til å ta en del av. Så får vi se hvor det går, sier Haugfos.

Terje André Helgheim beholder foreløpig sin eierandel i Sølvrev, men sier han kommer til å jobbe der mindre og mindre framover.

Planen deres er å ta et oppgjør med det som er gjennomsnittlig, hvor kultur møter merkevare

– Tanken er jo å ta mye av den måten å tenke kultur, å bygge fankultur, community og ta med den her også inn i en mer innholds- og designverden.

– Slutt å tenke de store massene

Haugfos viser til at de jobber mye direkte med kultur og, både antikvariat, masse musikere, mediebedrifte og kulturinstitusjoner.

– Vi tar med oss det vi har lært inn i tankesettet og metodikken, sier han.

De mener man må slutte å tenke på de store massene og heller tenke kulturell hacking og at man må bygge sine kunder til fans og la de være med og bygge brandet ditt. 

De mener og at man må slutte å tenke merkelojalitet.

– Begynn heller å tenke på kulturell lojalitet, mener Haugfos.

Han sier at det er lettere for et merke å hacke subkulturer og få lojalitet den veien enn å få lojalitet direkte, uten mellomledd. 

De mener og man må bygge fans og ambassadører ved å ta med kundene på innsiden.

– En skikkelig fan er mer verdt enn ti kunder, mener de.

Haugfos og Helgheim mener at dagens top down-kommunikasjon må slutte. De mener du må treffe de små subkulturene, for det kan utgjøre mange kunder.

Ikke vær gjennomsnittlig

– Husk for eksempel at tenåringsjenter som digger punk, det er totalt sett, internasjonalt, en ganske stor målgruppe. De har felles preferanser i hvordan de kler seg, kultur, estetikk, smak, språk og så videre, sier Helgheim. 

Deres råd er at du må slutte å tenke kjønn og alder og ikke måle demografi som i dag. Man må heller dyrke en sterk merkevarepersona.

– Vær ekte for noen, framfor gjennomsnittlig for alle. Skal du drive top down-kommunikasjon for å treffe bredes mulig, så blir du ingenting for alle, sier Haugfos og fortsetter:

– Så gjør din greie og alle vil elske deg for det, mener han.

De mene at top down kommunikasjon blir feid bort av Gen Z og Generasjon Alfa.

– Så du er avhengig av å ha en helt annen, dypere, kulturell relevans og merkevarene de liker må matche deres verdier på kryss og tvers av deres interessefelt, mener de

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS