Rema 1000 i Valby i København i Danmark overrasket en kunde med bursdagssang og feiring.

REMA 1000 går viralt med bursdagsvideo: – Kamuflert reklame

– Ingen tvil om at dette er riktig god merkevarebygging, sier merkevare-ekspert.

Publisert

Rema 1000 i Valby i København har en fast kunde i Jørgen, som handler til faste tidspunkt. Nylig mistet Jørgen sin kone, noe kjøpmann Max Skov Hansen og resten av de ansatte på Rema 1000 i Valby hadde fått med seg. Og i forbindelse med Jørgens bursdag, ønsket de å gi ham en handletur utenom det vanlige.

Kommunikasjonssjef Øyvind Breivik i Reitan Retail.

Rekkevidde i sosiale medier:

Videoen fra Ole Robert Reitans Facebook-profil har så langt 208 000 eksponeringer gjennom 181 delinger, 3700 reaksjoner og 536 kommentarer.

Fra Reitans Linkedin har videoen kommet opp i 76 000 visninger, 1300 likerklikk, 53 delinger og 66 kommentarer

Linkedin-kontoen til REMA 1000 Danmark har fått 232 000 visninger, 7100 likerklikk, 264 delinger og 379 kommentarer.

Kilde: Reitan Retail

– Denne filmen viser hvor viktig den lokale matbutikken kan være i folks liv, sier kommunikasjonssjef i Reitan Retail, Øyvind Breivik til KOM24.

Som legger til at selskapet daglig møter to millioner kunder fordelt i sju land.

– Vi vet at mange kjenner på ensomhet og at den daglige handleturen kan være viktig for mange. Selv om vi gjorde litt ekstra for Jørgen i dette tilfellet, vet vi at det holder lenge med et smil og et hei.

Essensen av godt kjøpmannskap

Ideen om å overraske kunden var et initiativ fra kjøpmann Skov Hansen.

– Han er et glimrende eksempel på verdiene og driftsfilosofien vår, om hvordan en kjøpmann bør være. Han kan navnet på mange av kundene som handler hos ham – og i tillegg kjenner han handlemønsteret deres. Det var det som var avgjørende for at overraskelsen til Jørgen ble noe av.

Ifølge Breivik var videoen kun ment for internt bruk, men har senere blitt delt i Rema 1000 Danmark sine sosiale medier kanaler, og av administrerende direktør, Ole Robert Reitan.

– Da jeg var liten lærte mine besteforeldre med at essensen av godt kjøpmannskap, var å ha et bankende hjerte for sitt lokalsamfunn. Bestefar Ole og bestemor Margit kjente navnet på alle i butikkens omkrets, og de visste hvilke handlevaner ulike kunder hadde, har Reitan skrevet både på LinkedIn og Facebook.

Breivik opplyser at filmen ble godt tatt imot internt, at de derfor valgte å dele den i sosiale medier.

– Det viktigste for oss har vært å bygge stolthet internt, og forståelse for hvilken effekt godt kjøpmannskap kan ha.

Og legger til at det som vises er ekte.

God merkevarebygging

Monna Nordhagen i merkevarebyrået Mars, mener dette er en flott historie – og kamuflert reklame.

– Når videoer går viralt eller trender i sosiale medier, er det en lissepasning for merkevaren, sier Monna Nordhagen.

– Det er det ingen tvil om . Det er reklame først og fremst for Remas kunder, men også for deres ansatte og kjøpmenn, sier Nordhagen til KOM24.

Hun mener denne typen historier, enten om de er laget av merkevaren selv eller oppstår spontant, gir en selvforsterkende effekt for merkevaren.

– På sitt beste for Rema, blir vi enige om at «sånn er Rema», og så handler vi der litt oftere fordi vi tenker at det er hyggelig der, og kanskje blir det også det fordi vi hilser og slår av en prat. Det gjør man jo på Rema. Alle historier der noen gjør noe utenom det helt vanlige, vil ha en slags forsterkende effekt.

Likevel synes hun noe skurrer.

– Kjøpmannen hadde sikkert lyst til å gjøre noe hyggelig for Jørgen, men jeg er usikker på om jeg kjøper den delen om at de visste akkurat når han ville dukke opp, slik at de kan stå klare med lydteknikere, sangere og hele sulamitten. Samtidig kan man lett se gjennom fingrene med dette fordi det er en søt og hyggelig historie – og når den også spres på nettet er det ingen tvil om at dette er riktig god merkevarebygging.

To fallgruver

Hun mener slike historier styrker forholdet mellom kundene og Rema.

– Dette er effektiv kommunikasjon som virkelig synliggjør Rema 1000 som merkevare, og gir oss gode assosiasjoner til dagligvarekjeden. Det kan spille inn i valget neste gang vi skal ut å handle matvarer fordi følelser påvirker oss mer enn fakta.

Nordhagen mener det er to fallgruver når slike filmer får mye oppmerksomhet.

– I verste fall kan noen oppfatte filmen for konstruert og dermed mer som ukledelig selvskryt enn en sann historie. Eller at folks bilde av hvordan Rema 1000 egentlig er så langt unna virkeligheten at man ikke tror på historien.

Merkevare-spesialisten forteller at merkevarebygging som oftest foregår på denne måten.

– Mesteparten av kommunikasjonen om en merkevare skjer ikke fra merkevaren selv, men mellom folk. Når videoer går viralt eller trender i sosiale medier, er det en lissepasning for merkevaren. Og her kan man ikke si annet enn at Rema 1000 treffer bra.

Powered by Labrador CMS