Tor Mikkel Wara

– Fordi jeg skjønte det kom til å bli et mas, var det like greit å slutte i First House 

Tor Mikkel Wara mener debatten om åpne kundelister er overdrevet. 

Publisert

(Trekanten arena): – Noen ganger i livet så skal man unne seg å gjøre noe som er viktig og riktig. Og interessant. Og nå har jeg jo da løpt på dette kommersielle hjulet i 30 år, og det har vært bra. Og det har hatt sin tid i mine livsfaser med unger og sånt, men nå har jeg sjansen og muligheten til å gjøre noe jeg selv synes er interessant. Og ikke minst gjøre noe som jeg synes er viktig og riktig. Så jeg prioriterer det fremfor enda mer helgejobbing og en ny Porsche annethvert år.

Det sier Tor Mikkel Wara til KOM24.

I fjor ble det kjent at First House-gründeren valgte å slutte i byrået og plukke opp igjen politikerkarrieren og stille til valg for Fremskrittspartiet til høstens stortingsvalg.

Dette har endret seg

Wara har en lang karriere i PR-bransjen og gikk til Geelmuyden Kiese etter at han ble presset ut av partiet i 1993 av Carl I. Hagen etter det mye omtalte Dolkesjø.

Wara blir gjerne omtalt som en pioner i bransjen og var en av de aller første her i landet som jobbet med samfunn og politikk i byrå. 

Da han begynte med det var det bare byrået vi i dag kjenner som Burson som jobbet med det samme, før Hans Geelmuyden og Geelmuyden Kiese tok opp konkurransen på feltet. 

Wara var i flere år i GK før han og en kollega måtte slutte etter en konflikt med Geelmuyden og han startet etter noen år egen virksomhet. Der ble han involvert i en sak som omfattet Økokrim og førte til at byrået han var i gikk over ende. Etter hvert etablerte han eget byrå som i 2010 ble en del av First House. 

Han var i First House til han i 2018 ble justisminister, en stilling han hadde fram i nesten ett år. Da gikk han av som følge av den svært omtalte Bertheussen-saken.

Men nå vil han altså tilbake. Han sier at gjesteopptredenen som justisminister var med på å vekke lysten igjen.

Men han innrømmer at mye har endret seg siden han sist satt på Stortinget som vanlig representant tilbake i perioden 1989–1993.

– For det første så har mediene endret seg. Da jeg var politiker var det jo deadline klokka 17–18 og så gikk alle journalistene på Tostrupkjelleren og da jobbet de ikke igjen før dagen etterpå. Det samme gjorde politikerne. Så dette med 24/7- er jo en endring, sier han.

Det samme er det at alle de politiske partiene har mye større apparater enn de hadde før.

– Og så synes jeg debatten noen ganger blir litt kjedeligere, for det blir litt mye talepunkter og lite refleksjon. Det er mulig jeg blir litt nostalgisk nå, men jeg tror man hørte mer etter hva motstanderen sa før. Nå sier man bare det man har lært, mener han.

Wara sier det er stor forskjell på det å være politiker og PR-rådgiver.

– Alle tror at det handler om å få PR, men veldig ofte så handler det om å bare komme seg unna søkelyset, men svare korrekt og presis. Vi har jo, som politikere, et annet formål Vi skal vise oss Men vi har nesten en forpliktelse til å dele mer om våre tanker. Det blir for knapt å bare lese et talepunkt, for velgerne har krav på å få vite mer enn to setninger fra et partiprogram som du skal gjenta i det uendelige, sier han.

Høsten 2024 var det mye oppstyr rundt de hemmelige kundelistene til Wara og First House. Partiet Rødt krevde at han måtte vise dem, men det er helt uaktuelt. 

Kunne kombinert Stortinget og First House

Wara mener hele problemstillingen er overdrevet.

– Når jeg har sluttet en jobb, så har jeg sluttet en jobb. Lojaliteten er til Frp og ikke til de gamle kundene og sånn er det for alle som slutter i en jobb. Du har ikke lojalitet til den gamle. Men fordi jeg skjønte og visste at dette kom til å bli et mas, så var det like litt å slutte i First House og kutte det båndet, sier Wara.

Men han mener og at man i teorien kunne ha gjort begge deler.

– Men jeg skjønner at det ville tatt for mye fokus bort fra den jobben jeg skulle gjøre. Da måtte jeg kutte båndene og bare si at da kan jeg ikke ha en jobb i et selskap med en ganske stor og omfattende hemmelig kundeliste.

Wara får støtte av Østfold Venstres kandidat Olaf Thommesen.

Thommesen har jobbet med som konsulent i en årrekke og er assosiert partner i Geelmuyden Kiese. 

– Det er jo noen av mine kunder jeg ikke vil fortelle om, og det er ikke fordi jeg er i First House, men det er fordi jeg er Olof Thomasen ENK.

– Men er det utfordrende for troverdigheten deres når politikere ikke vil snakke om kundelister?

– Det har ikke vært noe tema i det hele tatt, for det er så gøy, sier Thommesen.

– Nei, men altså, jeg bare orker ikke den debatten, er Waras respons.

Sannsynligheten for at Thommesen kommer inn på Stortinget er svært liten, men Wara er relativt trygg på en plass på Stortinget fra høsten. Per i dag flyr Frp høyt på målingene og det er mange som spår at de kan komme i regjering fra høsten av.

Men Wara er rutinert nok til å nekte å svare på spørsmål om hvilken ministerpost han ønsker seg om Sylvi Listhaug skulle ringe han.

– Mange er nysgjerrige på meg

– Nei, det har jeg ingen formening om. Jeg har ikke noen synspunkter på noe eller noe ønsker. Jeg vet ikke om det blir regjeringsdeltakelse for Frp heller, sier han.

Han peker både på Venstre og Kristelig Folkepartis kamp mot sperregrensen og Høyre og Arbeiderpartiets store valgkampapparat som noen faktorer som vil påvirke hvem som får regjeringsmakt til høsten.

Før det handler det for Wara om å bli kjent.

– Fordi jeg har vært ute av politikken i Oslo, så for min del går mye av tiden med til medlemsmøter og jobbe internt med partiet fordi vi skal motivere dem til en valgkamp. Samtidig som det er en god del som er nysgjerrig på meg, og det skjønner jeg, sier han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS