Senior Marketing Manager i Hubspot, Pernilla Jungåker.
Senior Marketing Manager i Hubspot, Pernilla Jungåker.

MENINGER:

Dette er de fem store SoMe-trendene akkurat nå

«Større trøkk på kundeservice og nettsamfunn, nye videoformater og “nano-influensere”. Dette er bare noen av SoMe-trendene som skyller innover Norden akkurat nå», skriver Pernilla Jungåker.

Publisert

De ulike SoMe-kanalene blir stadig mer raffinerte. Og det krever stadig mer kunnskap, kanal- og målgruppeforståelse for å utnytte dem til det fulle. Det viser tall fra Social Media Trends Report 2023. I rapporten har vi i HubSpot intervjuet 1200 av våre kunder i EMEA-området om deres mål, utfordringer og strategier nå det komme til bruken av sosiale medier.

Svarene deres stemmer godt overens med trender vi ser her i Norge, men vi her hjemme skiller oss ut på noen områder.

Her er de fem viktigste tendensene du bør få med deg for året som kommer. Og litt lærdom å ta med seg fra resten av Europa.

1. Sats på engasjement og humor

Prioriteringene ser litt annerledes ut i Norge enn Sentral-Europa. Mens merkevarebevissthet og engasjement topper listen over mål for sosiale medie-markedsførere i hele EMEA-regionen, fokuseres det i stedet på å markedsføre produkter og øke antall følgere her til lands.

Her har vi mye å lære av resten av Europa. Innhold som ligner på reklame gjør det som oftest dårligst, og der faller markedsføring av rene produkter. Samtidig vet vi at engasjement gir bedre resultater enn antall følgere. Det er spesielt viktig med tanke på at 86 prosent av markedsførere i Norden sier at det å bygge et aktivt nettsamfunn vil være avgjørende for å lykkes i år.

Når det kommer til hva slags innhold markedsførere i EMEA satser på, er morsomme innlegg fortsatt den klare vinneren. Mer enn 40 prosent bruker humor og 71 prosent sier det er mest effektivt.

2. Kundeservice må over på sosiale medier

Kundeservice gjennom sosiale medier har lenge vært en mulighet, men bruken blant kunder har eksplodert. Likevel reflekteres ikke nødvendigvis dette i investeringene. 15 prosent av markedsførerne i Norden oppgir at kundeservicefunksjonen som den største satsningsendringen fra 2021 til 2022. Til sammenligning sier 27 prosent av markedsførere over hele EMEA at det har blitt viktigere å tilby kundeservice via sosiale medier.

En interessant observasjon er at til tross for at nesten 90 prosent av respondentene i Norden er enige om at sosiale medier vil bli forbrukernes foretrukne kanal for å kontakte kundeservice i 2023, vil kun 16 prosent investere i nye kundeserviceløsninger.

3. Influensere fortsatt viktig

Markedsføring ved hjelp av influensere fortsetter å øke når det gjelder oppsøkende aktiviteter for markedsførere på sosiale medier. Hele 80 prosent av deltakerne i undersøkelsen sier influencer- markedsføring er «veldig» eller «noe» viktig for deres generelle markedsføringsstrategier for sosiale medier. Og trenden fortsetter med å erstatte mange av mega-influenserne med såkalte nano- og mikro-påvirkere.

Bare 23 prosent av de spurte selskapene i Norden har en dedikert leder som er ansvarlig for influenser-markedsføring, sammenlignet med 70 prosent i hele EMEA-regionen.

På spørsmål om hvordan de forventer at selskapenes investeringer i influencere vil endre seg i 2023, svarer 39 prosent at de ser for seg større investeringer. 61 prosent at selskapene deres vil investere like mye eller mindre i influenser-markedsføring.

4. Kampanjene inneholder video i både langt og kort format

Selv om kortere videoer er det mest brukte formatet, er de ikke like fremtredende i Norden. Mindre enn halvparten (44 prosent) av markedsførerne i regionen bruker Instagram Reels og TikTok, sammenlignet med 60 prosent av markedsførerne i EMEA.

Lange videosnutter er det nest mest brukte formatet, tett fulgt av livevideo og brukergenerert innhold. Video i seg selv krever allerede mye av sosiale medie-ansvarlige, men langformat og live er et steg opp. Her krever regi, rigg og klipp mer og mer, selv om mye i dag også blir automatisert.

5. Facebook spiller fortsatt en viktig rolle

En annen bemerkelsesverdig forskjell som skiller markedsførere av sosiale medier i Norden fra resten av EMEA, er at de bruker Facebook litt mer enn Instagram. På spørsmål om hvilken app for sosiale medier de mener har størst potensial for å vokse i 2023, svarer 25 prosent Facebook. Bare 13 prosent nevner Instagram.

Interessant nok sier 30 prosent av deltakerne i undersøkelsen at de ser de høyeste nivåene av engasjement på Instagram, mot 23 prosent på Facebook. Men selv om Instagram kan spille en større rolle i 2023-strategier, vil det ikke gå på bekostning av Facebook-kampanjer.

Vil kreve mer kompetanse og tid

Kundeservice, videoproduksjon, engasjementsøkning og influencere – alt dette krever spesialkompetanse. Brukerne av sosiale medier har blitt vant til kvalitet og at merkevarene forstår dem og gir dem det de ønsker. Ellers faller du bak. Skal du kunne levere på det må du legge en plan og fordele ansvar, men den som tør å satse vil se at det gir resultater.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS