Eystein Kvarving er kommunikasjonssjef i Forsvaret. Han snakket på Nordiske mediedager om hvordan de jobber med åpenhet. Her sammen med Eirik Veum fra PST.

Kritiserer Forsvarets åpenhetsstrategi: – Det er mange engstelige ansatte

Savner enklere tilgang til de som faktisk må utføre ordre. 

Publisert Sist oppdatert

(Grieghallen, Bergen): – Kommunikasjonsenheten har kommet langt, men Forsvaret som enhet har langt å gå enda. Det er mange engstelige ansatte, det er ikke gitt for dem at forsvaret er en åpen enhet.

Det sier NRK-journalist Arve Bartnes, som leder gravegruppa i Nyhetsdivisjonen i NRK.

Fredag i forrige uke stilte han til debatt mot Eystein Kvarving, som er kommunikasjonssjef for Forsvarssjefen og Forsvaret, under Nordiske Mediedager i Bergen.

Lett tilgang til Forsvarssjefen

Temaet for samtalen var åpenhet i Forsvaret. 

Og både Bartnes og Andrea Rognstrand, nyhetsredaktør i Forsvarets Forum kom med ros av hvordan Forsvarets kommunikasjonsfolk i hovedstaden jobbet.

– Kommunikasjonsenheten på Akershus festning er profesjonell og håndterer mediehenvendelser ganske bra. Og så synest kanskje vi av og til at det er litt mye mellomlederarbeid, vi skulle ha snakka mer med de på bakken, på fartøy eller i lufta, sier hun.

Hun sier at det ikke er noen problem i å få forsvarssjef Eirik Kristoffersen på tomannshånd.

Men det er ikke alltid det som er det viktigste for dem.

– Det vi savner er enklere tilgang til er fotsoldatene, de som skyter med de våpenene vi har bestemt å kjøpe inn med skattepengene våre, og som kjenner det på kroppen og gjør det arbeidet hver dag, sier hun.

Kvarving sier at for dem er det kjempeviktig å framstå som åpne og at de stiller opp for alle som ber om det. 

Det handler blant annet om å skape en forsvarsvilje i befolkningen.

– Det er viljen som er viktigst. Ser vi til Ukraina, så er det den enorme forsvarsviljen som gjør at de stod seg gjennom det første angrepet og forsvarskampen siden. Men da må vi bygge forståelse og være åpne, mener han.

Det var kommunikasjonsrådgiver i Geelmuyden Kiese, Mah-Ruk Ali som ledet debatten.

Hun lurte på om det var en vanskelig reise å jobbe systematisk for mer åpenhet.

– Det er en reise som aldri slutter og et arbeid som vi må fortsette med, sier Kvarving. 

Stadig mindre tilgjengelig

Han mener at ved å ha en forsvarssjef som er åpen hele tiden, setter det et eksempel for resten av organisasjonen. 

Bartnes i NRK, mener på sin side at forsvarssjefen blir stadig mindre tilgjengelig, etter hvert som de kritiske sakene mot han har kommet.

– Forsvarssjefen var veldig imøtekommende i de første sakene vi hadde, men han trakk seg tilbake og dytter andre foran seg nå, mener han.

Kristoffersen har måtte svare i flere saker, både overgrep i Forsvaret, at Kristoffersen skal ha tatt feil mann da han var oppdrag for Forsvarets spesialkommando i Afghanistan og beskyldninger mot hans kone om skattesvindel.

Disse sakene og de andre negative sakene om Forsvaret, påvirker og omdømmet deres. 

– Mitt råd er at her må vi gjøre, ikke kommunisere. Vi må vise vi er en god arbeidsgiver i praksis. Det er ikke kommunikasjonstiltak som skal løse slike oppfatninger, sier Kvarving.

Debatten tok og en sving innom propaganda, som er et hett tema etter at Russland gikk til krig mot Ukraina.

Mener media bør tenke seg om

Tidligere NRK-journalist og nåværende seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste, Eirik Veum, mener media må tenke gjennom hvilke situasjoner de setter den norske forsvarsevnen i med tanke på at interessen for norske mål og virksomheter blir stadig større blant både russiske og kinesiske myndigheter. 

Han mener det er en tendens til at man vil åpne opp mer og mer, det bekymrer han.

– Skal andre ta avgjørelsen for media da?, lurte Ali på da og fikk umiddelbart svar fra Bartnes i NRK:

– Nei! Det er vi som skal skrive om disse dilemmaene. Om det er russisk aktivitet i Norge vil vi lage journalistikk på dette og vise at vi ikke er et naivt land, sier han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS