Byrålederne Camilla Forberg (Bloom), Bente Kvam Kristoffersen (Trigger) og Herman Mueller Stormyr (WAL) ønsker at de ansatte skal koble helt av i påsken - men er klare om noe skulle oppstå.

– Ferie betyr helt fri – også digitalt

Skal du sjekke e-post i solveggen – eller la det vente til tirsdag? I påsken kobler de fleste i bransjen av, men forventningene om tilgjengelighet henger ofte igjen – både hos kunder og ledere. Nå minner ekspertene om at ferie faktisk betyr full arbeidsfri, også digitalt.

Publisert Sist oppdatert
I WAL er ferie ferie – med mindre kunden ringer. Byråleder Herman Mueller Stormyr er vant til at fleksibilitet går begge veier.

– Når det er ferie, så er det ferie. Med mindre kundene våre trenger noe, da må vi hjelpe dem – uavhengig om det er ferie, eller midt på natta. Sånn er det, sier Herman Mueller Stormyr, byråleder i WAL.

Han forteller at det er en kultur for å koble av i ferier, uten behov for rigide regler.

– Jeg opplever at vi tar fri, og at alle får koblet godt av i ferier uten å være veldig påkoblet. Dette har sjeldent vært et problem, og dermed heller ikke noe vi har snakket så mye om, sier han.

– Har en finger på pulsen

Hos Bloom legger de mye arbeid i planleggingen før høytidene, slik at både kunder og ansatte skal ha det de trenger – og ingen skal måtte følge med på e-posten i påskesola.

– Vi må tilpasse oss kundenes behov, og vi bruker god tid på planlegging i forkant av alle ferier. I de tilfeller vi har produksjon med deadlines er dette selvsagt hensyntatt og klarlagt, og vårt ekspressteam er tilgjengelig uavhengig av crispe trikkeskinner og sylskarp sol, sier byråleder Camilla Forberg. 

Camilla Forberg leder et byrå som liker å ha nesa mot sola og beina på en skammel – uten at det går utover leveransene.

Og så er målet klart:

– Utover det ønsker vi at folka våre skal få noen velfortjente dager med nesa mot sola og beina på en skammel! 

Forberg opplever at de aller fleste i Bloom klarer å koble helt av i påsken.

– Noen deler kanskje noe som har inspirert dem eller noe sosialt, men det er lite «trøkk» i interne kanaler. De som vet at de er stand-by har en finger på pulsen – kanskje ikke på nivå med Jonas Gahr Støre, men de gjør endringer ved behov, sier hun.

Forberg er tydelig på at ledelsen har et ansvar for å ikke skape forventninger om at ansatte skal være tilgjengelige i ferien.

– Vi oppfordrer folk til å ta en skikkelig pause i ferien. Vi som er ledere er bevisste på at vi ikke sender meldinger som vi forventer svar eller oppfølging på i ferien – såframt det kan vente til vi er tilbake på jobb. 

– Lett «å glemme seg»

Også i Trigger er det tydelig at ferie skal være arbeidsfri.

– Nå nærmer det seg en velfortjent påskeferie, og det blir skikkelig digg etter en pangstart på året, sier byråleder Bente Kvam Kristoffersen.

Hun forteller at det ikke stilles krav til tilgjengelighet – verken i påsken eller i andre ferier.

Byråleder i Trigger, Bente Kvam Kristoffersen, forteller at de har tydelige forventninger om avkobling i ferier.

– Det er viktig å respektere at ferie er ferie. Vi trenger å lade batteriene og koble helt av slik at vi er uthvilt og har maks kapasitet når vi er på jobb.

I Trigger er det lite aktivitet i interne kanaler i ferien – og det er helt greit.

– Om noen er på, er det gjerne for å dele noe faglig de har sett som da deles i Slack-kanalene vi har, men det forventes ikke at man følger med på disse i ferien.

Det snakkes også åpent om dette internt.

– Vi snakker om at det ikke er forventet at man er pålogget når man har ferie, og at man ikke skal kontakte kollegaer i ferien. Det er viktig å respektere andres ferie spesielt om den avviker fra sin egen for da kan det være lett «å glemme seg».

Setter tydeligere grenser

Flere byråledere peker på at bevisstheten rundt balansen mellom jobb og fritid har økt de siste årene.

– Ansatte er mer bevisste på å finne en god balanse mellom jobb og privatliv, og dette snakker vi åpent om. Folk setter tydeligere grenser for arbeidstid enn før – og det gjelder alle aldersgrupper, ikke bare Gen Z, sier Forberg i Bloom.

Hos Trigger har dette vært en etablert praksis over tid.

– Vi har alltid hatt et ryddig forhold til ferieavvikling og opplever ikke at det har endret seg etter pandemien, sier Kvam Kristoffersen.

Også WAL har hatt fleksibilitet som en naturlig del av kulturen i mange år.

– Vi har alltid hatt det ganske fleksibelt i WAL, med ferie i juli, jul og påske. Utover det har vi gode ordninger hvis folk skal på langhelger, sier Mueller Stormyr.

Ferie betyr helt fri – også digitalt

Ifølge Ragni Myksvoll Singh, juridisk rådgiver HR og ledelse i Simployer, er det ikke rom for tvil: Ferie betyr helt fri – også digitalt.

Ferieloven gir rett til full avkobling. Ragni Myksvoll Singh i Simployer forklarer arbeidsgivers plikter.

– Arbeidsgiver har ansvar for at arbeidstaker får avviklet ferie – og faktisk har helt fri, både fysisk og digitalt.

Men finnes det unntak? Er det noen situasjoner hvor det likevel er greit å ta kontakt?

– I utgangspunktet skal arbeidstaker ha helt arbeidsfri i ferien, og derfor ikke bli kontaktet av arbeidsgiver, sier Singh.

Samtidig åpner hun for at det i helt spesielle tilfeller kan være nødvendig – men da må det være tydelig avklart på forhånd.

– Det er ikke noen regler som sier at det er greit å kontakte arbeidstaker da, men det kan tenkes stillinger hvor arbeidsgiver kan ha en forventning om å komme i kontakt med arbeidstaker. I så fall bør dette være tydelig avklart med arbeidstaker i forkant.

– Ledere må logge av – og si det høyt

Fam Viksand Manson, rådgiver i Simployer innenfor praktisk HR og ledelse, mener ledere må sende tydelige signaler – både i ord og handling – om at det er greit å logge av.

Skru av varsler og logg helt av – det er budskapet fra Fam Viksand Manson i Simployer til ferieklar bransjeledelse.

– Leder bør snakke åpent med teamet om at ferie betyr avkobling – og at det er helt greit, ja faktisk ønskelig, å skru av varsler og ikke følge med på e-post og meldinger.

Men det holder ikke å si det. Det må også etterleves.

– Hvis ledere selv svarer på e-post eller sender meldinger, skapes det et inntrykk av at det forventes av andre også. Gå foran som et godt eksempel: Logg av – og si det høyt.

Manson er tydelig på at feriefreden bør respekteres.

– Ikke ring eller send melding «bare for å sjekke noe». De fleste «haster» kan fint vente, og som regel finnes det noen andre som kan ta tak i saken.

Hun anbefaler at lederne tar praten i forkant av ferien – og rydder i forventningene.

– Hva innebærer det egentlig å «ha ferie» i din virksomhet. Det gjør det lettere for alle å senke skuldrene – og logge helt av.

Powered by Labrador CMS