Rekordmange KI-debatter på Arendalsuka
Dette er trendene som preger KI-debatten i år.
Kunstig intelligens (KI) var et hett tema under Arendalsuka i fjor, og dette året er intet unntak.
Selv om KI ikke har en egen kategori i programmet, faller det under digitalisering, som har gjort et stort hopp i år, kun slått av temaene «helse» og «klima/miljø».
Hvis man ser på arrangementer med ordene «kunstig intelligens», «KI og «AI», er det flere enn noensinne blant Arendalsukas totalt 2149 arrangementer mandag-fredag.
Totalt teller KOM24 minst 166 KI-arrangementer.
En markant endring i fokus
– I år viser Arendalsuka at Norge begynner å ta KI på alvor som en teknologi som vil prege vår hverdag og samfunn. Samtidig avslører programmet at vi fortsatt har mye å lære og håndtere når det gjelder denne teknologien, sier Kari Andresen til KOM24.
Kommunikasjonsrådgiveren utgir nyhetbrevet «The Creative Nexus», om kommunikasjon og implementering av KI i hverdag og yrkesliv. I år, som i fjor, har hun grundig satt seg inn i KI-programmet for Arendalsuka.
– Mens 2023 var preget av globale utfordringer og etiske dilemmaer, vil samtalene i 2024 dreie ser mer mot praktiske anvendelser og norske forhold, forteller hun.
Trendene som preger debatten
Andresen mener det var tydelig at mange var nye til temaet i fjor. Fokus var på etikk og regulering, og en generell nervøsitet rundt KI. Debatten i fjor var preget av KI’s potensial og de mange forskjellige meningene om dens nytte og farer.
I år ser Andresen en mer moden tilnærming til KI.
– Vi ser nå en tydelig skille mellom bruk av de store, tilgjengelige språkmodellene og KI utviklet for spesifikke oppgaver. Diskusjonene har også blitt mer målrettede, noe som tyder på at offentligheten begynner å få en bedre forståelse av teknologien, forklarer hun.
Andresen påpeker at det er en tydelig bevegelse mot praktisk anvendelse av KI.
– KI er kommet for å bli, og alle må forholde seg til det. I fjor var KI mer for spesielt interesserte, men i år ser vi en bredere anvendelse, sier hun.
Hun ser også en klarere bevissthet rundt hvordan KI kan brukes til å løse konkrete problemer, noe som reflekteres i årets program med fokus på implementering og konkrete bruksområder.
Til tross for endringene, er etikk og regulering fortsatt sentrale temaer. Men der 2023 var preget av bekymringer og advarsler, ser Andresen nå også mer konstruktive tilnærminger.
– I år er det også økt fokus på sikkerhet, noe som vitner om en økende bekymring for potensielle negative konsekvenser av KI-teknologi, sier hun.
Underrepresenterte temaer
Til tross for et omfattende program, er det noen temaer Andresen mener fremstår som underrepresenterte.
– Globalisering og geopolitikk, kunstig intelligens’ innflytelse på kunst og kultur, samt teknologiens potensial for sosial inkludering, kunne med fordel fått mer oppmerksomhet.
Hun savner også en bredere diskusjon om hvordan kunstig intelligens kan påvirke hverdagslivet til folk flest.