
Fotballen satser på egne kanaler når sportsredaksjonene forsvinner
Blir det mer innholdsproduksjon fra egne kanaler for norske fotballklubber når sportsredaksjonene legges ned?
– Mulighetsrommet for å nå ut med egetprodusert stoff øker.
Det sier Vålerenga-sjef Svein Graff, til KOM24.
Nylig kom nyheten om at både Aftenposten og Dagsavisen legger ned sine sportsredaksjoner. Nå skal de som tidligere jobbet utelukkende med sport være en del av de ordinære nyhetsredaksjonene.
Det igjen kan bety store muligheter for klubber med egne innholdsprodusenter.
– Bortfallet av sportsredaksjoner gjør det ikke mindre interessant, det stoffet vi produserer, sier Graff.
Klart dårligst i Oslo
Han sier at de i fjor bestemte seg for å prioritere sin YouTube-kanal med en dokumentar som fulgte klubben gjennom sesongen og de merker en økt interesse både der og på det de produserer til klubbens egne plattformer.
Tall KOM24 har fått fra Retriever viser at allerede fra før av var Oslo-pressen klart dårligst på å dekke sine egne fotballag.
På et generelt grunnlag er dekningen av norsk fotball gått ned, sammenlignet med før pandemien, men har vært stabil de siste årene.
Men det er lokalavisene som har sørget for dekningen. Riksmedienes dekning har stupt med 19 prosent fra 2023 til 2024 og dekningen har fortsatt å gå nedover i 2025.
Ser vi utelukkende på lokalavisene er det i Stavanger lokalpressen er tettest på.
Stavanger Aftenblad og RA skrev i fjor 2325 saker om Viking. I Bergen følger de tett på med 2288 artikler om Brann i Bergens Tidende og BA og også i Trondheim skrev de to lokalavisene over 2000 artikler om Rosenborg.
Til sammenligning skrev Dagsavisen og Avisa Oslo, de to største lokalavisene i Oslo, til sammen bare 987 saker om Vålerenga og 462 om KFUM. Og det er i all hovedsak Dagsavisen som står for dekningen. Avisa Oslo skrev i fjor under 100 saker om VIF og bare 16 saker om KFUM.
– Negativt for oss
Så selv om dette gir store muligheter for klubber som Vålerenga til å lage eget innhold, er ikke Graff fra seg av begeistring for at sportsredaksjonene legges ned.
– Vi er tjent med at de tradisjonelle mediene dekker Vålerenga, de når flere og en annen målgruppe enn oss og det er bra at de tradisjonelle mediene ser på oss med et kritisk blikk, sier han og legger til:
– Selv om det er befriende å slippe kritiske spørsmål, så tror jeg over tid dette er negativt for oss, sier han.
Graff mener det er bra for klubben at tradisjonelle medier ser på dem med et kritisk blikk og kan dekke klubben på andre måter enn de gjør når klubben er sin egen redaksjon og snakker seg selv opp.
Klubben har nylig lansert en ny merkevarestrategi, der overskriften er å «skape for å engasjere». Han forteller at med alt som skjer i mediebransjen er det et tilleggsargument for å styrke satsingen med ressurser og innholdskonsepter.
– Det kommer vi til å prioritere i tida som kommer, sier han.
I dag har de to heltidsressurser som produserer innhold for dem og liten grad bruker de tredjepart.
– Vi får ekstremt mye igjen for de to ressursene og trenger å øke den satsinga, sier han og forteller at det var noe de hadde begynt å se på før de lokale sportsredaksjonene forsvant.
Får Graff det som han vil får de flere som jobber med levende bilder.
– Vi ser at det er noe som treffer vår målgruppe ekstremt bra og som genererer publikum på kamp, forteller han.
Frykter flere kutt
Men han vil og ha egne folk som kan levere innhold til samarbeidspartnere.
Og nå frykter Graff enda mindre sportsdekning i årene framover, slik verdensbildet er i dag.
– Da blir det enda vanskeligere å få oppmerksomhet og da vil klubbene uten en innholdsstrategi være mer utsatt, noe som vil påvirke de kommersielle inntektene, sier han.
Også i KFUM er man bekymret for utviklingen, det bekrefter daglig leder i KFUM, Thor-Erik Stenberg.
– Jeg har ikke gjort noen dyp analyse, men det må få konsekvenser når klubbene må ta større ansvar. Det er veldig uheldig og den kritiske biten blir jo borte, det utarmer jo fotballen betydelig, sier han.
Han tror ikke at en liten klubb som KFUM, som har en medieavdeling bestående av en halv stilling, vil klare å kompensere for bortfallet.
Men han gir ikke helt opp og sier at «noen har snakket sammen» og at de må se hva de kan finne på.
– Det kan hende det åpner seg et marked for andre typer aktører i en moderne digital virkelighet, fotballinteressen er jo gedigen, sier han uten å være villig til å gå dypere inn på detaljene.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no