2022 var tidenes første år med underskudd for Nucleus. Og etter en tøff start på 2023 har de nå tatt grep i byrået. Her er ledelsen med daglig leder, som nå er i mammaperm, Anette Jamtvedt og de to største eierene Axel Revheim og Atle Hommersand.

Tøff vinter i Nucleus: Oppsigelser, lønnskutt og tidenes første underskudd

– Trygve-effekten er en del av bildet vårt, sier styreleder.

Publisert Sist oppdatert

– Vi merket det gradvis gjennom høsten. Vi opplevde en full stopp-situasjon i desember og januar som ledet til at vi måtte ta grep.

Det sier arbeidende styreleder, mens Anette Jamtvedt er i morspermisjon, Atle Hommersand til KOM24.

Han sier at de skjønte at de måtte snu seg raskt og ta grep.

Underskudd i 2022

– Det er aldri gøy å oppdage det, det kan jeg trygt si. Men vi satt med årsregnskapet og så på den første måneden i januar at; Oi her er det nødvendig å ta grep, sier han.

For tallene fra 2022 forteller at Nucleus for første gang i historien endte med et negativt årsresultat på noen hundre tusen kroner.

Og grepene har vært merkbare. Tre personer måtte forlate byrået i tillegg til en naturlig avgang, en har fått permisjon for å gjøre noe annet, flere av de ansatte tok midlertidige lønnskutt i tre måneder og de har utsatt oppstarten på to nyansettelser.

– Det er aldri gøy. Samtidig er det uansvarlig av oss å ikke gjøre det. Så er fokuset å gjøre de prosess så ryddige og profesjonelle så mulig, sier han.

Blant områdene de har kuttet innen er film og foto. For det er der og på kampanjejobber de merker at det er mindre aktivitet for tiden.

– Hvordan har de ansatte tatt beskjedene om kutt?

– Jeg håper de har opplevd prosessen som ryddig og profesjonell, det har vært vårt fokus. Men ingen synes det er gøy å måtte gi sånne beskjeder. Det er noe av det verste man kan gjøre, sier han.

Så mange tok lønnskutt

Hommersand bekrefter at de i tillegg har vurdert permitteringer, men at de i stedet valgte å gå for et midlertidig lønnskutt, da han sier det får raskere effekt. Det har ført til at de ansatte gikk ned 15 prosent i lønn de første to månedene og deretter 10 prosent den tredje måneden.

Han sier at det var 85 prosent av de ansatte som tok kuttet.

– Det gjør meg utrolig stolt over å ha kolleger som tar ansvar for jobben sin på den måten. Det er vi svært takknemlige for.

April var siste måned med lønnskutt og han sier at det ikke er aktuelt å videreføre de kuttene.

I tillegg til dette har de og bedt to personer som ble ansatt før jul om å utsette oppstart til 1. august. En av dem valgte da å trekke seg fra prosessen.

– Er Nucleus friskmeldt nå?

– Vi har kontroll og vi har gjort disse grepa for vi måtte tilpasse oss et redusert aktivitetsnivå og det har vi gjort. I første kvartal har vi gått i balanse gjennom å gjøre disse grepene, sier han.

I tillegg til å redusere kostnader har de vært ute for å jakte på flere kunder og oppdrag. Men han sier at det er et tregt marked der ute.

– Det er et marked hvor ting tar mye lengre tid. beslutninger tar lang tid, man vinner oppdrag så går det gjerne tre måneder før man kommer i gang, sier han.

Nucleus har flere offentlige kunder og sier at de opplever det han kaller for Trygve-effekten der de offentlige kundene har redusert aktiviteten sin til lite og ingenting gjennom høsten og vinteren.

– Vi vinner gjerne kontraktene og så blir de ikke avtalen brukt for de er usikre på konsekvensene, sier han.

Målet deres er å gå med et lite overskudd når året er omme.

– Ikke en utbyttemaskin

– Jeg er optimistisk på situasjonen framover. Strategien er å selge mer og skaffe flere kunder, det har vi lyktes ganske godt med. Så får oppdragene vi vinner komme i gang, sier han.

Det er ikke planlagt flere kostnadsbesparende grep med det første.

Siden 2013 har eierne i Nucleus hentet ut et samlet utbytte på omtrent 21 millioner kroner.

– Det har vært viktig for oss å skape trygge arbeidsplasser. Vi har ikke vært en utbyttemaskin sammenlignet med ganske mange andre byråer. Vi har valgt å investere i folk og bygge byrå for vi opplever det som motiverende, sier han.

Hommersand peker på at det er knyttet risiko og utfordringer og ekstraarbeid ved å være eier, og å få ta del i det overskuddet har gjort at de har den utbyttepolitikken de har hatt.

– Vi har alltid delt overskuddet med de ansatte når det har vært overskudd å dele i form av både individuelle og felles bonuser, sier han.

– Jeg skjønner at du spør men vi har hatt en moderat policy. Vi tok disse grepene for å få kontroll og jeg opplever at vi har kontroll nå, avslutter han.

Powered by Labrador CMS