Stian Lyberg skal gjøre Publicis MSL litt mer «rampete».

Slik skal Publicis MSL ta mer plass i bransjen: – En myte at det å være rampete er å være uprofesjonell

Den ferske Publicis MSL-sjefen har flere klare tanker om hvordan han skal ta fatt på jobben.

Publisert Sist oppdatert

Fredag kom nyheten om at Stian Lyberg blir ny byråleder i Publicis MSL. Den erfarne PR-mannen gjør comeback i bransjen etter fire år, sto det i pressemeldingen.

– Det er jo ikke helt sant, for jeg har jo vært en del av bransjen i kraft av å drive for meg selv. Jeg har bare vært litt mindre synlig, sier Lyberg til KOM24 noen få timer etter at nyheten ble kjent.

Lyberg var med på å grunnlegge PR-operatørene, før han i 2020 sluttet og flyttet til en gård på Hadeland sammen med kona si.

Derfra har han jobbet som rådgiver i egen virksomhet.

– Jeg har jobbet med flere ulike kunder, men det er noe litt annet som et «one man band». Man har ikke samme mulighet til å jobbe med store kunder og store prosjekter. Samtidig kommer man kanskje tettere på ledelsen hos de man jobber med når man opptrer alene, sier han.

I mai er Stian Lyberg for alvor på plass på Publicis-kontorene i Apotekergata i Oslo.

Utenfor Oslo-gryta

Verken Lyberg eller journalisten har gjort noen grundig gjennomgang, men han kommer ikke på flere byråledere som bor på gård.

De siste fire årene har vært annerledes.

– Jeg vet ikke om det å bo på landet har gitt meg et nytt perspektiv på bransjen. Men det har kanskje bekreftet ting som jeg allerede tenkte. Utenfor Oslo har næringslivet en litt annen natur.

– Hadeland har store bedrifter, men de jobber på en annen måte. Det er mer nøkternt, og de gjør mer selv. Det er også derfor jeg de siste fire årene har hatt mine fleste kunder i Oslo. Jeg har hatt noen lokalt, men det er ikke der businessen har vært, sier Lyberg.

Livet har handlet mindre om jobb, kommer han fram til. Før de flyttet, bodde de i nærheten av Holmlia i Oslo.

– Når man flytter derfra til ei bygd med 380 innbyggere fordelt på to og en halv mil, blir det en overgang. Man får andre typer venner, og relasjonene man får handler mer om livet enn om hva du jobber med. Hva det kan ha å si for min tilnærming til faget, har jeg ikke reflektert så mye over.

Rampete og profesjonelt

Han starter ikke i ny jobb før 2. mai, men han har møtt teamet på åtte som han skal lede.

Lyberg er overbevist over at Publicis kan ta større plass i den norske kommunikasjonsbransjen.

– Jeg har lyst til at vi skal være en aktiv del av en bransje som er i utvikling, og jeg vil at vi skal ta på oss mer ansvar for å hjelpe hele bransjen framover. Her på huset har vi alle virkemidlene som trengs for å få det til.

Han mener det har skjedd enormt mye på bare de siste få årene.

– Det er helt andre ting som diskuteres i bransjen nå enn for fem år siden. Åpenhet er det for eksempel ikke så mange som snakker om nå. Den debatten er i alle fall mye mindre vesentlig, fordi det rett og slett har blitt mer åpenhet.

– Bransjen er ikke like mystisk som den var en gang i tiden, selv om noen fortsatt liker å være mystiske.

Den nye byrålederen har også et ønske om at Publicis MSL skal bli mer «rampete». Han er også villig til å bomme på noen knapper for å oppnå nettopp det.

– Det er en myte at det å være rampete er å være uprofesjonell. Jeg mener det er fullt mulig å utfordre det etablerte med glimt i øyet, og samtidig være profesjonell. Vi i Publicis kan tørre å være litt frekkere i noen sammenhenger. Vi trenger ikke alltid å gå til den faste verktøykassen.

– Jeg har alltid sagt at suksessens største fiende er frykten for å feile. Hvis man ikke tør å gå i forveien, vil man sjeldent være den som drar ting videre, slår Lyberg fast.

– Ufortjent mye pepper

Han trekker fram et eksempel fra da han jobbet i PR-operatørene. I 2019 var byrået med på å utforme kampanjen som skulle gjøre Sommarøya utenfor Tromsø til et mer attraktivt sted for tilflyttere.

Kampanjen var et samarbeidsprosjekt med Innovasjon Norge, og budskapet var at øya i nord skulle kvitte seg med tiden. Pressen lot seg lure, og kampanjen skapte rabalder i etterkant.

– Det var mange sider ved det prosjektet. Selvfølgelig gjorde vi som byrå flere vesentlige og graverende feil. Men hadde vi gjort noen få ting annerledes, tror jeg ikke man ville sett sånn på det i ettertid.

De siste dagene har denne saken blitt dratt fram igjen, fordi Geelmuyden Kiese og Øst-Finnmarkrådet er ute med en ny kampanje med et lignende budskap.

– Jeg skal ikke forsvare GK, for jeg har mine tanker om den saken. Men jeg tror de får ufortjent mye pepper fordi de har noen grunnleggende elementer som ligner litt på det vi laget den gangen.

Jobber sammen internt

I 2018 samlet Publicis sine tre byråer Starcom, Kitchen og MSL. Lyberg har fått forsikringer om at hele huset jobber tett sammen, noe han gleder seg til å dra nytte av.

– Jeg har lyst til at vi skal jobbe tett og integrert sammen. Og jeg tror selv at jeg har mye å bidra med for at vi skal få de til. Vi vil for eksempel jobbe sammen med kreatørene i Kitchen når vi skal jobbe med kreativ utvikling.

Lyberg har stor tro på måten de er organisert på, og tror det er mye mer å hente fra Publicis-modellen.

– Jeg har tro på strategien, og tilnærmingen om at man kan løse mange problemer i ett og samme hus. Og for min egen del har jeg ikke spisskompetanse på alt. Men jeg har ledet et mediebyrå, jobbet i reklamebyrå og jeg har vært på kundesiden. Så jeg har god oversikt, og jeg tror jeg forstår de ulike virkemidlene som Publicis leverer.

Powered by Labrador CMS