
GK åpner opp om Finnmark-stunt: – Vi hadde mange diskusjoner internt
Geelmuyden Kiese og Øst-Finnmarkrådet fikk voldsom kritikk for PR-stunt. Nå forklarer de hvordan de tenkte da de forsøkte å utvide døgnet i nord.
(Radisson BLU Plaza Hotel, Oslo): Under en panelsamtale på Kommunikasjonsdagen var GK-partner John Arne Markussen på scenen.
Han svarte på spørsmål om den velkjente kampanjen de utviklet for Øst-Finnmarkrådet, som fikk en god del kritikk.
– Det var ikke åpenbart at vi skulle prøve å vinne denne anbudsrunden. Vi hadde mange diskusjoner internt for å få med de andre i byrået på å gjøre dette, sa Markussen.
Mange reaksjoner
Da kritikken sto på som verst for et års tid siden, var byrået svært stille. Daværende administrerende direktør, Severin Roald, uttalte flere ganger at han viste til kunden når de fikk spørsmål fra pressen.
– Folk ble jo sinte for flere ting. Først, da vi vant anbudet, mente folk at det var feil at et byrå fra Oslo fikk oppdraget. Kommunikasjonsmiljøet i nord likte ikke det, sa Markussen.
Det var i alt elleve byråer som konkurrerte om jobben.
– Men for oss var dette også noe som handlet om profilering. Vi i GK kaller oss et samfunnsbyrå, og Øst-Finnmark er en viktig del av landet vårt. Så her landet vi på at vi ville inn og gjøre en jobb.
Budsjettet for kampanjen var på 750 000 kroner. I korte trekk innebar den at ordfører i Vadsø og leder i Øst-Finnmarkrådet, Wenche Pedersen, sendte en søknad til EU-kommisjonen om å få utvide døgnet i nord med en time.
Søknadsprosessen tok elleve uker, og de ble også beskyldt for å kaste bort tiden til byråkratene i EU.
– Mange mente også at det var veldig mye penger. Men alle som jobber med kommunikasjon og kampanjer vet at det ikke er spesielt mye. Det er viktig å få fram, sa Markussen.
Trenden fortsetter
Målet med kampanjen var å skape oppmerksomhet rundt og få folk til å flytte til den såkalte tiltakssonen helt nord i Norge.
Daglig leder i Kommunikasjonsforeningen, Anne-Lise Mørch von der Fehr, var ordstyrer i panelsamtalen. Hun viste til at fraflyttingen fra disse områdene har fortsatt, også etter den omdiskuterte kampanjen.
– For å snu den trenden er det mange virkemidler som må til, og dette er bare ett av dem. Vi hadde aldri noen tro på at vi skulle snu dette med 750 000 kroner, men vi ville skape oppmerksomhet. Og det finnes ikke ett parti i Norge som ikke har snakket om tiltakssonen i forbindelse med landsmøtene som foregår i disse dager, sa Vadsø-ordfører Wenche Pedersen.
John Arne Markussen forklarte at jobben ble gjort basert på grundig arbeid fra deres side.
Han hadde også med seg digital konsulent Ida Breili Davidsen på scenen, som oppsummerte hvordan de gikk fram i sosiale medier som Snapchat, Facebook og Instagram.
– Vi måtte først finne ut hva som er stikkordene for denne nordlige delen av landet. Du kan snakke om mørke, natur og at det er lite folk der, for eksempel. Men vi endte på dette med tid, sa Markussen.
GK ble også beskyldt for å kopiere en annen kampanje fra 2019, nemlig da Innovasjon Norges forsøkte å gjøre Sommarøy utenfor Tromsø til en «tidsfri sone».
– Den eneste likheten mellom de to kampanjene er at de spiller på tid. Vi visste også om den kampanjen da vi satte i gang med arbeidet, sa Markussen.
Uklare svar
Wenche Pedersen forklarte selv at hun ikke var innblandet i anbudsprosessen, og at hun aldri så det de elleve konkurrentene leverte til rådet.
– Jeg var ikke med på å velge ut vinneren, men jeg ble plukket ut til å fronte kampanjen. Da måtte jeg også svare på spørsmål og ta kjeften som kom, sa Pedersen.
På tampen av seansen fikk Markussen, som er fra Finnmark, spørsmål om han kunne tenke seg å flytte tilbake.
– Jeg er der av og til. Jeg var der forrige helg og skal opp en tur snart, svarte han.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no