Kristine Meek og Umar Ashraf holder mangfoldsforedrag.
Kristine Meek og Umar Ashraf holder mangfoldsforedrag.

Kristine er skeiv og Umar er muslim: Sammen kurser de bedrifter i mangfold

– Vi forstår og vet at mange kvier seg for å trå feil i dette landskapet, men den største feilen man gjør er å ikke gjøre noe

Publisert

– Mange opplever miksen skeiv og muslim som en kraftig cocktail i dag, kanskje særlig med terrorangrepet fra 2022 i bakhodet. Vårt mål er ikke at det skal være det. Vi vil at det skal bli normalisert på et vis. 

Det sier Kristine Meek i Sannum & Bergestuen til KOM24.

Meek er partner og rådgiver i byrået og åpent homofil. I 2022 bisto hun Oslo-Pride med krisehåndtering etter terrorangrepet hvor to personer ble drept, og flere skadd, av islamisten Zaniar Matapour.

– No-brainer

Kritikken mot Pride og likekjønnet kjærlighet kommer fra flere kanter, men særlig blant konservative religiøse mennesker, både kristne og muslimer.

For vel ett år siden fikk Meek en forespørsel om å holde et prideforedrag for en arbeidsplass. Bakgrunnen var at man opplevde det som vanskelig å få med alle kollegaene på feiringen. Noen få, blant annet med muslimsk bakgrunn, syntes det var vanskelig å delta og å forholde seg til dette. 

Det var da det gikk et lys opp for henne at hun, sammen med kollega Umar Ashraf, kunne snakke om disse tingene sammen.

– Vårt foredrag dreier seg om å dele våre erfaringer om å være en minoritet, sier hun.

Ashraf har gjennom flere år markert seg for en forkjemper for mer mangfold innen kommunikasjonsbransjen og seint i 2022 gikk han til Sannum & Bergestuen og ble kollega med Meek.

– Kristines idé var veldig god, og for meg var det en no-brainer at vi skulle utvikle dette foredraget sammen, sier Ashraf.

Meek peker på at ulike minoriteter opplever ulke utfordringer og at både skeive, muslimer og andre minoriteter bruker mye energi på å ikke vise hele seg.

– Lang vei å gå

– Man tolker kroppsspråk mer årvåkent enn alle andre, man viser ikke hele seg, forteller ikke ting fra helgen og passer seg for å unngå trakassering. Dette er det mange som rett og slett ikke vet, og vårt foredrag skaper økt forståelse for hvordan det kan være å være minoritet på arbeidsplassen, sier hun.

Meek sier at det er en erkjennelse i norsk arbeidsliv at man fortsatt har en lang vei å gå.

Det sier Ashraf seg enig i.

– Jeg har byttet jobb ganske å så ofte og min erfaring er at veldig mange vil gjøre ett eller annet, men de vet ikke helt hva de skal gjøre og de vet ikke hvordan de skal navigere på mangfoldsfeltet. Man mangler et språk. Så deler av vårt foredrag handler om hvordan man kan opparbeide seg et godt språk innenfor disse temaene. Hvordan kommuniserer man rundt dette, hvordan tar man i bruk den uformelle mangfoldskompetansen som ligger i nesten enhver virksomhet, sier han.

Men det er ikke bare positive reaksjoner på at Ashraf holder foredrag sammen med Meek.

– Vi har opplevd kommentarer om at Umar ikke kan være en ekte muslim, siden han holder foredrag med meg som er skeiv, sier Meek. 

Hun sier det ikke er hyggelig å høre slike kommentarer.

– Men det er ikke så krevende for oss å møte på slike holdninger og diskutere dem. Vi går jo hjem til vår jobb etterpå, men det å møte denne typen kommentarer på sin egen arbeidsplass kan være ødeleggende for helsen, sier hun og peker på at kommentarer som hetser og trakasserer øker mulighetene for lengre sykefravær.

De er begge veldig klare på at det er nødvendig med denne typen mangfoldsforedrag og peker på at det er en massiv økning av hets mot skeive på sosiale medier, man ser en økning i hatkriminalitet mot skeive, fire av ti muslimer føler at de ikke hører til i det norske samfunnet og at jøder skjuler synlige tegn på sin religion i frykt for trakassering. 

– Ikke cocky og belærende

 – Vi forstår og vet at mange kvier seg for å trå feil i dette landskapet, men den største feilen man kan gjøre er å ikke gjøre noe, sier Meek. 

Hun sier at medarbeidere trenger et trygt arbeidsmiljø og ledere som tydelig sier at du er ok sånn som du er.

Begge understreker at de ikke er ute etter å spikre noen på korset og si at dette er enkelt.

– For det er det ikke. Man må jobbe steg for steg med å øke kunnskapen og vårt mål er å bidra ved å bruke vår erfaring og kommunikasjon som virkemiddel for å øke kompetansen, sier Meek. 

Ashraf sier at alle perspektiver må slippe til og alle må føle seg trygge på å delta i samtalen.

Han peker på at vi lever i et samfunn som til tider kan oppleves som veldig polariserende og man er redde for å gjøre feil eller å bli «arrestert» for små feil i oppriktige forsøk.

– Virksomheter er ikke passive fordi de ønsker å være det, men man er bare usikre. Skal man heller bare la være å ta tak i dette fordi man er redd for å trå feil?, spør han.

Han sier de prøver å ikke ha den moralske pekefingeren oppe når de er ute og møter bedrifter og organisasjoner.

– Vi har stor forståelse og empati for at det kan være krevende. Vi er ikke cocky og belærende men undrende på styrker i organisasjonene vi møter.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS