
Rivende uenig om LinkedIn: – Kan ikke komme fra utsiden og melde sånt
Politiker Eivind Trædal fyrte løs mot LinkedIn. Hvor godt kritikken hans treffer, er det delte meninger om.
– Jeg synes det er rart å snakke om hva som skal være fasit for en hel plattform. Man snakker ikke på den måten om Facebook og Instagram, for eksempel, sier Fredrik Fornes til KOM24.
Han sikter til MDG-politiker Eivind Trædals kritikk av LinkedIn og tonen inne på den sosiale plattformen.
«Det er få ting jeg synes er mer uutholdelig enn å være i en sosial setting der alle opptrer smiskete og skrytende samtidig som de fortier seg selv i møte med spennende og/eller kontroversielle temaer», skrev Trædal om LinkedIn i et innlegg.
Kommer «utenfra»
Trædal har en profil på LinkedIn, og publiserer innlegg i blant. Fredrik Fornes mener derimot at dersom man mener det er for lite diskusjon der inne, bør man heller forsøke å bidra med det selv.
– Jeg tror det er en misoppfatning at folk bare heier inne på LinkedIn. Og uansett, hvis man har et problem med det, så må du fylle det tomrommet selv. Man kan ikke bare komme «utenfra» og kritisere.
– Hvis du bare er der som en tilskuer, kan du heller velge å gjøre noe med det enn å plutselig melde sånne ting.
Fornes mener også at det er «naturlig» at miljøet på LinkedIn preges av mer positivitet, blant annet fordi folk er mer knyttet til arbeidsgiverne sine der inne.
– Til sammenligning, er det jo en enorm forskjell på kommentarfeltene der og på TikTok. Du finner ingen på LinkedIn som skriver «stem Frp» for eksempel.
Enig med Trædal
Henrik Weido Lorentzen er kreatør i Dinamo. Høsten 2023 skrev også han en kritisk kommentar som omhandlet LinkedIn.
«Er Linkedin det mørkeste stedet på internett akkurat nå?», var tittelen.
– Har du endret mening siden den gang?
– Nei, jeg har nok samme syn fortsatt, og jeg er enig i mye av det Trædal skriver. Det jeg derimot vil si, er at det er bedre å slå seg litt mer løs enn å bare forlate festen, sier Lorentzen.
Han tror folk bruker plattformen forskjellig, blant annet med utgangspunkt i hvilken jobb de har.
– Jeg synes LinkedIn er et døvt sted der mange prater om de samme tingene og har mange av de samme meningene. Men det kommer kanskje av at jeg jobber som kreatør, og verdsetter andre ting enn en del andre folk. Vi kan være litt mer fjasete og ironisk, kanskje.
– Jobber man i et konsulentselskap, blir ting kanskje litt mer tradisjonelt og kjedelig.
Lorentzen sier at han ikke bruker spesielt mye tid på LinkedIn, men at han titter innom. Han er spesielt kritisk til at ledelsen på en arbeidsplass oppfordrer de ansatte til å legge ut innlegg.
– Hvis jeg vil komme med noe på LinkedIn, skal det være genuint og ekte, og komme fra meg. Det hender at jeg for eksempel ser noen gamle klassekamerater som skriver ting, også tenker jeg «du skriver ikke sånn».
– Nyttig
Sosiale medier-ekspert Ståle Lindblad synes ikke Trædals beskrivelse av LinkedIn er særlig presis.
– Det er åpenbart at han ikke bruker mye tid der inne. Det er litt som å si at TikTok bare består av kattevideoer og dansevideoer.
Linblad mener tvert imot at LinkedIn de siste årene har gjennomgått en aldri så liten revolusjon.
– Det var ganske stille der en stund, men nå synes jeg det er tilbake som en interessant plattform som fungerer bra når man trenger en pause fra harde taklinger fra folk som Trædal på X. Jeg er heller ikke så glad i konspirasjonsteorier og drittslenging, som det er mye av på andre sosiale medier, sier Lindblad.
Samtidig mener han at det mangler en god plattform for saklige diskusjoner.
– Jeg savner også gamle Twitter. X er ikke i nærheten av å være det samme. Det å ha ulike sosiale medier er en bra ting, og derfor er det dumt at plattformene egentlig bare prøver å ligne mer på hverandre. LinkedIn er bra når man vil ha en mer faglig tone.
Har slettet X
Eivind Trædal har blitt forelagt sitatene til Fornes og Lindblad, og svarer følgende i en e-post:
– Det er nok riktig at jeg er litt sleivete i mine betraktninger. LinkedIn har, som alle sosiale medier, sine gode og dårlige sider. Jeg tror nok allikevel det er verdt å problematisere både den litt klamme streber-stemninga, som kanskje er uunngåelig, men allikevel er irriterende, og det relativt ensrettede politiske miljøet der inne.
Han mener det er påfallende hvordan LinkedIn har blitt en mer «politisert» arena den siste tiden, og at plattformen preges av de som vil fjerne skatter og reguleringer fra det offentlige.
– Her har det vært overraskende å se hva slags feilaktige eller slappe analyser som har gått viralt. Det tror jeg handler om en kombinasjon av politisk ensretting og «heia»-kultur som ikke tilbyr nok motstand. Det kan være like skadelig for et offentlig ordskifte som harde taklinger. X-kontoen har jeg forresten slettet for en liten stund siden.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no