Fra venstre: Trygve A. Tønnessen (GK), Torny Hesle (Torny&Ingrid) og Anders Muurman Holm (Morgenstern) gir deg sine kreatør-tips.

Slik får du jobb som kreatør

Etablerte kreatører deler sine erfaringer og meninger om hvordan man kan lykkes i yrket.

Publisert

– Det var nok ikke dette som stod i innsalgsteksten for Westerdals da jeg ble fristet til å begynne der, men empati er kanskje en av de viktigste egenskapene for å kunne utvikle god kommunikasjon.

Det skriver Torny Hesle, den ene halvparten av Torny og Ingrid, i en e-post til KOM24.

– Vær ivrig

Det å bli kreatør er noe som flere drømmer om. Kanskje har ser man også for seg å vinne en pris eller to på Gullblyanten, eller i selveste Cannes Lions.

– Det holder ikke å lage noe man selv syns er kult. Stort sett skal man treffe en målgruppe som er en helt annen enn seg selv, så det å klare å sette seg inn i andres situasjon og følelser tenker jeg er avgjørende for å lage ideer som treffer hoder og hjerter, skriver Hesle.

Hun mener studenter bør være ekstra ivrige, og gjerne slå av en prat med gjesteforeleserne etter timen.

– Be om en brief. Be om veiledning og mappevisning. Inviter deg selv på kaffe hos byråene du vil jobbe hos. I hvertfall ikke sitt stille og vent på at stillinger skal lyses ut.

Når det gjelder det å hente inspirasjon, er hun klokkeklar:

– VG.no. Den beste kommunikasjonen klarer å koble seg på det folk allerede er opptatt av og bryr seg om. 

Hesle mener også det er viktig å komme seg ut av sitt eget ekkokammer.

– Følg folk du ikke liker, les kommentarfelt med nysgjerrighet og generelt bare se, lytt og oppsøk nye ting. Selv om det kanskje er en bomtur på kino for deg, kan det være midt i blinken for noe du jobber med.

Følger med

Anders Muurman Holm i Morgenstern har fått mye oppmerksomhet de siste årene, spesielt for kampanjene de har jobbet med for Finn.no.

– Nysgjerrighet er den viktigste egenskapen som kreatør. At du veldig lett blir interessert i ting. Du må kunne bli skikkelig gira av at B2B-kunden din skal lansere et nytt CMS-system. På ekte. Gode kreatører syns alt er interessant, skriver Holm.

– Så må du være ærgjerrig nok til at du orker å finne skikkelig gode ideer og ha utholdenhet til å produsere dem på høyeste nivå. I den prosessen må du også, ganske ofte, takle å stå i konflikter, legger han til.

Men det er noen steg til, før du kommer så langt.

– Nå tar jeg for gitt at du har solgt en idé. Først må du jo selge den, og da må du være den best forberedte i alle møter. 

Ifølge Holm er folk i utgangspunktet totalt uinteressert i å lage noe som er krevende, dyrt eller som innebærer noen form for risiko.

– Det er sterke krefter som stort sett jobber for å si «nei» til alt du foreslår, og de må du overbevise. Du må bli god i møter, rett og slett.

I tillegg bør du ha en egenartet stil og noe mer, mener han.

– Et sterkt konkurranseinstinkt, fantastisk formsans og god smak. Du må følge med i tiden. Skrive godt. Også videre, også videre.

På spørsmål om inspirasjon, kommer Holm med et originalt svar.

– Inspirasjon er for amatører.

Også må man ikke tro at man ikke blir lagt merke til.

– Bransjen følger mye mer med enn folk tror. Om du lanserer noe, og det er null respons fra bransjen, så er det ikke fordi folk ikke har sett jobben.

– Får du derimot tre tekstmeldinger fra folk i andre byråer om at jobben var «fin», da bør du sende inn i Cannes, skriver Holm.

Han avslutter med følgende beskjed:

– Lag gode, berømte arbeider. Det vil løse alle dine problemer, og det er den eneste måten å klare seg i denne bransjen over tid. Hold fokus på jobbene.

– Tenk annerledes

Trygve A. Tønnessen i Geelmuyden Kiese skriver at det aller viktigste er å være idérik.

– Så er det åpenbart et pluss om håndverket, enten det er tekst eller AD, også er på plass. Som student har du også fordelen av ikke å måtte forholde deg til stramme budsjetter, låste medieplaner og tradisjonelle briefer. Tenk stort, spisst og annerledes, og sett sammen en mappe man ikke har sett før skriver Tønnessen.

Han råder også studenter til å sende inn og delta i alle konkurranser.

– Aller helst vinn. Det får jo alle med seg. Men uansett får du mengdetrening og utfordret deg på en rekke ulike briefer som gjør mappen din bedre. 

– Og meld deg på alt av byråinvitasjoner, enten det er «Pils, pølser og praksisplass» som det dessverre er for lenge siden vi arrangerte, «Månedens Brief», eller hva de alle heter. Møt opp skjerpet, vær nysgjerrig og snakk med folka som jobber der.

Når det kommer til inspirasjon, understreker han at det er en individuell greie. Men én ting fungerer for alle, og det er rett og slett å se mange jobber.

– Følg med på hva som vinner, både internasjonalt og her hjemme. Mye ligger dessverre bak betalingsmurer, men nettsiden lovetheworkmore.com er et godt sted å begynne. Finn ut hva du liker. Og hvorfor!

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS