Thomas Tangen og Venstre (til venstre) har tatt et tydelig standpunkt, og vil ikke være på TikTok. Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har nå valgt å ta i bruk appen.

Kritisk til Arbeiderpartiets TikTok-satsing: – Jeg er overrasket

Thomas Tangen i Venstre mener ingen partier bør være på den kontroversielle plattformen. Ap svarer at det er feil å forby enkeltapper.

Publisert Sist oppdatert

Flere partier, deriblant Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne og senest Arbeiderpartiet, har egen konto på TikTok.

Venstre er blant partiene som har valgt å avstå fra å være på plattformen.

– Vi har vurdert det i et par runder. Men vi mener egentlig at dette er ganske rett fram. Så lenge ingen stortingsrepresentant får lov til å ha appen på mobilen, PC eller nettbrett som er tilknyttet Stortinget, kan vi ikke legitimere å bruke TikTok, sier Thomas Tangen til KOM24.

Tangen er kommunikasjonssjef i Venstre, og viser til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) før påsken advarte mot bruk av TikTok i Dagens Næringsliv.

TikTok har det kinesisk-eide selskapet ByteDance på eiersiden.

– PST sier at gjennom TikTok kan kinesiske myndigheter blant annet få tilgang til informasjon som kan misbrukes i dataangrep. Med en slik advarsel er det uforståelig at regjeringen og de andre partiene ikke trekker seg ut med det samme, sier han.

Statsministeren på TikTok

Før påsken publiserte Arbeiderpartiet og statsminister Jonas Gahr Støre sitt første innlegg på TikTok.

– Arbeiderpartiet er på TikTok nå. Jeg håper du kommer til å se og høre fra oss om litt av det vi driver med og hva vi mener er viktig, sier Støre i videosnutten.

Thomas Tangen undrer seg over at partiet som leder den norske regjeringen velger å være på plattformen.

– Jeg er overrasket over at statsministeren vår, som ikke har lov til å ha det på telefonen sin, velger å støtte TikTok. I tillegg har du justisminister Emilie Enger Mehl i samme regjering, som også er der, sier han.

I mars i fjor kom nyheten om at TikTok ikke tillates installert på enheter med tilgang til Stortingets systemer.

– Jeg kan se noen argumenter for å være der. Ungdommen er der, og partiene synes det gir en god mulighet til å komme med informasjon. Men det er umulig for oss å se dette selskapet i kortene, og vi vet ikke hva algoritmene deres prioriterer eller luker bort. Hva skjer for eksempel med kritikk av Kina? Derfor mener jeg det er feil at noen partier i det hele tatt legitimerer TikTok.

I februar etablerte TikTok kontor i Norge, blant annet for å komme tettere på norske politikere. Tangen forteller at de har merket tilstedeværelsen deres.

– Vi har hatt noen møter med dem, uten at det har tatt bort noen av våre bekymringer.

Ap svarer

Assisterende partisekretær i Arbeiderpartiet, Mari Aaby West, skriver i en e-post at de tidligere har tatt et valg om at Arbeiderpartiet sentralt ikke skulle være på TikTok.

– Men AUF og lokale politikere har hatt profiler, hvor sentrale politikere har dukket opp innimellom, skriver West.

Ønsket om å nå de unge var avgjørende for at de tok en ny avgjørelse. Samtidig vil de være til stede der velgerne er.

– Arbeiderpartiet skal være til stede der folk er. TikTok er en av de største sosiale plattformene blant unge når man ser på daglig bruk. Dette er en alders-/velgergruppe det er vanskelig å nå ut til, og det er derfor en prioritering fra vår side å være til stede på plattformen, på samme måte som vi prioriterer tilstedeværelse på Facebook, Instagram og Snapchat.

Ap tok kontakt med TikTok, og har hatt et møte med deres kontaktperson i Norge, legger West til. På dette møtet fikk de en generell gjennomgang.

– Vi fikk også mer spesifikk informasjon om hvordan politisk innhold på TikTok og verifisering av kontoen (Government, Politician and Political Party Account) fungerer.

Til Venstres kritikk skriver West at Arbeiderpartiet mener det er svært viktig å trå varsomt i den digitale verdenen. 

– Sikkerhetstrusler tar vi på alvor. Samtidig er vi skeptiske til en linje der vi forbyr alt det vi ikke liker. Vi mener det vil være feil å forby enkeltapper. Det avgjørende er at det skal være trygt å bruke tjenestene, og at myndighetene stiller tydelige og strenge krav til aktører som TikTok og følger opp at de opererer i tråd med lover og regler som gjelder.

– Når det gjelder TikTok spesifikt, følger vi rådene fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet om at ingen offentlig ansatte skal ha TikTok på sine tjenestetelefoner, avslutter hun.

KOM24 har kontaktet TikTok for en kommentar til denne saken. Vi har ikke fått svar på vår henvendelse.

Powered by Labrador CMS