PR-topp skal redde kriserammet håndballklubb
Håndballklubben Vipers må skaffe 25 millioner kroner innen fredag. Mannen som leder arbeidet er Burson-toppen Peter Gitmark.
Tirsdag kom nyheten om at det nok en gang er krise i håndballklubben Vipers fra Kristiansand.
I vinter ble klubben reddet fra konkurs og i mars kom Burson-toppen Peter Gitmark inn som styreleder. Men det var altså ikke nok. I dag ble det kjent at klubben trenger 25 millioner kroner innen fredag. Klubben mangler blant annet penger til å utbetale lønninger.
Høna eller egget-situasjon
– Det er mange som har sagt at de vil være med som sponsor eller gi oss gaver, men ikke til en klubb som skal til skifteretten. Det har jeg stor forståelse for. Men samtidig, så er det å ikke gi oss disse pengene den sikreste veien for å ta klubben til konkurs, sier han og kaller det en høna og egget-situasjon.
Gitmark gikk i mars inn i en klubb han visste var i en vanskelig økonomisk situasjon, men mener at forutsetningene har endret seg dramatisk fra da han gikk inn.
De budsjetterte nemlig med å gå en million kroner i pluss på årsmøtet, men han sier at de hadde gått 15 millioner i minus om de ikke hadde tatt grep i løpet av året.
Klubben har siden da blant annet solgt stjernespilleren Anna Vjakhireva til den franske klubben Brest for rekordsummen to millioner kroner, i tillegg sparer klubben to millioner i lønnsutgifter på henne, de har kuttet alle nettolønnsordninger og de betaler ikke lenger lønninger i euro.
Gitmark sier klubben har levd over evne.
– Det må betydelig realitetsorienteres, sier han.
Derfor trenger de nå 25 millioner kroner.
Summen er de kommet fram til ved å ta bort alle usikkerhetsfaktorer på inntekter på utgiftssiden har de blåst ekstra opp.
– Vi må aldri komme i en situasjon der vi må be om penger igjen, sier han.
Har lagt ny kommunikasjonsstrategi
Han trekker særlig fram to grep som er viktige for klubben framover.
Det ene er at klubben må lære seg å sette tæring etter næring, rett og slett styre kostnadene etter inntektene.
Det betyr ikke at klubben skal slutte å kjempe om medaljer i Norge og internasjonalt.
– Om vi får inn 25 millioner kroner, er det midler som kommer for giverne vil at klubben skal være en internasjonal toppklubb. Om vi klarer å gjøre den til en middelmådig klubb har vi endret forutsetningene for å få inn pengene, så vi skal fortsatt kjempe om trofeer, sier han.
Det andre grepet handler om det kommunikasjonsfaglige.
– Vi må tørre å stå i ubehagelige situasjoner og åpent dele kunnskap og informasjon kontinuerlig. Vi må kommunisere åpent og forståelig, sier han.
Gitmark sier at han bare i løpet av dagen i dag har snakket med flere journalister som har sagt akkurat det til han.
– Det kjennes som en betydelig personlig seier i det som er klubbens mørkeste time, sier han og mener at om man ikke er ærlige og skaper tillit får man ikke til det man prøver på nå.
Gitmark sier at det har vært overraskende lett å få klubben med på denne måten å kommunisere.
– Noe av utfordringen er hvem som kommuniserer på vegne av klubben og at det ikke er hele klubben til enhver tid. Det er mer krevende å forstå at overordnet på vegne av klubben er det styreleder som kommuniserer. så er det andre som kommuniserer på sine saksområder, sier han.
Han vil ikke svare konkret på om han har trent opp de andre i styret og administrasjon til å kommunisere skikkelig.
– Det blir etter midnatt
– Vi diskuterer åpent kommunikasjon i styret og administrasjonen. I den betydningen er det trening for alle involverte. Så er det jeg som er talsperson for klubben i alt som har et overordnet perspektiv, sier han.
Det er for tiden lange arbeidsdager for Gitmark, som i tillegg til å være styreleder i Vipers også er seniorrådgiver i Burson og leder selskapets samfunnsavdeling.
Når KOM24 snakker med han tirsdag ettermiddag sitter han i bilen på vei til Ullevaal stadion, hvor han skal ha nye møter med Norges Håndballforbund etter å ha begynt dagen med en krevende pressekonferanse om Vipers framtid, før han tok flyet til Oslo.
Etter møtet med håndballforbundet skal han til Burson sine lokaler i Oslo sentrum, hvor han må ta igjen sine arbeidsoppgaver hos sin egentlige arbeidsgiver.
– Der blir jeg nok til en stund etter midnatt, sier han, før han igjen må på jobb onsdag morgen.
Han takker det han kaller for en god og sympatisk arbeidsgiver i Burson.
– Som forstår situasjonen og at forutsetningene for det jeg sa ja til i mars er fundamentalt endret. Det tar ikke bort at ansvaret er mitt, styret og administrasjonens. Klubben må reddes, det gjør at andre ting må skyves på. Men jeg må og gjøre oppgavene mine i Burson, sier han.
Blir klubben reddet er målet hans å sitte hele toårsperioden han er valgt for.
Kommer ikke til å gi seg
– Da går vi inn i helt ny framtid for klubben, da har vi aldri vært bedre rustet til å møte morgendagen. Jeg er valgt for to år, det har jeg tenkt å stå i. Jeg er ikke typen som løper fra utfordringer underveis. Jeg står i dette fram til klubben velger et nytt styre. Alternativet er konkurs på mandag, sier han.
Klarer de å redde klubben fra konkurs er han sikker på at de vil få inn nye sponsorer i god tid før seriestart neste år. Han sier de allerede er i dialog med flere aktuelle kandidater.
– Vi vil definitivt få inn nye inntekter, spørsmålet er i hvilken størrelsesorden. Der skal vi budsjettere nøkternt, sier han.
– Et siste spørsmål til deg, blir norsk idrett drevet for lite profesjonelt?
– Norsk idrett er preget av manglende profesjonalitet og er drevet av en dugnadsånd og en tankegang om at dette løser seg. Det har man sett tydelig i Vipers.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no