
Derfor støtter de kvinnefotballen med millioner
Flere store aktører i næringslivet velger å støtte lag i både Toppserien og i 1. divisjon.
Nylig ble det kjent at Sparebanken Møre inngår nye samarbeidsavtaler med fotballklubbene Molde FK Kvinner og AaFK Fortuna, som begge spiller på andre nivå i divisjonssystemet.
Avtalen er historisk stor. Den strekker seg over fem år, fra 2025 til og med 2029, og sikrer et økonomisk bidrag til de to lagene på sju millioner kroner hver i året.
Ikke alene
Sparebanken Møre er derimot ikke alene om å gå tungt inn med økonomiske midler til norsk kvinnefotball.
Boligbyggelaget OBOS er inne på sponsorsiden hos Lyn, Røa, Kolbotn, Stabæk og Brann. Fram til i år har de også vært en av hovedpartnerne til Toppserien, men ifølge sponsorsjef Rasmus Aarflot har de nå lagt om strategien litt.
– Vi er ikke lenger generalsponsor av Toppserien. Nå ønsker vi å styrke klubbene mer spesifikt og lokalt. Det har skjedd mye spennende innenfor kvinnefotballen de siste årene, så det blir spennende å følge utviklingen her, sier Aarflot til KOM24.
For noen år siden gikk antallet lag i Toppserien opp fra ti til tolv. Det betyr at flere klubber får spille på øverste nivå, med den eksponeringen og oppmerksomheten det innebærer.
I tillegg har flere klubber på kvinnesiden fusjonert med klubber på herresiden. Eksempler på dette er Rosenborg og Brann, som ikke hadde noe kvinnelag tidligere.
– Vi har hatt et prinsipp som sier at vi skal tenke likeverd hele tiden. Der vi er inne på herresiden, vil vi også være inne på kvinnesiden, sier Aarflot.
– Gir det også mer «goodwill» å sponse kvinnefotball enn herrefotball?
– Vi vet at det kan gi et annet positivt avtrykk på omdømmet med å sponse kvinnefotball, men det er ikke sånn at vi sitter og spekulerer i det når vi bestemmer oss for å støtte en klubb.
Aarflot sier at selv om kvinnefotball har mindre oppslutning og tilskuere enn herrefotball, har OBOS et ønske om å løfte klubbfotball på kvinnesiden
OBOS bruker betydelig antall millioner på å sponse kvinnefotball, og er blant de som gir mest i Norge, opplyser sponsorsjefen.
– Mindre oppmerksomhet gjør at det kreves litt mer fra oss for å få budskapet ut. På herresiden går ting litt mer av seg selv, fordi det er å finne i mediene hele tiden. Men jeg håper og tror at interesse og omtale vil løfte seg betraktelig de neste årene, sier han.
Mener kvinnefotball er «underpriset»
Sparebanken Vest har vært til stede i kvinnefotballen i en årrekke gjennom SK Brann Kvinner og deres flere tiår lange samarbeid med eliteklubben Arna-Bjørnar.
De siste årene har de også økt tilstedeværelsen sin i jentefotballen, først og fremst gjennom satsingen «Jenter vil mer».
– Basert på forskning gjort i samarbeid med NHH, og sammen med eliteklubbene SK Brann Kvinner, Arna-Bjørnar og Sogndal Fotball Damer som vi er hovedsponsor for, har vi lansert målrettede tiltak for jentefotballen. Nylig delte vi ut 10,6 millioner kroner til 533 jentelag over hele Vestlandet, skriver merkevaresjef Øyvind Harkestad i en e-post til KOM24.
Toppserien startet fredag 21. mars, med kampen mellom Bodø/Glimt og Røa.
Harkestad mener at selv om seertallene på kvinnesiden er lavere, har det vært en formidabel utvikling de siste årene.
– Her har Brann-kvinnene ledet an, og hadde nærmere 12 000 tilskuere på Stadion mot Rosenborg for et par år siden, og jobber for å slå den rekorden til seriestart nå på søndag. (tilskuertallet ble 6792, som er tidenes tredje beste i kvinnefotballen på klubbsiden i Norge, journ.mrk.)
– Det er klart at dette er en attraktiv målgruppe for oss å nå, ikke minst når vi snart blir til Sparebanken Norge, og må bygge kjennskap til en helt ny merkevare. Da er plasseringen midt på drakten til en rekke kvinnelag på Sør- og Vestlandet gull verdt, legger Harkestad til.
På spørsmålet om goodwill, svarer han følgende:
– Jeg tror heller at det handler om at det å sponse kvinneidrett i mange tilfeller er «underpriset», og at flere og flere aktører begynner å få øynene opp dette. Jeg tror vi nå bare ser begynnelsen på en kraftig økning i den kommersielle attraktiviteten til kvinneidrett.
– For alle
Ella Skjørestad er konserndirektør for kundetilbud, marked og innovasjon i SpareBank 1 Sør-Norge.
De har et langt samarbeid med Viking, og ble i høst ble enige med klubben om en storstilt satsing på kvinnefotballen, der de bidrar med 10 millioner kroner til A-laget over de neste fem årene.
– For oss handler dette om at fotball skal være for alle. Som sponsor og i lokalmiljøet, har vi et ansvar for å bidra til det. Internasjonalt har det vært en enorm utvikling av kvinnefotballen, mens vi i Norge har hengt litt etter, skriver Skjørestad.
I tillegg har en av eierstiftelsene deres, Sparebankstiftelsen SR-Bank, bidratt med 4,6 millioner kroner til Vikings prosjekt «Krafttak for jenter», og de har sponset Odd Kvinner i flere år.
Felles for både Odd og Viking er at de spiller på nivå to på kvinnesiden.
– Det vi håper er at midlene fotballklubbene får fra oss, bidrar til å løfte kvinnefotballen både lokalt og nasjonalt. Vi trenger flere kvinner som forbilder, og vi trenger klubber som går foran i våre lokalsamfunn. Vi synes det er attraktivt og viktig å støtte det.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no