MENINGER:
Fem trender vi vil se fra influensere i 2024
«Influenserbransjen i 2024 er satt til å være et eksempel på innovasjon og tilpasningsevne. Med kriser følger også innovasjon, så her gjelder det å holde tunga beint i munnen og ikke kaste seg over alle trender. Her er fem spådommer for året», skriver Liv Maria Lien.
2024 markerer et spennende år for påvirker-bransjen, og med utviklingen innen innholdsproduksjon og plattformer forutser vi større endringer for både skaperne og merkevarer. I tillegg ser vi en jevn strøm av nye ansikter og scenen er satt for store forandringer.
Som både innholdsprodusent i byrå med jevn kontakt med influensere på vegne av kundene mine, og som såkalt dogfluencer selv, ser jeg endringene i realtid og hvordan de påvirker begge parter.
Her får du derfor mine fem spådommer for hvordan denne bransjen vil utvikle seg i løpet av året.
1. UGC-creators har kommet for å bli, også i Norge
I 2023 så vi en økning i bruken av nano- og mikroinfluensere fordi de treffer sin nisje svært godt på en autentisk måte. Det har ført til at vi ser at flere og flere merkevarer også setter godt innhold høyere enn reach når de velger influensere.
Ikke utenkelig kan vi derfor forvente at UGC (User-Generated Content) creators, et relativt nytt konsept i Norge, vil oppleve betydelig vekst i 2024. Med over 545.000 videoer under #UgcCreator på Instagram, er det tydelig at merkevarer ser verdien av å investere i dette innholdet som ofte kommer med lavere kostnader sammenlignet med større influenserkampanjer.
Siden TikTok har en helt annen produksjonskapasitet enn andre plattformer, vil dette være svært krevende for mange selskaper og merkevarer å levere på. Der hvor du tidligere kunne slippe unna med ett innlegg i uka på Instagram, anbefaler mange at du bør poste opp til 20 ganger daglig i starten på TikTok for å kunne bygge publikum.
Selv om vi nok ville anbefalt noe imellom dette for begge kanalene, tror vi likevel at vi vil se en overgang fra enkeltstående influensersamarbeid til ambassadørprogrammer for mer jevnt bidrag til innhold.
2. Mer langsiktige samarbeid: Fra Influenser til ambassadør
Sammen med Podkast troner influensere på toppen i prosentvis vekst fra 2022–2023 ifølge Mediebarometeret. Interessante tall fra fjorårets Influencer Marketing Hub rapport viser også at flere merkevarer har en større preferanse for å jobbe med nano- og mikroinfluensere kontra makroinfluensere.
Vi ser også at TikTok er en kanal hvor det kreves mye innhold i kanalens språk, og troner nå over andre kanaler når det gjelder bruk av influensere på verdensbasis.
Ettersom influensere er posisjonert til å produsere mer autentisk og målrettet innhold som resonnerer med sine egne målgrupper, forventer vi også å se at kommersielle aktører bruker dette enda mer strategisk i sin kanalmiks. Derfor tror jeg at vi kan forvente å se et skift fra kortsiktige samarbeid til større strategiske ambassadørprogrammer fordi det vil bygge mer troverdighet over tid.
3. Økt forventning om å ha meninger
I 2024 blir det stadig viktigere for influensere å uttrykke sine meninger. Eksempler på dette trendskiftet inkluderer Sophie Elises åpenhet om samarbeidspartnere som trakk seg på grunn av hennes uttalelser om Palestina, Mankegards reaksjon om sin nominasjon til Jenteprisen og Stine Næss-Hartmanns kritikk av Old El Paso.
Dette viser en økende trend der både større og mindre innholdsskapere på plattformer, spesielt på TikTok, utfordrer merkevarer og påvirker forbrukervalg.
På andre siden vil også seere nok sette høyere krav til sine favorittskapere, og presset til å ta offentlige standpunkt vil øke.
4. Stammespråk ikke alle forstår
Innhold rettet mot yngre målgrupper kan iblant virke uforståelig for markedssjefer som tilhører en annen generasjon. Personlig mistenker jeg at ord som «rizz» var et fremmedord for de som ikke tilhører gen Z, før det ble kåret til årets ord i 2023 av Oxford University.
Med raskt skiftende trender, algoritmer i endring, og nye plattformer blir det viktigere enn noensinne for merkevarer å forstå og omfavne de kreative og nyskapende ideene fra influensere i de yngre generasjonene. Spesielt ser vi at Gen Z og det økte taktskiftet i mikrotrender gjør det nesten umulig for oss «voksne» å henge med på trenden før den er passé.
5. Cookiens død og Meta-abonnement
Endringer i digital annonsering, som begrensninger på tredjeparts-cookies og introduksjonen av Meta-abonnement, vil spille en betydelig rolle i 2024. Dette vil øke avhengigheten av influensere og UGC da merkevarer søker etter alternative måter å engasjere direkte med sitt publikum. Når tradisjonell annonsering møter disse hindringene, blir influensere og UGC kritiske for å bygge ekte forbindelser og tillit med forbrukerne.
Samtidig fører eksplosjonen av nye skapere med seg nye utfordringer for merkevarer og skaperne selv. Regelverket i Norge har strammet seg ytterligere til i 2023, og det er begges ansvar å følge med på at innholdet som skapes og hvordan det distribueres overholder norske lover.
Influenserbransjen i 2024 er satt til å være et eksempel på innovasjon og tilpasningsevne. Med kriser følger også innovasjon, så her gjelder det å holde tunga beint i munnen og ikke kaste seg over alle trender. Med disse fem spådommene ser vi hvordan influensere og innholdsskapere blir enda viktigere i en raskt foranderlig digital verden. Deres autentisitet og evne til å bygge forbindelser vil være avgjørende i å forme fremtiden for digital markedsføring og kundeengasjement.
———————————————-
Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.