
Verdens første WHO-senter for risikokommunikasjon åpnet i Oslo
Nå har Kristiania åpnet dørene til verdens første WHO-senter for risikokommunikasjon og informasjonsberedskap. Nå skal forskningen tas i bruk – før neste krise rammer.
Kirkegata i Oslo var fylt av helseeksperter, akademikere og kommunikasjonsfolk fra hele Europa.
Anledningen: Åpningen av det nye WHO-samarbeidssenteret for risikokommunikasjon, samfunnsengasjement og håndtering av informasjonskriser (RCCE-IM), som Kristiania nå skal lede.
Senteret er det første i sitt slag på verdensbasis og skal styrke det globale arbeidet med å få befolkninger til å stole på helseråd – og faktisk handle på dem – når kriser rammer.
– Målet vårt er å omsette forskning til praktiske løsninger som kan hjelpe helsemyndighetene med å gi bedre helseinformasjon og råd i krisesituasjoner. Vi vet at god risikokommunikasjon kan utgjøre forskjellen mellom liv og død under en helsekrise, sier professor Audra Diers-Lawson ved Kristiania, som nå leder det nye WHO-senteret, i en pressemelding.
– Vi er stolte
Kristiania ble tidligere i mars utpekt av WHO som første akademiske institusjon i verden til å inngå et formelt samarbeid om RCCE-IM. Ifølge rektor Trine Johansen Meza er det både en ære og et ansvar.

– Vi er stolte over at Kristiania er valgt til å samarbeide med WHO. Det viser at vi har høy internasjonal akademisk anerkjennelse innen risikokommunikasjon, sier Meza.
Senteret ble offisielt åpnet 25. mars, og skal støtte WHO og nasjonale helsemyndigheter med forskning, rådgivning og opplæring innen RCCE-IM. Det vil også bistå i utviklingen av strategier og verktøy for å bekjempe såkalte infodemier – informasjonsoverflod og feilinformasjon som ofte oppstår i kriser.
– Dårlig kommunikasjon kan føre til forvirring, spredning av feilinformasjon og svekket tillit, advarer Diers-Lawson.
Tillit som livreddende verktøy
Bakgrunnen for senteret er erfaringene fra COVID-19-pandemien og andre helsekriser, hvor WHO så hvordan tillit og lokalt engasjement spilte en avgjørende rolle.
– Erfaringene viser at når lokalsamfunn aktivt deltar i responsarbeidet, kan smittespredning bremses raskt og effektivt, sier Dr. Ihor Perehinets, Regional Emergencies Director ved WHO Europa.
Samarbeidsavtalen mellom WHO og Kristiania er inngått for en fireårsperiode.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no