Det nye er at samfunnsdebatten i USA fremstår ødelagt og polarisert til det sinnssyke, mener Cato Husabø Fossen.

MENINGER:

Høyre-Cato advarer mot USA-tendenser i den norske valgkampen: «La oss håpe alle partier det neste året gjør sitt ytterste»

«Den lange valgkampen her hjemme går straks i gang. La oss håpe alle partier det neste året gjør sitt ytterste for å ikke spille på de strengene det har blitt spilt på i USA.», skriver Cato Husabø Fossen

Publisert Sist oppdatert

Jo mer vi leser og ser fra valgkampen i USA, jo høyere bør vi verdsette det demokratiet og den politiske debatten vi har i Norge. 

Ordskiftet og uenighetene her hjemme handler i all hovedsak om reelle politiske saker, og ikke om person.

Når stortingsvalget kommer neste år kan folk velge mellom et utall partier og to seriøse, saklige og kunnskapsbaserte statsministerkandidater i Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Begge er anstendige mennesker og samlende nok til at de aller fleste av oss vil sove godt om natten, samme hvem som vinner. 

Det er et uttrykk for at Norge fortsatt er et samfunn der tilliten mellom folk og til institusjonene er sterk.

Amerikansk politikk har lang tradisjon og kultur for negative kampanjer, i en helt annen liga enn det vi har sett i Norge og Norden forøvrig. 

Det nye er at samfunnsdebatten i USA fremstår ødelagt og polarisert til det sinnssyke.

Fremveksten av nye medier og sosiale medier har synliggjort og forsterket den gjensidige mistilliten mellom folk med ulike politiske ståsteder.

Mange velgere oppholder seg i det som kan best kan beskrives som lukkede digitale parallellsamfunn. Ekkokamre. Stadig flere forholder seg kun til kilder som refererer nyhetsbildet på en måte som resonnererer med deres eget verdensbilde. Som om man er «ferdig» med å ta til seg ny informasjon og kunnskap. 

Leirbålene og arenaer som samler folk uavhengig av ståsted, inntekt og utdanningsnivå dør hen.

Vi er heldigvis langt unna disse tilstandene i Norge, men det var de jo i USA også, for relativt få år siden.

Den lange valgkampen her hjemme går straks i gang. La oss håpe alle partier det neste året gjør sitt ytterste for å ikke spille på de strengene det har blitt spilt på i USA.

At vi holder oss for gode til å bevisst eller ubevisst legge til rette for at desinformasjon, trollkontoer, falske nyheter, umerket KI-generert innhold og deepfakes får påvirke det offentlige ordskiftet.

At vi hegner om og ikke bidrar til å så tvil om de seriøse medienes troverdighet.

At vi fører en anstendig valgkamp med fokus på reelle politiske saker som betyr noe for folk, og snakker mest mulig om hva vi selv vil, heller enn å karakterisere og karikere den andre siden.

Mye av det jeg tar opp her kan også være gode argumenter for å regulere sosiale medier annerledes enn i dag, til å slå ring rundt en sterk offentlig finansiert allmennkringkaster, og til å sikre sterke kommersielle nyhetsmedier som er tilgjengelige for alle.

At vi tar vare på samfunnslimet rett og slett.

———————————————-

Innlegget ble først publisert på Cato Husabø Fossens Facebook-side og er republisert med tillatelse.

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS