Guro Størvold, Sindre Beyer, Anette Jamtvedt, May Britt Lagesen og Johannes Fjose Berg deler sine tanker om First House sitt nye initiativ.
Guro Størvold, Sindre Beyer, Anette Jamtvedt, May Britt Lagesen og Johannes Fjose Berg deler sine tanker om First House sitt nye initiativ.

Dette sier konkurrentene om First House sin Kongsberg-satsing

– Jeg er bekymret for mangelen på forståelse mellom politikken og næringslivet.

Publisert

– At Arendal ligger to-tre timer unna Oslo er ikke et viktig argument. «Eliten» som ellers holder til i Oslo har godt av å kollektivt flytte ut av hovedstaden noen dager i året, mener Zynk-sjef Guri Størvold.

Lørdag kom nyheten om at First House skal bruke store ressurser på å bygge opp et nytt Arendalsuka-eventyr på Kongsberg. Byrået har kjøpt seg inn i teknologikonferansen Kongsberg Agenda.

I saken mener de at Arendal er for langt unna Oslo og at programmet på Kongsberg er mer spisset enn i Arendal. 

– Ikke på en ny politikerfestival

Størvold sier at landet trenger flere møteplasser. 

– Jeg er bekymret for mangelen på forståelse mellom politikken og næringslivet – og det går begge veier! Skal vi løse klimautfordringene, sikre velferdsstaten i framtida, håndtere Norges rolle i en ny verden og skape nye arbeidsplasser må politikere og næringsliv snakke mer sammen. Men det må skje hele tiden – ikke på en ny politikkfestival, sier hun.

En enkel kartlegging Zynk gjorde nylig ble til en liste på nærmere 100 nasjonale konferanser – i tillegg kommer alle viktige regionale konferanser og møteplasser.

Selv er de ikke særlig aktive på Kongsberg Agenda, men hun mener konferansen utvikler seg i en spennende, faglig retning. 

– Har First House-toppene et poeng når de sier programmet i Arendal ikke er spist nok?

– Det er noe fint og demokratisk ved at hvem som helst kan lage et arrangement med sitt tema for sitt publikum. Så jeg mener kommunikasjonsbransjen skal være forsiktige med å snakke ned den siden av Arendalsuka. Derimot mener jeg at det bør være en strammere regi som gjør at vi ikke får 30 arrangement om havvind, 20 om helse og KI og lignende. Og jeg tror på å samle arrangement rundt temadager, sier hun.

Sindre Beyer i TRY sier at han ikke opplever Kongsberg Agenda som en konkurrent til Arendalsuka.

– Ingen tvinger deg til å delta

– At Arendalsuka favner bredt, ser jeg som en del av konseptet. Ingen tvinger deg til å delta på noe som helst, og har man noe interessant å snakke om, kommer det mange deltakere. Har man det ikke, kommer det få, peker han på. 

Selv er TRY også involvert i en rekke andre konferanser og er partner i teknologikonferansen Nordic Growth Summit 2024 nå i vår og har en stor delegasjon på D-Congress i Göteborg, som handler om teknologi innen retail, nå i mars. 

– Jeg skal heller ikke se bort fra at vi kommer til å være til stede i Kongsberg. Generelt applauderer jeg alle møteplasser som skaper verdi mellom samfunn og næringsliv, sier han.

Også Anette Jamtvedt i Nucleus hyller det at man får flere arenaer i Norge hvor man kan diskutere problemstillinger og muligheter for norske virksomheter.

– Kongsberg Agenda har utviklet seg til å bli en viktig møteplass, og både vi og flere av våre kunder var til stede her i fjor. Ikke i stedet for Arendalsuka eller fordi det var nærmere Oslo, men fordi innretningen på arrangementet og målgruppen er veldig relevant, sier hun.

Johannes Fjose Berg i Goodwill er på linje med de andre og sier at det er vanskelig å få nok åpne arenaer hvor næringsliv, organisasjonsliv, politiske myndigheter og offentlige etater kan diskutere samfunnsutviklingen.

– Suksessoppskrift

– Det som nok er spesielt med både Arendalsuka og Kongsberg Agenda er at disse klarer å dra med seg store deler av det sivile samfunn. Det er en suksessoppskrift jeg tror flere kunne benyttet seg av, sier han.

Goodwill kommer til å være til stede på Kongsberg med et lite knippe kunder, etter som de ser på det som en stor og viktig arena. Men de kommer ikke til å ha et like stort rigg som i Arendal. 

Fjose Berg er ikke helt enig i at programmet ikke er spist nok.

– Arendal finnes det arrangementsscener som er spisset på konkrete temaer gjennom hele uken, og det vil nok være betydelig flere arrangementer om AI i Arendal enn i Kongsberg – også i år. Når det er sagt rommer Arendal som kjent alt av politiske områder, og det kan nok sikkert oppleves som om man drukner litt. Da gjelder det å planlegge godt, og sette premissene for sin egen tilstedeværelse. Her tror jeg veldig mange feiler, sier han og mener bredde er bra.

I Geelmuyden Kiese hyller de First House sitt initiativ. 

– Begge byer vil tjene på det

– Med samarbeidet de nå har lansert vil det bidra til økt fokus og interesse fra næringsliv, organisasjonsliv, det politiske Norge og ikke minst forsvarsindustrien som har et sentralt fotfeste i Kongsbergregionen, sier May Britt Lagesen, som er ansvarlig for politikk og samfunn hos Geelmuyden Kiese.

Hun sier de kommer til å være til stede både på Kongsberg før ferien og i Arendal, etter ferien.

Hun mener ikke Arendalsuka er blitt for stor.

– Nei, den har fortsatt et stort potensial som et godt og kompakt arrangement, og når vi nå får Kongsberg Agenda til å utvikle seg vil begge byer tjene på det. Flere vil også som deltakere og arrangører få mulighet til å ta del i demokratibygging gjennom god kontakt mellom politikk, samfunn, næringsliv gjennom å delta både i Arendal og Kongsberg, avslutter May Britt Lagesen i Geelmuyden Kiese.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS