Podkasten «Smart Forklart» med programleder Aksel Faanes Persson har nådd en milepæl med over 100 episoder og 600.000 nedlastninger.

Podkasten «Smart Forklart» når 100 episoder

I sommer introduserer de kortere episoder for å holde lytterne oppdatert med fakta i en lett tilgjengelig form.

Publisert

Aldri før har podkast-programleder Aksel Faanes Persson vært smartere enn nå. I sommer bikker podkasten han har ledet de siste to årene over 100 episoder med siste nytt fra SINTEFs forskerverden.

– Lytterne og jeg har lært om alt fra hvordan bitte små nanobobler med kreftmedisin kan kjempe med mye mer styrke og presisjon enn dagens cellegiftkur, til hvordan kunstig intelligens fungerer og hva som skal til for å få nok trygghet på jobb til at alle leverer på sitt beste nivå, sier Persson i en pressemelding.

Over 600.000 nedlastinger

Med over 600.000 nedlastninger har mange av SINTEFs rundt 2200 ansatte delt sine kunnskaper som intervjuobjekter i podkasten. 

– Da jeg skulle bli kjent med SINTEF selv i oppstarten, fikk jeg et «wow-øyeblikk». Altså, et «wow, så heldige vi er som har noe sånt som dette i Norge». 

Det er følelsen Persson ønsker å spre gjennom podkasten. SINTEF har siden 1950 skapt løsninger og innovasjon for samfunnet og for kunder over hele verden. I dag er SINTEF et av Europas største uavhengige forskningsinstitutter.

– Bredden er så stor på tematikk, og nettopp derfor er jeg ganske sikker på at det blir minst 100 episoder til! Så lenge folk hører på oss, og så lenge det leveres forskning i verdensklasse – ja, da kan denne podkasten rulle og gå i lang tid, sier Persson. 

Fakta til feriens familietreff

I sommer gjør han en vri, sammen med et utvalg forskere. Istedenfor de klassiske episodene, som varer cirka en halvtime, har programlederen valgt å innføre et mer sommervennlig format.

– For at forskerne skal kunne levere på sin spisskompetanse, må de lære seg ekstremt mye. I sommer skal vi få innsikt i mye spennende kunnskap. Blant annet får vi vite hvorfor vi blir sjøsyke, hvorfor vi har så mange bakerier i kroppen og årsaken til at vi ikke bør stole blindt på smartklokkene våre.

Programlederen tar med stoppeklokke inn i studio, og sommerepisodene varer i cirka ti minutter. De er lettere i stilen enn de tradisjonelle episodene. Håpet er å gi lytterne enkle fakta de kan ta med inn i smaltalk med tante Beate eller fetter Jakob under feriens familietreff.

– Dette er de samtalene vi pleier å ha i lunsjen, og noe jeg lenge har tenkt at flere burde inviteres inn i. Nå tester vi dette i sommer, og håper det bidrar til at våre lyttere både blir litt klokere og får en litt større tro på fremtida, avslutter Persson.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS