Man tror på bedre tider, men det blir ikke mer markedsføring med det første, skal man tro Den store annonsørrapporten.
Man tror på bedre tider, men det blir ikke mer markedsføring med det første, skal man tro Den store annonsørrapporten.

Nå tror annonsørene på bedre tider i vente – men det slår ikke ut på markedsbudsjettene enda

Halvparten av annonsørene ser lyset i enden av tunnelen.

Publisert Sist oppdatert

I dag blir Den store annonsørrapporten i regi av ANFO lagt fram og sammenlignet med fjorårets tall, ser langt flere annonsører positivt på norsk økonomi. 

Men det stopper ikke der.

Flere har også tro på at økonomi i eget selskap vil styrke seg og at annonseinvesteringene i betalte medier skal svakt opp.

Se optimismen

Mens det i september 2022 bare var 22 prosent av norske annonsører som trodde økonomien i egen bedrift kom til å bli bedre det neste året, har det nå doblet seg til 45 prosent.

Det som kanskje er enda bedre er at andelen som tror at økonomien blir dårligere har gått ned fra 32 til 14 prosent.

Men det betyr ikke nødvendigvis de store endringene for markedsbudsjettene med en gang, men de mest negative prognosene har endret seg.

60 prosent sier fortsatt at markedsbudsjettene ikke kommer til å forrandre seg, det er omtrent som det har vært siden januar i fjor.

Men de mest negative blir det stadig færre av. 

19 prosent sier nå at de vil kutte i markedsbudsjettene. Sammenlignet med bare for noen måneder siden er det en halvvering. Men i det lengre perspektivet er det og en nedgang, for i januar 2023 sa 30 prosent at de ville kutte. 

21 prosent melder at de vil øke budsjettene sine. 

Ikke nok med det, I 2023 var det 22 prosent av annonsørene som planla en økning i betalt kommunikasjon, mens 36 prosent ville redusere. I år er bildet mye mer håpefullt. Nå sier 31 prosent sier de vil øke.

Mye av veksten vil trolig komme innen innholdsmarkedsføring, skal man tro på respondentene i undersøkelsen.

Håvard Kvernaas Bakken, fagdirektør i ANFO.

Satser på innholdsmarkedsføring

I år er det 42 prosent som vil øke pengebruken på innholdsmarkedsføring. Kun 4 prosent vil kutte. Dette bildet gjelder i noe svakere grad blant de største annonsørene. 40 prosent vil øke og 9 prosent vil kutte blant disse.

En fersk undersøkelse fra Medietilsynet viste at hele 6 av 10 trodde at en innholdsartikkel på VGs tjeneste Mobilguiden var redaksjonell. En annen test fra samme studie, hvor man viste kommersielt innhold fra Telenor på frontsiden til Aftenposten.no, tydelig merket med annonsørinnhold og logoen til Telenor, svarte fortsatt svært mange at dette var redaksjonelt innhold.

Men likevel skal de som satser på innholdsmarkedsføring prioritere egne medier og egne kanaler og i mye mindre grad innen native annonsering, viser Den store annonsørraporten.

ANFO på sin side kommer i rapporten med en liten advarsel til de som satser på innholdsmarkedsføring og skriver at det kreves store investeringer i teknologi, mennesker og eksterne konsulenter. 

De skriver og at det er lett å overvurdere effekten og dekningen i egne kanaler. 

De peker på at det skal lages innhold til hver kanal, målgruppe, på hvert steg i kundereisen. Med samme budsjett. ANFO hevder da at man ender man ofte opp med mange små kampanjer og aktiviteter og dertil fragmentering med ofte svak effekt.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS