– For mange bedrifter og virksomheter er stillingsannonsen det første møtet mellom dem og potensielt nye ansatte. Man må huske at stillingsannonsen er en tydelig og veldig konkret form for kommunikasjon, sier Tone Helene Angsund i Trigger.

Tone i Trigger mener du bør styre unna disse ordene i stillingsannonser

– Jeg tror ikke nødvendigvis at man får bedre søkere ved å «spisse» budskapet og ønske seg «analytiske», «strategiske» eller «målrettede» kandidater som «brenner» for alt.

Publisert

Nylig inviterte Trigger til et frokostmøte i Torggata om employment branding. Et tema konsulent Tone Helene Angsund, har stor interesse for.

– Det er så utrolig mye rart som skrives i stillingsannonser, og man trenger ikke å lese mange utlysninger før det er kort mellom flosklene, sier Angsund, til KOM24.

Hun mener bedrifter og virksomheter burde bruke mer tid og krefter på stillingsannonser, særlig i et landskap hvor så mange er arbeidssøkende.

– For de aller beste søkerne har jo som regel jobb, og da synes jeg det er rart at det ikke brukes mer tid på employer branding. Og for mange bedrifter og virksomheter er stillingsannonsen det første møtet mellom dem og potensielt nye ansatte. Man må huske at stillingsannonsen er en tydelig og veldig konkret form for kommunikasjon.

Dette verdsetter arbeidstaker

Angsund mener fokuset til arbeidsgiveren bør være det arbeidstaker mener er viktig og ser etter.

– I en undersøkelse gjennomført av Finn, ser vi at de tre viktigste kriteriene for arbeidstakere som søker ny jobb er; «godt arbeidsmiljø», «gode lønnsvilkår» og «at det er en sikker jobb». Og dette er gode stikkord for dem som skriver stillingsannonser i dag.

Det absolutt verste hun leser i annonser er uttrykket «spisse albuer».

– Hvem vil ha en ny kollega med spisse albuer som brøyter seg frem? Også er jeg lite fan av ord og fraser som «sulten», «brenne for», «dynamisk», «stressende» og «hektisk».

Angsund mener det burde brukes tid på å gjøre listen over krav som stilles langt kortere.

– Jeg er lei av lange lister med krav. I en undersøkelse fra Academic Work kommer det fram at 36 prosent har unnlatt å søke på en jobb fordi de ikke oppfyller absolutt alle kravene. Det er skyhøyt! Men hvem oppfyller hvert eneste krav? Skulle vi fulgt slike lister, er det få som hadde vært kvalifiserte.

Ønsket seg søker med sixpack

Det verste eksempelet hun har kommet over, fant hun på LinkedIn.

– I stillingsannonsen som kokk, var det listet opp et ønske om at personen helst burde ha sixpack. Nå var jo dette i det drøyeste laget, men det handler helt enkelt om å lage en stillingsannonse som inviterer de rette søkerne til jobben. Og skal man gjøre det, bør man unngå å skremme søkerne med feil ordbruk.

Og da må man unngå floskler og ta en ekstra runde på hvilke krav som faktisk er nødvendig å liste opp.

– I stedet for kravliste synes jeg det er en mye bedre løsning å beskrive hva slags person som vil trives i stillingen og hvordan det er å jobbe i bedriften. Og ikke hva du må kunne for å i hele tatt søke stillingen. Gjør man grundig arbeid i denne beskrivelsen tror jeg man med større hell får de rette søkerne.

Selv om kravene blir færre tror ikke Angsund dette går utover kvaliteten på søkerne.

– Man ønsker gode søkerne, og da må man også skrive en god utlysning som viser tydelig hva, og hvem du er på jakt etter. Jeg tror ikke nødvendigvis at man får bedre søkere ved å «spisse» budskapet og ønske seg «analytiske», «strategiske» eller «målrettede» kandidater som «brenner» for alt.

Og informasjon som «konkurranse dyktig lønn», mener hun sier seg selv.

– Hvis det ikke står noe om frivillig arbeid, så regner jeg med at man lønnes. Og da er det liten vits å nevne det. Jeg synes heller at det bare blir støy og får meg til å tenke at det egentlig står skrevet «Hvor lite er det mulig å betale i lønn». Og det er jo uheldig. Staten opplyser ofte om et lønnsspenn for stillingen, og gjør man ikke det – kan man like gjerne droppe dette punktet.

Virker mot sin hensikt

Hun anslår at de fleste kan droppe cirka 80 prosent av kravene de lister i stillingsannonser.

– Noen krav er ufravikelige – og de må selvsagt med. Søker man for eksempel en stilling som styrmann, må man ha lappen. Men innebærer jobben digital forståelse klarer man å lære seg å bruke verktøy man kanskje ikke har erfaring med. Jeg mener man kan droppe generell kompetanse og ting man kan lære seg i jobben som krav.

Hun er heller ikke fan av de som ansetter til et «ungt» miljø.

– Hva er egentlig et ungt miljø. Kan jeg som er 44 år søke jobben, eller er jeg for gammel? Og hva betyr et hektisk arbeidsmiljø. For mange kan hektisk bety at det ikke finnes struktur og at dette er et sted hvor det blir mye overtid og at du til slutt blir utbrent. Og det er jo heller ikke heldig.

Også mener Angsund man bør styre unna for tekniske ord.

– Teknisk tunge ord synes jeg er skummelt, fordi det er ikke sikkert at det er det tekniske som er viktig. Kanskje er lederegenskapene de viktigste, og da er det dumt om kandidaten må bruke ordbok for å forstå stillingsannonsen. Det virker helt mot sin hensikt. Det eneste man virkelig må fokusere på er å danne et bilde av hvordan det er å jobbe der.

Powered by Labrador CMS