Petter Bae Brandtzæg (til venstre) mener TikTok har flere gode grunner for å øke sikkerheten rundt datainnsamling i Europa. Arne Krokan er enig.

Ekspert tror TikTok gir etter for press fra USA og EU

– Også TikTok er avhengig av tillit.

Publisert Sist oppdatert

For to uker siden kom nyheten om at TikTok inngår samarbeid med NCC Group, som skal håndtere og lagre plattformens europeiske brukerdata.

Den kinesiske appen har flere ganger fått kritikk. Mange frykter at personlige data og opplysninger fra brukerne blir tilgjengelig for myndighetene i Kina.

– Det er forståelig at TikTok gjør dette. De har vokst til å bli et dominerende sosialt medium, spesielt blant unge mennesker. Det ville vært pussig dersom de stilte seg i en situasjon der de mister tilliten og brukergrunnlaget i Europa og USA, sier NTNU-professor Arne Krokan til KOM24.

En tredjepart

NCC Group er et britisk information assurance-selskap som ble grunnlagt i 1999. Krokan tror samarbeidet med TikTok vil få reell betydning.

– Hvis NCC Group skal ivareta sin egen troverdighet, må de behandle disse dataene fra TikTok i henhold til europeiske standarder for personvern.

Godt over 1,6 milliarder mennesker har bruker på TikTok globalt. I Norge er antallet registrerte brukere over 18 år på rundt 1.3 millioner.

– TikTok ønsker på sin side å få dokumentert at det er vanntette skott mellom dem og kinesiske myndigheter, sier han.

Ikke sett lignende

6. september tapte Facebook Norge en sak i retten mot det norske Datatilsynet

Saken omhandlet personvern, og Datatilsynet mente at Metas markedsføring er ulovlig fordi den innebærer en svært inngripende overvåking av brukerne.

Et tilfelle som dette, der en stor sosial plattform gir fra seg brukerdata, kan ikke Krokan huske å ha sett.

– Jeg vet ikke om noe lignende. Jeg tror TikTok ønsker å komme i forveien før de får flere anklager om at dataen de samler inn havner på avveie.

– Presset kan ha virket

TikTok har vært innblandet i flere kontroverser de siste årene. I den amerikanske delstaten Montana ble appen forbudt tidligere i år. 

Petter Bae Brnadtzæg er professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Han tror TikTok starter samarbeidet med NCC Group for å beholde det de har av tillit hos europeiske brukere.

– Generelt virker det som om presset fra både USA og EU kan ha virket, uten at jeg kjenner detaljene i denne avtalen. Men TikTok er blitt en av de mest brukte appene i Norge og verden. Også TikTok er avhengig av tillit for ikke å miste denne posisjonen, sier Brandtzæg.

Også UiO-forskeren fremhever dokumentasjon som et viktig argument for å gå ta et slikt grep. Selv om de gir fra seg makt og eierskap til dataene, sender det et signal til de som bruker TikTok, mener han. 

– De har opplevd mye press de siste årene, hvor advarslene mot TikTok nærmest har stått i kø, og hvor TikTok i liten grad har kunnet dokumentere godt for hvordan brukerdata har blitt lagret. 

– Dette har skapt usikkerhet rundt samarbeid med kinesiske myndigheter og at disse får tilgang til dataene. Derfor er det viktig at en tredjepart nå har ansvaret for datalagring.

Powered by Labrador CMS