Presenterte dårlige nyheter for bransjen: – Må se på virkeligheten
Louise Barnekow og Mynewsdesk kom nylig med en ny rapport som ikke bare er hyggelig lesning for norsk kommunikasjonsbransje.
(Sentralen, Oslo): Den fjerde utgaven av Mynewsdesks trendrapport for PR-bransjen i Norden er ute.
Rapporten er basert på svar fra 473 PR- og kommunikasjonsfolk, og inneholder flere nedslående funn:
- 31 prosent opplever impostor-syndrom minst én gang i uken.
- 54 prosent mener at usikkerhet i oppdrag skaper høyt stress.
- 50 prosent føler seg «needy» i yrkesrollen på grunn av stadige avvisninger.
- 21 prosent har jobbet med prosjekter som strider mot deres etiske prinsipper.
- 58 prosent tror at sosiale ferdigheter vil bli viktigere enn tekniske ferdigheter innen fem år.
Virkeligheten
– Det viktigste for oss er å se virkeligheten. Og da må vi se på de store utfordringene som finnes i hverdagen til kommunikatører. Man må tørre å åpne «Pandoras eske», sier Louise Barnekow til KOM24.
Hun er CEO i Mynewsdesk, og var til stede i Oslo 5. februar for å snakke om rapporten. Da ble det også holdt en panelsamtale der funnene ble diskutert.
Barnekow sier at de generelt har fått god respons.
– Vi hører flere som sier at det er bra at vi snakker om dette, og at vi bruker betegnelser som «impostor syndrom». For at hverdagen til kommunikasjonsfolk skal bli bedre, må vi forstå hvordan de har det, sier hun.
Løsninger
Barnekow er også opptatt av at de skal komme med forslag til løsninger, og ikke bare svartmale situasjonen i bransjen.
I rapporten har fire eksperter kommet med sine innspill til hvordan virksomheter kan jobbe for å bli bedre. I tillegg fremhever hun viktigheten av kunstig intelligens.
– KI er som en superkraft, som kommunikatører kan bruke på mange måter i en stressende hverdag. Mange føler seg ensomme i sine roller, og da kan de nye verktøyene fungere bra for å gjøre jobben enklere og for å muliggjøre at man kan fokusere på det de faktisk er best på, som er strategi og kreativ kommunikasjon.
For de som tar i bruk KI på en ordentlig måte, kan dette bli helt avgjørende, skal vi tro Barnekow.
– Jobbene innenfor kommunikasjon har endret seg mye de siste 20 årene. Samtidig som ressursene har blitt mindre, har rollen deres blitt bredere og omfatter enda mer enn før.
Funnene i rapporten til Mynewsdesk skal gjelde for hele Norden. Og selv om det er tre svensker og én amerikaner blant ekspertene deres, sier Barnekow at det de kommer med er representativt for Norge også.
– De funnene vi har gjort skal være statistisk signifikante for alle land i Norden. 150 av de 473 respondentene kommer fra Norge, avslutter hun.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no