Kristian Skjellum Aas er oppriktig glad i togferie og prøver via Facebook-gruppen Togferie å hjelpe nordmenn med alle slags spørsmål de måtte ha.

Dette er kom-rådgiveren som hjelper deg på togferie i sommer

Kristian Skjellum Aas har jobbet med kommunikasjon i over 20 år. Men det er trolig gjennom en Facebook-gruppe om tog flest av oss kjenner til han.

Publisert

(Oslo S): – Jeg bruker veldig lite tid på det. Det er jeg som stort sett lager maten hjemme, jeg tar mye av klesvasken, og jeg rekker å gå ut med kona innimellom.

Det sier Kristian Skjellum Aas til KOM24.

Han jobber til daglig som kommunikasjonsrådgiver i Naturvernforbundet, men mange kjenner han nok fra gruppa Togferie på Facebook, hvor 68 000 toginteresserte nordmenn samles for å spørre om hjelp og gi råd for hvordan komme seg Norge, Skandinavia og Europa rundt med tog.

Toginfluenser

Og hver gang noen spør er det svært ofte den svært toginteresserte Skjellum Aas som svarer. 

Han hevder at det ikke tar så lang tid som det kan se ut som.

– Men det gjorde jo det i begynnelsen, da tok det en del tid, det må jeg innrømme. Men nå har jeg noen standardsvar liggende klar og jeg gjør ikke så mye mer enn å gå inn noen ganger om dagen for å se om folk får svar på sine ting, sier han.

Skjellum Aas var opprinnelig journalist og har vært innom studentmedia og noen lokalaviser. Etter hvert trengte Naturvernforbundet miljøjournalister og han fikk seg jobb der. Med årene har det blitt mindre og mindre redaksjonelt arbeid og mer og mer kommunikasjonsoppgaver.

Mesteparten av jobben hans nå er å jobbe med sosiale medier, nettsider og kontakt med pressen.

– Hvordan er det å få kombinere interessen for miljø og å få jobbe med kommunikasjon?

– Det er veldig fint, det er en veldig variert portefølje med saker. Jeg kan sitte der og jobbe med arealsaker og ta vare på sjeldne orkideer i ett øyeblikk mens i neste øyeblikk er det motorveier og oljeinstallasjoner offshore. Du kommer borti et vidt spekter av saker som er omdiskutert i samfunnet og lærer mye om dem. Alt dette må kommuniseres på forskjellig vis til forskjellige kanaler og målgrupper. Så det er utfordrende, men også spennende, sier han.

Men å være toginfluenser er noe han gjør på fritiden.

Tog har han vært fascinert av siden han var en liten gutt og togferier har han reist på siden 1990-tallet. 

– Det som har gitt meg mest jobb noensinne

Tre favoritt-turer med tog for Kristian Skjellum Aas

San Sebastián. Verdens beste by. Reis fra Oslo på ettermiddag, ned til Malmö og deretter nattog til Hamburg, så tror jeg du kan komme fram neste dag. Men det beste er nok å ta en natt i Paris på veien. Turen ned tar 2 – 3 dager

Budapest, Øst-Europas perle. Både stygg og pen. Masse god mat og drikke, nydelig arkitektur. 

Polskekysten. Polens Syden. Nydelige strender, all right badetemperatur og badebyarkitektur og masse turister. 

Gruppen ble opprinnelig startet av hans daværende kollega Eivind Trædal, etter å ha reist på togferie til Barcelona sammen med kona Lan Marie Berg. Reisen ble delt på Instagram og fikk mye medieoppmerksomhet i ettertid.

Etter inspirasjon fra den svenske Tågsemester-gruppa, som allerede var en stor og etablert gruppe i Sverige, opprettet Trædal Togferie i Norge i 2019 og fikk over 10 000 medlemmer på en uke. 

Samtidig skulle Trædal ha barn og ut i valgkamp. Da ringte han Skjellum Aas for å få hjelp.

– Da sa jeg det som kanskje har gitt meg mest jobb noensinne; «Rolig, jeg fikser det», sier han.

– Du tenkte deg ikke om?

– Nei. Jeg kunne mye om å reise med tog og om hvor man finner tider og billetter, jeg hadde jo svart en del inne på den gruppa allerede og det hadde Eivind merket seg, forteller han.

Arbeidet blir stort sett gjort på fritiden. Skjellum Aas sier han har foreslått å ha det som et Naturvernforbundet-prosjekt, men de har prioritert andre saker.

– Men vi har fått lov til å lage noen togreiseguider på Naturvernforbundets nettsider, så det å oppdatere dem er en del av jobben, sier han. 

– Hvor tilfredsstillende er det for deg som kommunikatør, togentusiast og glad i ferie og reising å sende så mange nordmenn på tur med tog?

– Det kan vi ikke fortsette med

– Jeg tenker at det å reise og oppleve andre ting enn der man kommer fra er positivt. Det gjør at man får et bredere perspektiv på hva man føler, tenker, hører og man ser at folk er like en selv. Om det kan erstatte noen av turene med fly er det miljømessig positivt, sier han.

Han er tydelig på at om vi skal fortsette å reise så mye som vi gjør, må vi gjøre det på en måte som gir mindre utslipp og energiforbruk enn å ta fly overalt. 

– Det kan vi ikke fortsette med, sier han. 

På gruppa er det ikke bare Skjellum Aas som er aktiv.

– Det er jo også veldig mange andre som svarer. Det er noe av det deilige med gruppa, man har klart å mobilisere dugnadsånden og få en større gjeng til å bidra med reisetips og gode innlegg som gjør at det blir en god tone og mange forskjellige stemmer. Det er nesten ingen bøller, sier han.

Selv blir det ikke noen togferie på han i sommer. I mai reiste han på alenetur for å se hvor langt det er mulig å komme på to reisedager med interrail-billett, men familienturen blir i år med andre transportmidler.

– De lange turene Europa rundt er det ikke tid til, men vi var på togferie til Spania i fjor.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS