Denne chatboten anbefaler han til faktaformidling: – Sikrere enn ChatGPT
Morten Goodwin mener det er styrker og svakheter med de ulike KI-tjenestene.
(Ås): Morten Goodwin, professor ved Universitetet i Agder, snakket om kunstig intelligens under Forskningskommunikasjonsdagene.
– Dere har sikkert hørt snakk om at det ikke vil finnes forskere, journalister eller lærere i framtiden, fordi kunstig intelligens vil ta over. Jeg tror disse yrkene fortsatt vil finnes om fem år, men det er ingen tvil om at dette er en stor omveltning i samfunnet, sa Goodwin fra scenen.
– Intelligens blir en tjeneste
Han mener inntoget til kunstig intelligens er en større forandring for verden enn da datamaskinen kom.
– Det som er i ferd med å skje, er at intelligens blir en tjeneste. Vi kan kjøpe og bestille det, uten å nødvendigvis ansette flere mennesker, sa Goodwin.
ChatGPT fra OpenAI er den mest kjente tjenesten for tekstbasert kunstig intelligens i dag. Men det finnes også flere programmer, og utviklingen skjer svært raskt, ifølge professoren.
– Enkelte ting som jeg tidligere ville spurt en fagperson om, kan jeg nå spørre kunstig intelligens om.
Formidling ved hjelp av KI
I salen på NMBU i Ås satt flere forskere fra ulike steder i Norge.
Goodwin anbefaler et annet program enn ChatGPT dersom de vil ha sikrere og mer etterrettelig informasjon som de kan bruke til å formidle forskning.
– Perplexity er en annen chatbot, som fungerer godt til faglig formidling. For i motsetning til ChatGPT, får du oppgitt kildene som den henter informasjonen sin fra. Som forsker er det derfor et vel så nyttig verktøy, fordi den har mer faglig tyngde. Det som kommer ut er mer sikkert, men ChatGPT har et bedre språk.
Til slutt kom han med noen advarsler når det gjelder det å bruke kunstig intelligens til faktaformidling.
Programmene henter informasjonen sin fra det som allerede finnes på internett, og derfor vil gammeldagse stereotypier henge ved.
– Da jeg ba ChatGPT om å lage en fortelling om en leder i et firma som gikk på date med en sykepleier, ble lederen Jonas og sykepleieren Ingrid. Dette er et eksempel på at et tradisjonelt syn på kjønnsroller som den henter fra nettet, og som vi kanskje ikke vil ha med oss videre.
Det er derfor viktig å moderere det man får ut på egen hånd.
– Bruker man KI blindt til vitenskapsformidling, blir det ofte slik. Derfor er det viktig å lese nøye, og legge inn eventuelle justeringer.